Mielipide

Näkemys: Tuukka Mäntylällä olisi paljon opittavaa Ben Bloodilta

LIIGA / Kolumni
Ben Blood siisti peliään ja nousi Tapparassa johtavaan rooliin. Vaarallisista taklauksistaan tunnetun Tuukka Mäntylän olisi syytä katsoa Bloodista mallia.

37-vuotias Tuukka Mäntylä on Tappara-legenda. Vain 171-senttinen puolustaja aloitti liigauransa jo viime vuosituhannen puolella. Mäntylä on voittanut Tapparassa kaksi mestaruutta ja ollut joukkueen kapteeni yhden kauden sekä kapteenistossa lisäksi viidellä kaudella − myös Medvescak Zagrebissa pelatessaan konkaripuolustaja kuului joukkueen kapteenistoon.

Mäntylä on tottunut Tapparassa olemaan esimerkki, mutta nyt varakapteenin olisi syytä katsoa mallia Bloodista.

Mäntylä muistetaan paitsi kymmenvuotisesta sopimuksestaan, joka purettiin jo puolivälissä myös fyysisestä pelistään. Turhan usein ärhäkän puolustajan otteet ovat lipsahtaneet vaarallisen ja törkeän puolelle. Erityisesti kaudella 2009-10 Mäntylä oli otsikoissa sääntöjen vastaisista taklauksistaan, mutta myös tällä kaudella Tappara-puolustaja on määrätty kahdesta eri taklauksesta yhteensä neljän ottelun pelikieltoon.

Ensimmäisessä puolivälieräottelussa Mäntylän näkyvin suoritus oli Lukko-maalivahti Lassi Lehtisen taklaus. Tilanteessa Tappara sai kiekon maaliin, mutta osuma hylättiin välittömästi. Maalivahdin eteen olisi voinut myös luistella peittämään näkyvyyttä, mutta Mäntylä teki oman ratkaisunsa.

Lehtiseen kohdistunut taklaus ei ollut Mäntylän historiassa törkeimmästä päästä eikä erityisen vaarallinenkaan − täysin tarpeeton se kuitenkin oli. Pahoista tavoista voi todistetusti oppia myös pois.

Tappara hankki kesken kauden puolustukseensa Ben Bloodin, joka opittiin kolmen edellisen liigakautensa aikana tuntemaan erittäin jäähyalttiina ja räjähdysherkkänä pelaajana. Tapparassa 30-vuotias yhdysvaltalainen kuitenkin siisti peliään, ja jäähyjä kertyi 37 pelissä vain 42 minuuttia. Samaan aikaan Blood oli laukaisuhallinnalla mitattuna Tapparan paras puolustaja.

37-vuotiaskaan ei ole liian vanha oppimaan, kun 30-vuotias jäähykone onnistui tekemään pelissään täyskäännöksen. Mäntylä on tottunut Tapparassa olemaan esimerkki, mutta nyt varakapteenin olisi syytä katsoa mallia joukkueen yhdysvaltalaisvahvistuksesta.

Turhat taklaukset pelistään karsimalla pieneen rooliin vajonnut Mäntylä voisi vielä joukkuettaan hyödyttää.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös