Mielipide

Näkemys: Tuukka Mäntylä ei pääse eroon lieveilmiöistään

LIIGA / Kolumni
Tuukka Mäntylä palasi Liigaan, samoin säännölliset vierailut kurinpidon työlistalla. Pelikieltohistoria kuitenkin puhdistui ulkomaanreissun aikana.

Jotain on Liigassa pysyvää. Kun puolustaja Tuukka Mäntylä palasi Tapparan vahvuuteen, tiedettiin kirjaimellisesti, mitä saatiin.

Paljon taistelua, tehopisteitäkin siellä täällä, mutta ennen kaikkea Mäntylän pelityyliin kuuluu taklaaminen ja vastustajan hyökkääjien raastaminen. Rauhaa askarrella pelin tuloksen kannalta merkittäviä asioita ei ole hetkenkään verran.

Valitettavasti myös kyseenalaiset taklaukset palasivat Tappara-pakin matkalaukussa. Toki liigajäillä on tehty koiruuksia Mäntylän poissaollessakin, mutta vuodesta toiseen tutut kiistatilanteet ovat pysyvästi jäämässä osaksi Mäntylän uraa.

Osa tilanteista menee varmasti vahingonkin piikkiin, mutta ei Mäntylä sattumalta hämmennä soppaa kaudesta toiseen.

Mäntylällä lienee nykypelaajista pisin kurinpitohistoria, joten on pakko kysyä, miksi oppi menee niin hitaasti perille. Toukokuussa 38 vuotta täyttävän puolustajan tavaramerkkeihin on kuulunut terrierimäisyys, mutta sillä ei voi kaikkea perustella.

Lajissa, jossa loukkaantumiset ovat arkipäivää sääntöjen mukaankin pelatessa, ei kenelläkään voi olla erityisoikeutta taklata väärin.

Mielenkiinto kohdistuu myös pelikieltojen perusteluihin. Mäntylän kohdalla huomioon otettavassa kurinpitohistoriassa ei ole mitään mainittavaa, sillä kyseisen ajan Tapparan puolustaja kiekkoili enimmäkseen ulkomailla.

Niinpä Mäntylän tammikuinen kolmen ottelun pelikielto päähän kohdistuneesta taklauksesta napsahti kuin ensikertalaiselle, vaikka aivan siitä ei ole hänen kohdallaan kysymys.

Tuorein osuma, KalPan Mikko Nuutiseen osunut laitataklaus tuotti yhden pelin verran huilitaukoa. Kurinpitosääntöjen mukaan historian ankaroittavuus huomioidaan, mikäli pelikieltoa tulee enemmän kuin yhden ottelun verran.

Mäntylän tili on melkein yhtä puhdas kuin pulmusella. Samat rikkeet vain toistuvat suhteellisen säännöllisesti.

Mäntylän ensimmäisestä liigakaudesta tulee syksyllä kuluneeksi 20 vuotta, joten ei ole epäreilua tai väärin odottaa jotain kehitystä tälläkin osa-alueella. Kokenut Mäntylä voisi olla hyödyksi kitkemässä sarjasta pois juuri niitä asioita, joiden vuoksi hän on toistuvasti pelikiellossa.

Tullaan perimmäisten kysymysten äärelle: kannattaako havahtua ja nöyrtyä ennen vastustajan vakavaa loukkaantumista vai vasta sen jälkeen. Ei ole todennäköistä, että hyvä tuuri jatkuu loputtomiin.

Mäntylän taklaus Nuutiseen saavutti huomiota myös uransa jo lopettaineiden pelaajien keskuudessa. NHL:stä ja Kanadan maajoukkueesta tutun Martin St. Louis'n twiittikommentointi ei luonnollisestikaan ohjaa Liigan kurinpidon päätöksentekoa, mutta harvassa ovat kerrat, kun NHL-jäiltä joku muu kuin suomalainen on Liigan asioihin puuttunut.

On sekin merkki jostakin.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös