Mielipide

Näkemys: Toronto Maple Leafsin tulisi harkita vakavasti Mitch Marnerin kauppaamista

NHL / Kolumni
Vaikka Maple Leafs -GM Kyle Dubas on vannonut pystyvänsä pitämään joukkueen nuoret tähtipelaajat kasassa, epärealistisen suurta sopimusta vaativan Mitch Marnerin kohdalla kauppaamisen tulisi olla mahdollinen vaihtoehto.

Toronto Maple Leafs -GM Kyle Dubas olisi varmasti halunnut välttää tämänhetkisen tilanteen. Viime vuonna joukkueen ja ruotsalaishyökkääjä William Nylanderin väliset neuvottelut junnasivat paikallaan pitkään, ja yhteisymmärrykseen jatkosopimuksesta päästiin vasta viimeisillä mahdollisilla hetkillä joulukuussa. Kaiken lisäksi osapuolet solmivat sopimuksen ehdoilla, jotka olivat olleet pöydällä jo neuvotteluiden alussa.

Maple Leafs vältti vastaavat neuvottelut Auston Matthewsin kanssa tekemällä tähtisentterin kanssa jatkosopimuksen jo viime kauden aikana, mutta tällä hetkellä tilanne kolmannen tähtihyökkääjän Mitch Marnerin kanssa näyttää seuran kannalta huolestuttavalta.

Viimeisimpien raporttien mukaan Maple Leafs on tehnyt Marnerille tarjouksia seitsemän ja kahdeksan vuoden mittaisesta ja noin 11 miljoonan dollarin verran palkkakattoon vaikuttavasta sopimuksesta. Tällainen sopimus tekisi kanadalaishyökkääjästä historian toiseksi kovapalkkaisimman laitahyökkääjän heti tänä kesänä New York Rangersiin siirtyneen Artemi Panarinin jälkeen. Marnerin leiri on kuitenkin hylännyt kyseiset tarjoukset.

Kun joukkueen ja pelaajan välillä on näin suuri näkemysero, siltasopimus on yleinen ratkaisu. Raporttien mukaan Marnerin haluama keskimääräinen kausiansio kolmen vuoden sopimuksessa liikkuisi kuitenkin jossain yhdeksän ja kymmenen miljoonan dollarin välimaastossa. Luonnollisesti Maple Leafs ei haluaisi maksaa vain kolmen vuoden sopimuksesta noin paljoa. 

Tähän väliin on todettava, että jo Maple Leafsin tarjoamassa 11 miljoonaa kaudessa Marnerille takaavassa sopimuksessa on nyky-NHL:n standardeilla ylihintaa. Ottaen huomioon, millaisia sopimuksia Marnerin lähimmille vertailukohdille on annettu viimeisinä vuosina, kyseessä on erittäin avokätinen tarjous. 

JO MAPLE LEAFSIN TARJOAMASSA 11 MILJOONAA KAUDESSA MARNERILLE TAKAAVASSA SOPIMUKSESSA ON NYKY-NHL:N STANDARDEILLA YLIHINTAA.

Samalla on totta, että Marner on vasta tulossa parhaaseen ikään, ja hän on jopa todennäköisesti tulevaisuudessa 11 miljoonan dollarin arvoinen pelaaja. Sääntö on, että NHL:ssä nuoret pelaajat ovat alipalkattuja, kun taas uransa ehtoopuolella olevat saavat vanhoilla meriiteillään liian suuria sopimuksia. Maple Leafs on kuitenkin tukalassa tilanteessa palkkakaton kanssa, eikä sillä ole juurikaan varaa antaa muille seuroille kilpailuetua tässä suhteessa.

Koska Maple Leafsin ja Marnerin neuvottelut ovat nähtävästi ajautuneet pattitilanteeseen, seuran tulisi vakavasti alkaa kuuntelemaan mahdollisia tarjouksia kanadalaislaiturista.

Vaikka Marner on todennäköisesti top 10 -laituri maailmassa seuraavien vuosien ajan, ei hän ole mitenkään korvaamaton palanen torontolaisjoukkueelle. Maple Leafsillä on hyökkäyksessään jo ennestään runsaasti leveyttä, ja Marnerin tasoisesta pelaajasta saisi kaiken järjen mukaan tuntuvan vastineen.

Eri kysymys onkin, onko NHL:ssä joukkuetta, joka olisi kiinnostunut maksamaan ensin vaadittavan kauppahinnan Marnerin tasoisesta pelaajasta ja sitten tekemään laiturin kanssa tämän haluaman sopimuksen. Veikkaukseni on, että ainakin muutama nämä ehdot täyttävä seura saattaisi löytyä. 

Ideaalitilanteessa Maple Leafsin ei tarvitse tähän oljenkorteen tarttua, vaan osapuolet pääsevät yhteisymmärrykseen, mielellään ennen runkosarjan alkua. Koska palkkakattomaailmassa Maple Leafsin kaltaisella joukkueella ei kuitenkaan ole juuri varaa virheliikkeisiin annettujen sopimusten suhteen, täytyy tilanteen pitkittyessä kauppaamista pitää ainakin mahdollisena vaihtoehtona. 

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös