Mielipide

Näkemys: Toinen yrittää pitää itsensä pelikunnossa, toinen yrittää pelistä toiseen vahingoittaa vastustajia – arvatkaa kumpaa NHL rankaisee?

NHL / Kolumni
On käsittämätöntä, että Aleksandr Ovetškin saa pelikiellon jättäessään tähdistöottelun väliin, koska haluaa huolehtia pelikunnostaan, mutta seurakaverinsa Tom Wilson saa vaarantaa muiden pelikuntoa ilman sanktioita.

Esimerkkiä voi näyttää monella tapaa. Washington Capitalsin supertähti Aleksandr Ovetškin näyttää omalla tavallaan esimerkkiä jäämällä pois NHL:n tähdistöottelusta − jo toisena kautena peräkkäin. 34-vuotias maalitykki perustelee päätöstään tarpeellaan pysyä hyvässä kunnossa kauden toisella puoliskolla.

Erittäin ymmärrettävä päätös, koska Capitals on NHL:n kärjessä ja tavoittelee keväällä taas Stanley Cupia. Ovetškin on vaarallisena maalintekijänä ja joukkueen kapteenina elintärkeä palanen. NHL:n sääntöjen mukaan Ovetškin kuitenkin on pelikiellossa joko tähdistöottelua edeltävässä tai seuraavassa ottelussa.

Sääntö on sääntö ja sitä noudatetaan, mutta säännöille olisi tärkeämpääkin käyttöä.
Ovetškinin seurakaveri Tom Wilson nimittäin tapansa mukaan haistattaa pitkät säännöille ja vaarantaa ottelusta toiseen vastustajiensa turvallisuutta. Viimeksi Wilson on ollut pelikiellossa syksyllä 2018, kun hänen 20 ottelun mittainen pelikieltonsa lyhennettiin lopulta 14 peliksi.

Näistä ei NHL ole pelikieltoa jakanut, mikä on vaarallinen esimerkki. Itsensä pitäminen pelikunnossa tähdistöottelun kustannuksella on NHL:n näkökulmasta rangaistavaa, mutta vastustajan vahingoittamisyritys ei.

Ovetškinin pelikiellon takana oleva sääntö onkin oiva muistutus siitä, että NHL on pohjimmiltaan miljardien arvoinen viihdebisnes ja tähtipelaajatkin vain omistajiensa talutushihnassa. Wilsonin tapauksessa isäntä on kuitenkin hihnan eri päässä.

Bisneslogiikka ontuu pahasti, kun varsinainen viihdetuote eli sarjaottelut näyttäytyvät vähempiarvoisina kuin parhaiden pelaajien kesken höntsäiltävä hassuttelupeli. Wilson on saanut viime peleissään harjoittaa vaarallisia temppuja ilman sanktioita, mutta tähdistöottelusta poisjäänti ylitti kurinpitokynnyksen.

Jos tämä on esimerkki, jota NHL haluaa näyttää, ollaan vaarallisella tiellä. Ovetškinin esimerkki merkityksellisiin peleihin panostamisesta markkinointitapahtuman sijaan olisi paljon kannatettavampi vaihtoehto.

» Lähetä palautetta toimitukselle