Mielipide

Näkemys: Teemu Selänne vastaan Suomen viranomaiset, hallitus ja presidentti

LIIGA / Kolumni
Suomen kaikkien aikojen jääkiekkoilija Teemu Selänne aktivoitui jälleen seuraajilleen. Tällä kertaa korona-asiassa uhmahengellä viranomaisia, hallitusta ja tasavallan presidenttiä vastaan.

Vuosien varrella muun muassa maahanmuuttoon ja Donald Trumpiin kantaa ottanut Suomen kaikkien aikojen jääkiekkoilija Teemu Selänne aktivoitui taas sunnuntaina Twitterissä. Tuli tarve sanoa, ja twiitti karkasi kuin suomalainen kotikaranteenista Lapin hangille.

Nyt kävi näin. Selänteellä on, kuten aiemminkin, vapaus twiitata mitä haluaa. Hänen asemassaan kannattaisi kuitenkin miettiä, olisiko ensin parempi esimerkillisten Veli-Pekka Ketolan ja Kalervo Kummolan tavoin vedota esimerkiksi näihin "näköjään kaikkiin", joihin tällä hetkellä ohjeet ja määräykset eivät ole tehonneet. Siis ihmisiin, jotka Selännettä kuuntelevat ja ihailevat.

Miksi, herra Selänne, et vetoa kaltaistasi leijonasankaria ihaileviin kansalaisiin? Kun tuhat junioria kiskoo kehotuksestasi kiekkoa takapihan vanerilta vaikka räntäsateessa, kyllä he oikeinyskimisenkin oppisivat. Voisit vaikkapa kehottaa junioreita pysymään kotona lukemassa Teemu-kirjaa?

Selänne voisi käyttää valtaansa vaikkapa "näin peset kätesi kuten Teemu" -ohjeiden tekemiseen. Hän voisi vedota talousvaikeuksiin ajautuvien jääkiekkoseurojen puolesta. Tai itsekin ravintoloitsijana kyseisen alan yrittäjien puolesta.

Urheilutoimituksissa on nyt jutuista pulaa. Siitä huolimatta kannattaisi miettiä kertaalleen, millä tavalla tätäkin aihetta käsittelee.

Mutta supertähden selkeästi laajan ja osaavan mediatiimin palaverissa tultiin tarkasti harkittuun ja punnittuun päätökseen, että juuri tämä viranomaiskapina onkin paras tapa auttaa.

Olemme mielenkiintoisia, me ihmiset. Toivomme määräystä, jolla meitä pakotettaisiin lopettamaan jotain, mitä voisimme koska tahansa itse lopettaa. Jotain samansukuista ristiriitaa on myös Selänteen tavassa vaatia määräyksiä taholta, joiden auktoriteetin hän tässä kyseenalaistaa. Teemu Selänne vastaan Suomen viranomaiset, hallitus ja presidentti. Enpä olisi uskonut tuollaista lausetta kirjoittavani. Ymmärsikö Selänne tämän?

Taitaa olla niinkin, että Selänne huutelee suomalaisille ulkonaliikkumiskieltoa Kaliforniasta käsin.

Kyseenalaistettava on myös journalistisen median tapa tarttua Selänteen twiittiin. Kuinka se tapahtui? Vahvistamalla sanomaa kritiikittä.

Yhdysvalloissa asuva ravintoloitsija, jonka elämästä valtaosan on täyttänyt jääkiekko, ei todellakaan ole tartuntatautien tai yhteiskunnan asiantuntija. Ja silti hänet nostettiin viranomaistahoja vastustavalla sanomallaan asiantuntijoiden rinnalle. Se on kyseenalaista ja tasapainoharhaa selkeimmästä päästä.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös