Mielipide

Näkemys: Tavarat saavat lentää! Jättiyllättäjä Pelicans menestyy, koska se uskaltaa osoittaa tunteensa

LIIGA / Kolumni
Kuka olisi uskonut, että Pelicans keikkuu Liigan sarjataulukossa helmikuun alussa neljäntenä? Ensimmäistä kauttaan päävalmentajana Liigassa luotsaavan Ville Niemisen alaisuudessa ilman nimimiehiä? Tai että joukkueen tehdyt ja päästetyt maalit ovat tilastollisesti sarjan kermaa?

Ei tämän tekstin kirjoittaja ainakaan.

Jos on lahtelainen jääkiekko tullut aiemmin tutuksi tunteista, eli kenties ylilyönneistä ja räiskyvistä persoonista, niin samaa voi todeta tästäkin kaudesta. Joskin nyt jäät ovat pysyneet jokaisen hatussa, eikä Pelicans ole keskittynyt suinkaan epäoleellisiin asioihin. Joukkue on näyttänyt tunteensa ja pelannut tunteella. Se on johtanut huikeaan menestykseen.

Pelicansissa luotiin kolme kautta valmentaneen Petri Matikaisen alaisuudessa armotonta hyökkäämistä suosiva pelitapa. Henkisellä puolella esille nousi se, ettei joukkue kuvia kumartele. Eikä tietysti pidäkään.

Nyt Pelicans näyttää päässeen muiden joukkueiden arvostukseen, kun tämän kauden menestys on ollut yllättävän hyvää. Aiemmin muut poppoot kenties kunnioittivat, tai olivat varpaillaan mahdollisesti räiskyvän pelin takia. Nyt ennen kaikkea tuloksekkaan pelin takia.

Miettikää, miten kävisi, jos tunteeton ihminen kävelisi keväällä heikoille jäille ilman minkäänlaisia tuntemuksia? Ei pelkäisi mitään, edes jäiden pettämistä?

No huonosti kävisi.

Pelicans on toiminut Niemisen johdolla täysin päinvastoin, kun se on näyttänyt tunteitaan. Kaikki varmaan muistavat sen HPK-ottelun, jossa lahtelaisluotsi paiskasi kaiken mahdollisen jäälle vaihtoaitiosta. Mitä kävi seuraavana päivänä? Pelicans huipensi kärkiotteluiden viikkonsa murskaavaan 7–1-voittoon Tapparaa vastaan.

Tunne on asia, joka Pelicansin on saanut sarjataulukossa näinkin korkealle.

− Me olimme ahkera, häpeilemätön ja vihainen eilisestä. Kun olimme niitä, niin olimme onnekkaita. Vedimme koko sielun peliin. Yhteinen hätä auttaa, päävalmentaja pohdiskeli Tappara-taiston tauottua.

Kauden aikana Niemisen olemuksesta on paistanut mieletön, jopa poikkeuksellinen, palo lajia, ja Pelicansia, kohtaan. Katsokaapa oheista twiittiä.

Kuunnelkaa alla olevalta videolta, mitä Antti Tyrväinen sanoo.

Nieminen on poikkeuksellisen suorasanainen ja rehellinen luotsi journalistisen mediankin edessä. Niinhän se menee, että rehellisyys luo luottoa ihmisten välille. Kun ex-NHL-pelaaja on saanut luotua sitä hänen ja suojattiensa välille, se on pakostikin tarttunut myös yksilöihin.

Rehellisyys, tunteiden välittäminen, suorasanaisuus.

Pelicans-pelaajat uskaltavat luottaa Niemisen auktoriteetiin, kun hän uskaltaa näyttää, miten tärkeää se Pelicans-luotsille on.

Oliwer Kaski, Aleksi Mustonen, Hannes Björninen, Taavi Vartiainen, Niko Kivelä, Severi Lahtinen, Artturi Toivola. Tuossa lista pelaajista, jotka ovat painaneet piste-ennätyksensä uusiksi ja pelaavat heittämällä uransa parasta kauttaan.

Ei kirkkaimpia kärkiä Liigan tasolle, mutta samaan aikaan he ovat Pelicansin ykköspelaajia.

Vaikka luotsit eivät toki kaikkea median edessä sanokaan, kertoo eri valmentajien käyttäytyminen mikrofonien edessä jotakin luonteesta. Se on fakta, että myös pelaajat ovat kuulleet toimittajille annetut kommentit.

– Oli huikea matsi, se tunnetila ja kaikki mitä tuohon likoon lyötiin. Kyllä suomalaisesta yleisöstä löytyy – ja niin löytyy Lahden Pelicansista, Nieminen hehkutti Tallinnan pelin jälkeen Pelicansin somessa, jossa myös seuraavat kommentit on lausuttu.

– Välillä ei löydä sanoja. Se valmistautuminen, minkä he ovat tehneet peliin. Ylpeä saa olla.

– Nuorten pelaajien täytyy pikakurssilla alkaa oppia näiden pelien vaatimukset, ja kuinka pienet marginaalit ovat. Jos he meinaavat, että heistä tulee ihan oikeita jääkiekkoilijoita, niin sitten kannattaa hyvin nopeasti.

Pelicans ei ole todellakaan ollut tasaista ja tylsää massaa, ei kaukalossa eikä sen ulkopuolella. Ja tämä oli kehu.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös