Mielipide

Näkemys: Tasan eivät mene liigakarkit − avoimessa sarjassa jumbokamppailutkin ovat jännitysnäytelmiä, suljetussa silkkaa tervanjuontia

LIIGA, Muut Sarjat / Kolumni
Runkosarjat lähestyvät loppuaan eurooppalaisissa kiekkosarjoissa. Loppukierrosten panokset vaihtelevat sarjojen välillä ja Suomessa ne ovat matalimmasta päästä.

Kevät lähestyy. Päivät pitenevät, muuttolinnut palailevat takaisin matkoiltaan. Lumi, jos sitä jossain vielä on, sulaa ja luonto alkaa saada jälleen iloisen vihreän sävyjä. Myös kansallisen kiekkoliigan runkosarja vetelee viimeisiään ja panokset kovenevat viimeisillä kierroksilla ennen kuumien pudotuspelien alkua.

Vaikka pudotuspelijoukkueet alkavat olla enemmän tai vähemmän selvillä, on loppusijoituksissa silti hieman elämisen varaa. Runkosarjan voitto on jo ratkennut, mutta muut sijoitukset viivojen välissä voivat vielä elää. Silti ehdottomasti suurin mielenkiinto päätöskierroksilla kiinnittyy sarjan häntäpäähän, missä pudotuspelien ulkopuolelle jääneet joukkueet taistelevat keskenään elintärkeistä pisteistä. Panoksena on, ei enempää eikä vähempää kuin, sarjapaikan säilyminen. Taivas tai helvetti, voisi jopa sanoa.

Tosiaan, kuten valveutuneimmat jo havaitsivatkin, kuvailu ei viittaa kotoiseen Liigaamme, jossa viimeisten sijojen joukkueiden väliset kamppailut eivät herätä juuri minkäänmoisia sydämentykytyksiä kiekkoromantikoissa.

"ratkaisupelaajista tyhjiksi pumpatut, A-junioripitoiset niput pelaavat vastakkain merkittyinä aikoina vain, koska otteluohjelmassa niin lukee"

Meillä ratkaisupelaajista tyhjiksi pumpatut, A-junioripitoiset niput pelaavat vastakkain merkittyinä aikoina vain, koska otteluohjelmassa niin lukee. Nähtävillä ei useimmiten ole edes A-nuorten parhaimmistoa, koska nämä pelaavat merkityksellisiä otteluita A-nuorten joukkueessa.

Alun tunnelmointi viittasi Tšekin pääsarjaan, Tipsport Extraligaan, jossa pelataan perjantaina viimeinen runkosarjakierros. Viimeisellä sijalla on täksi kaudeksi pääsarjaan noussut perinteikäs Rytíři Kladno, jonka kanssa tasapisteissä on HC Litvínov.

Sattumalta juuri nämä joukkueet kohtaavat toisensa päätöskierroksella, eli yksittäisen ottelun panoksen suuruudesta ei liene epäselvyyttä. Voitolla sarjapaikka säilyy, häviöllä kutsuu kakkostaso. Ottelun ratketessa varsinaisen peliajan jälkeen putoamisvaarassa on myös pisteen näitä edellä oleva HC Dynamo Pardubice, jos joukkue häviää oman ottelunsa.

Lienee sanomattakin selvää, että putoamisvaaran ollessa läsnä avainpelaajiaan ei kannata lähteä kauppaamaan toisaalle. Kauden lekkeriksi heittäminen ja kolmen ketjun juniorijoukkueella peleihin lähteminen ei avoimessa sarjassa tule kuuloonkaan. Esimerkiksi Extraligan puolustajien pistepörssijohtaja ja kokonaispistepörssin yhdeksäs Brady Austin Kladnosta tai pistepörssin kolmastoista Richard Jarůšek Litvinovista olisivat varmasti liikkuneet toisiin joukkueisiin, jos ei pienintäkään tulospainetta olisi.

Jos katsotaan kotimaisen Liigan päätöskierrosta puolentoista viikon päästä, niin vaikeaa on löytää mielenkiintoa viimeisistä herkkupaloista, kuten TPS-Jukurit tai SaiPa-Pelicans, joista jälkimmäistä nautitaan samana viikonloppuna vieläpä kahden ottelun verran. Pienellä niin sanotulla takapaineella putoamisuhan kautta näistäkin otteluista voisi saada mielenkiintoisia. Joka tapauksessa jotakin pitäisi tehdä, että mielenkiinto säilyisi Suomessakin sarjan loppuun asti.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös