Mielipide

Näkemys: Tarina, jota Ässistä ei vielä ole kirjoitettu

LIIGA / Kolumni
Kauden 2018-19 pohjakosketuksen jälkeen Ässät voi lähinnä parantaa joka osa-alueella. Oppimateriaalia jäi haltuun jokaista tilannetta varten.

Joka kerta, kun oletti kaiken olevan jo nähty Porin Ässien kaudella 2018-19, pataorganisaatio kykeni yllätykseen.

Kauden päätös ei ollut enää kenellekään tuskainen asia, vaikka olikin pettymys. Ennen kaikkea karhukaupungin kiekkoilullinen lippulaiva pääsee kääntämään katseensa jo kohti tulevaa.

Huonontaakin vielä voi, mutta sen eteen saa jo nähdä vaivaa tosissaan. Nykyisellä pistelaskutyylillä 47 pistettä 60 ottelusta on vähän.

Tulevaisuuden varalle Ässät sai reppuunsa nipun oppikirjoja. Yksi kertoo johtamisesta niin seuran kuin joukkueenkin osalta, toinen taas pitkäjänteisestä suunnitelmallisuudesta. Lisälehdillä saattaa olla vinkkejä myös kriisiajan toimintaan. Oppilaan muistivihkoon porilaiset voivat kirjata huomion toisensa jälkeen asioista, joita ei kannata tehdä.

Jotain Pata teki silti oikein. Kun kerran Liigan järjestelmä sallii täydellisen tyhjennysmyynnin, Porissa siitä otettiin kaikki ilo ja suru irti. Ilman talouden paikkailua Ässät olisi pelannut kaudella 2019-20 isommista asioista kuin noin pariinkymmeneen vuoteen on tarvinnut.

Jopa seuran olemassaolosta.

"Oskua eivät saa potkia muut kuin Karvinen"

Jotain Ässät pääsee myös hyödyntämään ponnisteluissaan pohjalta takaisin pintaa kohti. Seuran oma väki ja myös ässäkasvatit muissa liigajoukkueissa ovat kauden aikana ihastelleet tyyliä, jolla sitkein kansanosa jaksoi käydä hallilla sarjatilanteesta huolimatta. Toki täyttöaste koheni lopullisesti vasta erilaisten alennuskampajoiden aikana, mutta tietyissä peleissä väkeä riitti paikalla hämmentävän paljon alavireisistä peliesityksistä huolimatta.

Vastatuuli, vesi- tai lumisade vaakasuoraan kohti kasvoja eivät lopulta onnistuneetkaan pitämään viikottaiseen jääkiekkoannokseensa tottunutta kansaa täysin poissa hallilta.

Siihen tosin ei voi luottaa, että tämä kokemus on toistettavissa. Monet laji-ihmiset pärjäävät kevään 2013 mestaruudella vielä jonkun aikaa, ja realiteetitkin ovat tiedossa. Harva odottaa Ässiltä mestaruuden uusimista aivan lähivuosina.

Joku suunta Isonmäen hiihtoratojen nurkilta täytyy kuitenkin löytää, ja sen jälkeen on oltava rohkeutta kulkea valittua polkua pitkin.

Kauden 2018-19 aikana porilaisjoukkueesta tuli naurunaihe, minkä lisäksi vaikkapa Jari Pasasen lyhyehkö valmentajanpesti mysteerijatkajineen tarjoaa tietokilpailuihin kysymyksiä vielä vuosiksi.

Kaikki suunnitelmat eivät olleet valmiiksi kelvottomia, nyt vain Ässien on löydettävä toimivalle osalle toteuttajia. Pelaajamarkkinoille patapaidat pääsivät syystä tai toisesta niin myöhään, että oikeasti menestyvää joukkuetta on hankala rakentaa vielä syksyksi 2019.

Monta vähemmän mairittelevaa sarjaennätystä rikkoneen Ässien kauden on kuitenkin toimittava pohjavireenä porilaisuuden keskeisimmille ominaisuuksille:

Ylpeydelle omasta olemassaolostaan sekä asenteelle, että sarjakuvan tyyliin "Oskua eivät saa potkia muut kuin Karvinen". Porissa voi mennä huonosti, mutta palaute otetaan paremmin vastaan kaupungin rajojen sisäpuolelta.

Siitä on vain viitisen vuotta aikaa, kun kiekkopiireissä koettiin Ässät sopivana paikkana tehdä läpimurtoa Liigan vaatimalle tasolle tai vastaavasti kääntää pelaajauran kurssia kohti uutta nousua.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös