Mielipide

Näkemys: Tapparan on ennen pitkää opittava voittamaan myös ilman Jukka Rautakorpea

LIIGA / Kolumni
Jukka Rautakorpi on yksi kaikkien aikojen Tappara-valmentajista. Ennen pitkää seura joutuu kuitenkin pärjäämään myös ilman hänen panostaan.

Jukka Rautakorpi aloittaa syksyllä jo yhteensä 12. kautensa Tapparan päävalmentajana. Rautakorven saavutukset puhuvat puolestaan: hänen valmennusjaksoillaan Tappara on ottanut yhteensä seitsemän mitalia, joista kultainen tuli vuonna 2003. Koko Tapparan organisaatio onkin paljon velkaa Rautakorvelle, jonka nimi tulee nostaa esiin kaikkien aikojen Tappara-valmentajista puhuttaessa.

Samalla on kuitenkin kysyttävä, että onko Rautakorven merkitys Tapparalle kasvanut jopa liian suureksi. Rautakorpi on ollut toimitusjohtaja Mikko Leinosen ammatillinen selkänoja ja luottomies, joka on kutsuttu paikalle aina joukkueen etsiessä pelillistä ryhtiliikettä. Tapparan koko 2000-luvun menestys henkilöityykin pitkälti Rautakorpeen. Herää kysymys, onko seuralla vaihtoehtoista strategiaa Rautakorven palkkaamiselle, saati selvää tulevaisuuden suunnitelmaa tämän valmennusuran jälkeiselle ajalle.

Muiden valmentajien johdolla menestys on ollut pitkälti keskinkertaista. Iso poikkeus tähän on Jussi Tapolan valmennuskaudet, jolloin Tappara saavutti hopean ja kaksi peräkkäistä mestaruutta. Tapola oli kuitenkin aikanaan Rautakorven löytö, jota tuskin olisi nähty Tapparan penkin takana ilman Rautakorven panosta. Myös pronssia vuonna 2008 saavuttanut Rauli Urama oli Ruotsiin keväällä 2006 lähteneen Rautakorven suositus seuraajakseen. Kaikki Tapparan menestys tuntuu siis tavalla tai toisella kytkeytyvän Rautakorven panokseen.

"Kaikki Tapparan menestys tuntuu siis tavalla tai toisella kytkeytyvän Rautakorven panokseen"

On mahdollista, että tuleva kausi jää Rautakorvelle viimeiseksi Tapparan riveissä. Seuran onkin syytä miettiä tarkasti seuraavaa askeltaan. Tapparan todennäköisin ratkaisu on siirtää Tapola uudestaan päävalmentajan tehtäviin. Toisaalta Tapola on juuri palkattu urheilujohtajan tärkeään rooliin, joka korostuu entisestään Leinosen eläköityessä toimitusjohtajan paikalta vuoden vaihteessa. Helpoin ratkaisu olisi siirtää Tapola valmennuspuolelle ja pyytää Rautakorpea jäämään urheilujohtajaksi, mutta on epäselvää kiinnostaako herroja tällainen tehtävien vaihto.

Rohkeampi ratkaisu Tapparalta olisi antaa Rautakorven siirtyä rauhassa sivuun ja tavoitella korvaajaksi Pelicansia valmentavaa seuraikoni Ville Niemistä. Viime kausien hyvästä menestyksestä huolimatta on muistettava, että Nieminen ja Tapola olisivat kohtalaisen kokematon kaksikko vastaamaan Liiga-seuran urheilujohtamista. Varsinkin, jos heitä vertaa Tapparan nykyiseen voimaduo' on Rautakorpi-Leinonen.

Oli Tapparan seuraava valmentaja sitten Tapola, Nieminen tai joku muu, seurassa eletään mielenkiintoisia aikoja. Toimitusjohtajan vaihtuminen, Rautakorven sopimuksen päättyminen ja uuden jäähallin valmistuminen lähivuosina tarjoavat Tapparalla mahdollisuuden uudistua. Samalla seuralle on kuitenkin tärkeää säilyttää voittamisen kulttuuri ja tapparalaisuus DNA:ssaan. Nieminen-Tapola - kaksikko urheilupuolen johdossa olisi riskeistä huolimatta juuri tähän sopiva ratkaisu.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös