Mielipide

Näkemys: Tapola palaa mestaruusjahtiin − koko Tampere betonoi asemaansa jääkiekon pääkaupunkina

LIIGA / Kolumni

Tappara uutisoi keskiviikkona Jussi Tapolan paluun päävalmentajaksi kauden 2019-20 jälkeen. Asia on otettu ilolla vastaan Tapparan leirissä, ja varsin odotettua valintaa onkin syytä kehua. On vaikea löytää merkittäviä perusteita edes kilpailukykyiselle vaihtoehdolle Jukka Rautakorven jatkajana juuri Tapparan peräsimessä. Moderni, Tapparan tunteva ja kuitenkin eteenpäin pelillisesti ajatteleva koutsi nappaa pestin.

Valinta on vain yksi monista Tampereen kiekolle positiivisista jutuista kuluneen vuoden aikana. Vuoden joukkueita suomalaisessa jääkiekossa olivat HPK ja Leijonien kultajoukkueet, siitä ei ole kahta sanaa, mutta Tampereellakin tapahtui käytännössä vain hyviä asioita.

Tampere betonoi asemaansa jääkiekon pääkaupunkina Suomessa.

Helsingissä areenahankkeesta kamppaillaan vielä museovirastojen ja päättäjien kanssa, minkä lisäksi konkreettiset jääkiekkoaikataulut ovat pimennossa. Missä HIFK pelaa hallirakennuksen siirtymäkauden? Riittääkö seudun junioreille jääaikaa? Mitä Jokerien omistuksesta yritetään sumuttaa seuraavaksi?

Oulussa areenahanke etenee, mutta on vielä alkutekijöissään. Turussa kehitellään, Hämeenlinnassa hanke vaikuttaa hyvin vaikealta. Jyväskylässä toinen päärahoittaja lähti ja toinen antaa tulosvaroituksia. Tampere? Otatko matsissa valkoviiniä sen kalan kanssa, kun katsomme peliä ja luemme älykiekkotilastoja? Oi, olin täällä, kun Suomi voitti MM-kultaa 2022...

Juniorityössä mahtavaa työtä tehdään muuallakin. Etenkin Kärpät on mieletön pelaajatehdas konkreettisena puolen Suomen joukkueena. Tampereella on kuitenkin jotain, mitä Kärpillä ei ole: sijainti ja kaupungin sisäinen kilpailu, joka väkisin pitää toiminnan tietyllä tasolla. On perinteet ja kamppailu, jonka myötä täytyy pitää toiminta korkealla tasolla.

Kehäkolmosesta etelään ei ole pysynyt HIFK:n perässä. Eikä varsinkaan Tampereen perässä.

Sama siirtyy aikuisten puolelle, ja nyt siitä voidaan taas puhua tosissaan. Huomasitteko, minkä taloudellisen tuloksen Ilves teki viime kaudesta? Ilves on edelleen pikkuveljen asemassa, mutta enää ei puhuta vitsistä, joka takoi yleisömenestyksestäkin nollaa tai miinusta. Sitä se oli vielä muutama vuoksi taaksepäin, vitsi.

Urheilullinen ryhtiliike ja valmennus ovat palauttaneet myös Ilveksen Suomen huipulle, ja se palannee lähivuosina myös mitalikantaan Liigassa.

Tapparan talous nyt on oma lukunsa. Ja jos jo nyt on näyttänyt hyvältä, niin toimitusjohtajaksi nimitettiin seuraavaksi niin sanotun kovan bisneksen parista kiekkoon siirtynyt tekijä...siis mahdollisesti vielä kovempia kokonaisuuksia takova henkilö.

On Helsingissäkin vielä paljon hyvää kiekkoa. Venäjän Jokerit ja itseään kokoileva Kiekko-Espoo eivät kuitenkaan tuota Suomeen kuin puolittaisia suuruuksia ja puolittaisia elämyksiä − espoolaisten, muualla aikuisena pelaavien huippujuniorien lisäksi.

Relevantti keskinäinen kilpailu aikuisten tasolla puuttuu, Jokereissa pelaa ketä sattuu, ja sen juniorien merkitys vähenee koko ajan. Helsinki ei ole enää entisensä jääkiekkokaupunkina. Kehäkolmosesta etelään ei ole pysynyt HIFK:n perässä. Eikä varsinkaan Tampereen perässä.

Okei, pitää Suomen ja Tampereenkin toki maksaa henkisiä kasvattajarahoja Hämeenlinnaan. Tapolastakin...ja yleensä Suomen parhaista valmentajista, mutta kiekon pääkaupunki valitaan pelkkiä valmentajia laajemmasta kokonaisuudesta.

Tampere! Varatkaa torit ja patsaat vaikkapa seuraavaksi kymmeneksi vuodeksi. Hätäiset saavat kirjoittaa myös uutisia valmiiksi. Kun MM-kisojakin pelataan Tampereella, juhlitaan siellä harvase vuosi Leijonia ja tamperelaisten joukkueiden mitaleja.

Mitä muuta hienompaa sitä pääkaupungissa keväisin tehtäisiin!

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös