Mielipide

Näkemys: TPS:n viestintä heräilee vähitellen

LIIGA / Kolumni
TPS:n suurin kriisi on taittumassa. Päävalmentaja, urheilutoimenjohtaja ja osa joukkueesta on nyt vaihdettu tai vaihtunut. Myös viestintä heräilee, mutta vielä on petrattavaa.

Keskiviikkoinen kotivoitto Sportista oli TPS:n edustusjoukkueelle ilmeisen suuri asia, sillä kolmea pistettä juhlittiin erittäin äänekkäästi pukukopissa ottelun jälkeen ja miksipä ei juhlittaisi? Voitto on aina voitto.

TPS on myös aktivoitunut viestinnässään pakon edessä. Ensimmäinen iso askel avoimuuteen oli, kun omistajat Ilkka Paananen ja Mikko Kodisoja tulivat Turkuun tapaamaan kannattajia. Omistajien kannattajille suunnattu tilaisuus järjestettiin pikavauhdilla sen jälkeen, kun TPS-kannattajat protestoivat seuran johtamiskulttuuria katsomossa. Toimittajia tähän tilaisuuteen ei kutsuttu, mutta heille on oma tilaisuutensa kuun lopussa Helsingissä.

Jopa seuran toimitusjohtaja Santtu Jokinen on kommentoinut ajankohtaisia asioita muun muassa televisiossa. Jokinen on saanut tv-esiintymisten myötä ehkä jopa turhaa kuraa, sillä hän on luonteeltaan äärimmäisen introvertti. Hän ei ole omimmillaan puhumassa paria ihmistä suuremmille joukoille, saati tv-kameroille. Tärkeintä on kuitenkin, että edes toimitusjohtaja puhuu seuran suulla urheilullisista suurista linjoista. Tämän jälkeen vastuun toivottavasti ottaa tuleva urheilutoimenjohtaja Rauli Urama.

x x x

Kannattajatilaisuuden ja haastatteluiden lisäksi TPS on viime aikoina terästäytynyt omissa medioissaan ja kertonut esimerkiksi sairastuvastaan hämmentävän avoimesti. Esimerkiksi Rasmus Tirrosen aivotärähdyksen kaltaista avoimuutta on ollut lähinnä seuran jalkapallo-osakeyhtiön puolella. Kaiken kaikkiaan nettisivujen ja sosiaalisen median puolella äänensävy on muuttunut komentavasta tyylistä keskustelevammaksi.

Pitkästä aikaa markkinointipuolella on nähty myös videoita, joihin on käytetty aikaa. Seura on esimerkiksi laivayhtiön maksamassa mainoksessa hassutellut Kymppitonni-ohjelman lavasteissa TPS-risteilystä. Aikaa, vaivaa ja ilmeisesti resursseja on ainakin tähän videoon käytetty, kun Kymppitonnikin on brändillään mukana. Yksittäinen video kotikutoisin näyttelijöiden kera on toki pieni maku maustehyllyssä, mutta Kymppitonni-video osoittaa sen, että kaikkea ei enää tehdä hutaisten.

x x x

Kaikki on siis hyvin ja TPS:n viestintä ja markkinointi toimii? Ei vielä.

Jostain syystä TPS arastelee perinteisen median hyväksikäyttöä. Seura ei uskaltanut esimerkiksi julkaista uutta urheilutoimenjohtajaa mediatilaisuuden avulla, vaikka siihen olisi ollut kultainen mahdollisuus. Ylipäätään mediatilaisuuksia ei ole ollut pitkään aikaan. Joku vuosi sitten seuran lanseeraukset jopa striimattiin kaikille yhtä aikaa.

Samaan hengenvetoon voi kysyä, miksi pelkkä tiedote ei riitä, kun Uramat ja muut asiat julkaistaan kuitenkin mediassa? No... esimerkiksi Uraman kohdalla olisi voinut tiedottaa etukäteen, että TPS julkaisee uuden urheilutoimenjohtajan sinä ja sinä päivänä. Tiedotteessa medialle olisi voinut kertoa, että tilaisuuden voi striimata halutessaan ja seura olisi voinut itse tehdä tilaisuudesta klippejä.

Pöhinää ja arvuuttelua olisi riittänyt useaksi päiväksi. Todennäköisesti oikea nimi olisi tullut esille, mutta media olisi silti tullut mediatilaisuuteen paikalle.

Nyt tuli sinänsä asiallinen tiedote ja homma oli yhdellä uutisella käsitelty. Todennäköisesti Urheiluruutu tekee jutun joku päivä, mutta kokonaisvaltainen median ilmainen haltuunotto jäi tekemättä ja näin on ollut jo pidempään.

x x x

Median voisi itse asiassa ottaa haltuun joka kotipelin jälkeen, mutta tilaisuus jätetään kerta toisensa jälkeen.

TPS rakensi takavuosina kulissit ottelun jälkeisille pressitilaisuuksille tv-valoineen päivineen. Tällä kaudella Teliä näyttää mediatilaisuudet suorassa lähetyksessä ja moni media on upottanut videoklippejä mediatilaisuuksista omiin uutisiinsa.

Turussa toimittajat eivät mediatilaisuudessa kysy mitään, koska tilaisuus on radioitu vuosia ja nyt myös televisioidaan. Toimittajat eivät Turussa halua antaatyöpanostaan toisen mediatalon lähetykseen. Juuri siksi TPS:n viestinnästä vastaavan juontajan Eero Tuomisen kannattaisi kerrankin ottaa roolia.

Vaikka toimittajat eivät tilaisuudessa kysele mitään, media jakaa silti mielellään mediatilaisuuden klippejä eteenpäin. (Kyllä, tämä on ristiriitaista.)

Jos Tuomisella olisi pelisilmää, voisi hän kysyä valmentajalta luontevasti peleissä loukkaantuneiden pelaajien tilaa, valmentajan ajatuksia pelistä ja kaikkea ajankohtaista. Seuralla on ilmaista tv- ja mediatilaa, jota ei käytetä. TPS on jopa saanut oman urheilujuomasponsorin pressiinsä. Luulisi heitäkin kiinnostavan lisäaika mediassa.

» Lähetä palautetta toimitukselle