Mielipide

Näkemys: TPS:n Kaapo Kakko on nyt päässyt vauhtiin, joka tekee hänestä Liiga-kevään ison nimen ja vie kesällä NHL:ään

LIIGA / Kolumni

Viime kaudella Kaapo Kakko pelasi Turun Palloseuran riveissä kuusi liigaottelua, joissa hän teki tehot 0+1. Vähäisistä peli- ja tehopistemääristä huolimatta hänen harteilleen kasattiin täksi kaudeksi kovat läpimurtopaineet. Kauden alkaessa hän oli 17-vuotias ja hänestä povattiin NHL:n top 5 -varausta.

Läpimurtoa ei oikeastaan tarvinnut odotella. Kakko onnistui heti syksyllä vakiinnuttamaan paikkansa TPS:n kärkiketjuissa, ja pisteitä syntyi mukavaan tahtiin. NHL-pohdinnoissa Kakko nostettiin jo kakkosvaraukseksi, edellä vain amerikkalainen Jack Hughes.

Ikäisekseen Kakko on hämmästyttävän kokonaisvaltainen pelaaja, joka muun muassa luo peliä, tekee tilaa, suojaa kiekkoa ja näyttää lukevan ketjukaveriensa ajatuksia. Hän on myös sinänsä monipuolinen, että hän on TPS:n kokoonpanossa tälläkin kaudella pelannut sekä laita- että keskushyökkääjän tontilla. Edes koon puolesta (187 senttiä ja 82 kiloa) hänessä ei ole valitettavaa.

Hyvin kuluneen syksyn jälkeen tapahtui vielä jotain.

Hyvin kuluneen syksyn jälkeen tapahtui vielä jotain. Kakko otti seuraavankin harppauksen kehityksessään. Hänet valittiin alle 20-vuotiaiden maajoukkueeseen, jossa hän iski kultamitalit ratkaisseen maalin. Hän olisi ollut mukana jopa A-maajoukkueessa, ellei pikkuvamma olisi estänyt reissua.

TPS:n ottelu vai Kaapo Kakko -show?

TPS:n tämän kauden joukkueessa pelaa kaksikin taikureiksi ja taiteilijoiksi nimitettyä virtuoosia, Oula Palve ja Ilari Filppula. Kakon peliä kuvaa hyvin se, että taiturisenttereistä huolimatta TPS:n pelit saattavat olla pelkkää Kaapo Kakko -show'ta. Parhaimmillaan Kakko näyttää pystyvän yksin päättämään, mitä kentällä tapahtuu.

Parhaimmillaan Kakko näyttää pystyvän yksin päättämään, mitä kentällä tapahtuu.

Viimeisen kahden viikon aikana Kakko on neljässä pelissä tehnyt kuusi maalia ja noussut Zach Budishin ohi TPS:n sisäisen maalipörssin kärkeen. Hänet on kahdesti peräkkäin valittu Liigan Tulikuumat-listan ykköseksi.

TPS:n kapteeni Lauri Korpikoski on tekemässä paluun joukkueen pelaavaan kokoonpanoon. Siitä huolimatta on vaikea uskoa, että kukaan voisi pudotuspeleissäkään haastaa Kakon tämänhetkistä asemaa TPS:n tärkeimpänä (laita)hyökkääjänä.

Turkulaisia kiekkofaneja ajatellen edessä saattaa olla makea kevät, jona oman seuran kasvatti kykenee tekemään pudotuspeleissä tuhoa illasta toiseen ja kenties ratkaisemaan joukkueelleen mitalit. Siitä kannattaa nauttia, sillä nyt 18-vuotiaan Kakon peluutusoikeudet varattaneen NHL:ään kesän tilaisuudessa ensimmäisten joukossa.

Sillä ei ole väliä, millä numerolla Kakko lopulta varataan. Joka tapauksessa hän pelannee Pohjois-Amerikassa jo ensi kaudella. Ja syystäkin.

Mikäli kehitys tästä yhtään jatkuu – ja miksei jatkuisi – Kaapo Kakko on ensi kaudella jo liian hyvä Liigaan.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös