Mielipide

Näkemys: TPS löi kunnarin maalivahtimarkkinoilla – Erinomainen värväys KHL:stä

LIIGA, KHL / Kolumni

TPS tiedotti eilen hankkineensa 26 vuotta syksyllä täyttävän venäläismaalivahdin Andrei Karejevin riveihinsä kaudeksi 2020–2021. Karejevin hankinta oli TPS:ltä loistava suoritus, sillä maalivahti tulee olemaan yksi Liigan tulevan kauden parhaista.

Siirron taustoja on vaikea tietää, kun niitä ei julkisuuteen kerrottu, mutta voisi kuvitella, että Andrei Karejevin hankinnan taustalla on kaksi merkittävää nimeä: Erkka Westerlund ja Ari Moisanen.

TPS:n johtoon kuuluva Westerlund valmensi Salavat Julajevia KHL:ssä kaudella 2017–2018, kun Karejev siirtyi joukkueen riveihin Neftekhimik Nižnekamskista. Tuolla kaudella Karejev toimi kakkosmaalivahtina, kun kanadalainen Ben Scrivens kantoi päävastuun, mutta Karejev suoriutui tehtävistään varsin mallikkaasti.

Karejeviin ei kuitenkaan olla liikaa luotettu Salavatissa, sillä heti seuraavalle kaudelle joukkue hankki Juha Metsolan Amur Habarovskista. Hän torjunut kiistattomana ykkösmaalivahtina Salavatin maalilla ollen samalla yksi KHL:n parhaista pelipaikallaan.

Venäläinen Karejev ei varmastikaan rahan takia siirtynyt Turkuun, vaan pikemminkin halusta kehittyä paremmaksi ja nousta esille. Huippukausi TPS:ssä johtaa väistämättä siihen, että SKA Pietarin ja TsSKA Moskovan kaltaiset KHL:n huippujoukkueet kiinnostuvat miehestä ja hankkivat riveihinsä. Tie NHL:n taitaa kylläkin olla tukossa.

Tässä tapauksessa auttaa maalivahtivalmentajana Turussa ensimmäistä vuotta aloittava Moisanen, joka on toiminut KHL:ssä huippumaalivahdeiksi nousseiden venäläisten Timur Biljalovin ja Emil Garipovin taustalla Ak Bars Kazanissa, jossa Moisanen valmensi yli viiden kauden ajan.

Suomalaisista Moisasen tunnetuin valmennettava lienee Petri Vehanen, jonka kanssa Moisanen teki yhteistyötä Rauman Lukossa, josta Vehanen siirtyi Ak Barsiin kesken kauden 2009–2010.

Moisanen pystyy varmasti auttamaan Karejevia urallaan eteenpäin. Laadukkaan valmennuksen lisäksi työtä helpottaa kommunikointi, sillä raumalaislähtöinen Moisanen puhuu venäjää. Lisäksi Karejev tulee Turussa saamaan paljon vastuuta, mitä ei olisi ollut Salavatissa tarjolla lähivuosina, sillä Metsolan sopimus ulottuu kevääseen 2022 asti.

Viimeisimpien kolmen kauden aikana Karejeville kertyi pelejä vain reilut 50 KHL-kaukaloissa, mutta pelaamissaan peleissä Karejev torjui korkealla tasolla ja muistuttaakin pelityyliltään osittain Metsolaa.

Karejev on toistaiseksi tuntematon maalivahti suurelle yleisölle, mutta viimeistään jouluna Turussa kehutaan tätä hankintaa maasta taivaisiin. Jos TPS:n viisikkopuolustus on edes alkeellisessa kunnossa, Karejev tulee olemaan huippuvahvistus ja tähtiluokkaa koko Liigassa.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös