Mielipide

Näkemys: Tänään NHL vei ja suomalainen journalismi polvistui

NHL / Kolumni
Suomalaisille toimittajille suunnattu neljän härmäläisen NHL-pelaajan haastattelutuokio oli pääasiassa keskustelua jonninjoutavuuksista.

NHL järjesti tänään suomalaiselle journalistiselle medialle mahdollisuuden saada sitaatteja kotimaisilta tähdiltä Aleksander Barkovilta, Miro Heiskaselta, Mikko Rantaselta ja Roope Hintziltä. Videoyhteys ei ollut julkinen, vaan käytännössä online-mediatilaisuus. Kutsun saivat luultavasti valikoidut tiedotusvälineet ilmeisesti painottuen niihin, joista oli ollut toimittajia NHL-otteluissa viime vuosina.

Kyse ei ollut haastatteluista, sillä kysymykset toimitettiin etukäteen ja joista NHL valikoi kysytyt kysymykset. Toimittajat eivät päässeet ääneen vaan vain kuuntelemaan. Tempaus oli osa NHL:n koronakriisin aikaista viestintää, sillä sarjalla on iso paine pitää itsensä näkyvillä, vaikka kausi on paussilla.

Voi pojat, millainen sketsi tästä yhtälöstä journalistisen sisällöntuotannon näkökulmasta muodostuikaan. Tai oikeastaan ihan minkä tahansa ei-ajantuhlauksen näkökulmasta.

Kenen joukkuetoverisi kanssa viettäisit mieluiten aikaa karanteenissa?

Kenet haluaisit mukaasi ylivoimahyökkäykseen?

Kuka on suomalaisen jääkiekon viihdyttävin persoona?

Kuten arvata saattoi, kaikki mahdolliset pienintäkään kritiikkiä sisältäneet kysymykset oli suodatettu pois. Sen sijaan kuultiin hyvän mielen hassuttelukysymyksiä, joiden anti oli silkka nolla. Jälkeenpäin NHL:n verkkosivuston sisältöpäällikkö Matt Cubeta lähetti sähköpostiviestin, jossa hän pahoitteli, kun osa toimitetuista kysymyksistä jäi ajanpuutteen takia kysymättä. Se ei tietenkään ole oikea syy – vain osa tilaisuudessa kysytyistä kysymyksistä oli toimittajilta, osa oli NHL:n omalta sisällöntuotannolta.

Eikä kyse ole siitä, että Barkovin ja Heiskasen tulisi poistaa koronakriisi ja ratkaista lajin aivovammaongelma. Ei tietenkään. Kyse on siitä, mitä NHL:n seuraamiseen rahaansa ja aikaansa sijoittaville suomalaisille tiedotusvälineiden kautta NHL:stä kerrotaan.

Koko sketsin kruunasi pelaajien lopussa lähettämät terveiset faneille – englannin kielellä. Pelaajienkin ilmeistä oli nähtävissä kummeksuntaa, että miksi heidän piti lähettää tsemppiviestejä yhdysvaltalaisille ihmisille suomalaisille tarkoitetulla videolla.

Syy selvisi myöhemmin tänään. NHL käyttää videota omana sisältönään. Se on jo julkaistu liigan suomenkielisellä verkkosivustolla. Tarkoitus oli siis tuottaa kritiikitöntä materiaalia faneille.

Juuri eilen Suomen Lehdistön verkkosivustolla julkaistussa artikkelissa Ilta-Sanomien urheilutoimituksen esimies Vesa Rantanen maalaili urheilutoimittamisesta pompöösejä:

– Koronakriisi on mieletön mahdollisuus tehdä itsestämme tärkeitä muutenkin kuin kertomalla suomalaisille tärkeistä urheilutapahtumista.

Sisältö on julkista, ja jokainen voi arvioida sen annin.

Jääkiekkoilijat saivat hyvin aikaa kehua toisiaan maasta taivaisiin, jottei kenellekään tulisi vahingossakaan paha mieli. Sitaatteja tuli muun muassa Call of Dutysta ja Netflixistä, mikä sopii NHL:n propagandakoneistolle paremmin kuin hyvin.

Syyhän ole missään tapauksessa pelaajien, eikä NHL:nkään, sillä se markkinoi itseään. Ja onhan tiedotusvälineidenkin saatava liiketoiminnassaan juttuja aikaan.

Tänään palveltiin NHL:ää, eikä suomalaista yleisöä. Toisaalta tämä osoittaa sen, että kriittiselle journalismille on eittämättä tilausta NHL-pelaajien suhteen.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös