Mielipide

Näkemys: Syksyn menestys teki JYPistä ylimielisen – iso syy romahdukseen on myös valmennuksessa

LIIGA / Kolumni
Jyväskylässä on ollut sormi pahasti suussa runkosarjan jälkimmäisellä puoliskolla. Nimekäs joukkue kaipaa selvää parannusta niin pelaajiltaan kuin valmentajiltaan.

Uusi vuosikymmen on alkanut Hippoksella murheellisissa merkeissä. Vielä syksyllä runkosarjan kärkipaikoilla majaillut JYP on vajonnut sen luokaan rajuun syöksykierteeseen, että pelihousut on revitty maakunnan kuuluisaa Pihtiputaan mummoa myöten.

Tulokset joulun jälkeen eivät valehtele yhtään. JYP on ollut todella heikko melkeinpä millä tahansa mittarilla. Muodonmuutos on ollut hätkähdyttävä, varsinkn kun vertaa siihen millaista peliä JYP pelasi parhaimmillaan syksyllä.

Osaltaan JYPin syksyssä oli kyse myös hienoisesta illuusiosta, sillä joukkueen laukaisutehokkuus oli äärimmäisen hyvällä tasolla. Voitoista huolimatta JYPin pelissä oli tuolloinkin ongelmia, jotka ovat vain kärjistyneet keskitalven kurimuksen aikana.

Ehdottomasti räikein ongelma on erikoistilannepelaaminen, joka on JYPin tasoisella joukkueella ollut fiaskomaisen huonoa. Joulun jälkeen JYPin ylivoimapelissä ei ole ollut järjen hiventä, eikä valmennus ole reagoinut tähän mitenkään. JYPissä erikoistilannepelaaminen on apuvalmentaja Ari Santasen vastuulla, joten kritiikin kohde on helppo löytää.

Myös päävalmentaja Pekka Tirkkonen on näyttänyt kummastuttavan jähmeisenä tuskaisen vaiheen aikana. Kokenut päävalmentaja ei tunnu keksivän keinoja, millä JYP pääsisi takaisin pisteisiin kiinni.

Hyvä esimerkki Tirkkosen kyvyttömyydestä tehdä muutoksia on konkaripuolustaja Mikko Mäenpään jääräpäinen peluutus isoilla minuuteilla. Mäenpää ei käytännössä edistä joukkueensa pelaamista lainkaan. Mäenpää saa runsaasti vastuuta ylivoimalla, jossa hän ei täytä asemaansa siniviivaspesialistina millään tavalla. Tasakentällisin Mäenpää on jatkuva riski joukkueelleen.

Mäenpään lisäksi muutkin joukkueen ikänestorit saavat katsoa itseään peilistä joulun jälkeisten esitysten perusteella. Varsinkin edelleen kovan tason Liiga-hyökkääjän Jarkko Immosen pelaaminen on ollut erittäin kankeaa. Syksyllä säväyttäneen Jani Tuppuraisen energiasta kuluu tällä hetkellä liikaa tuskailuun ja tuomareille valittamiseen.

JYP on selvästi kuvitellut itsestään liikoja, sillä tämän vuoden puolella sen esityksissä on näkynyt ajoittain melkoista välinpitämättömyyttä. Joukkue kaipaa korjausliikkeitä ja ennen kaikkea parempaa asennetta, jos se ei halua samanlaista päätöstä kaudelleen kuin vuosi sitten.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös