Mielipide

Näkemys: Suomen päävalmentaja Jussi Ahokas sortui jälleen käsittämättömiin MM-valintoihin

MAAJOUKKUE / Kolumni
Suomen alle 20-vuotiaiden miesten maajoukkueen päävalmentaja Jussi Ahokas pudotti Mikko Kokkosen ja Lassi Thomsonin MM-kisajoukkueesta vastoin kaikkia ennakko-odotuksia. Johtaako tämä jälleen ongelmiin pelin avaamisessa?

Viime vuonna Jussi Ahokkaan pelaajavalinnat herättivät kohua ennen kisoja, kun Ässien kakkosketjussa koko syksyn hyviä otteita esittänyt Jesperi Kotkaniemi tiputettiin kisaryhmän ulkopuolelle.

Vastaavalta kohulta ei tänäkään vuonna vältytty, kun ennen viimeistä harjoitusottelua Kanadaa vastaan Ahokas pudotti leiriryhmästään pois Jukurien Liiga-puolustajan Mikko Kokkosen sekä Pohjois-Amerikassa juniorisarja WHL:n Kelownassa pelaavan Lassi Thomsonin, niin ikään puolustajan.

Valinnat herättivät heti tuoreeltaan kummaksuntaa: isolle vastuulle Liiga-joukkueessa noussut Kokkonen ja puolustajien pistepörssin kärkipäätä WHL:ssä häätytellyt Thomson ovat molemmat hyvin kiekkovahvoja pelaajia ja ennakkoarvioissa ensi kesän NHL:n varaustilaisuudessa jopa ykköskierroksen nimiä.

Toki valmentaja valitsee turnauksiin aina mielestänsä parhaan mahdollisen joukkueen, mutta näitä valintoja on vaikea käsittää. Esimerkiksi QMJHL:ssä pelaava Aleksi Anttalainen jäi joukkueeseen, vaikka hänen otteensa WHL:ää vastaavassa sarjassa ovat olleet huomattavasti Thomsonia heikompia – aikuisten ammattilaissarjassa pelaavaan Kokkoseen vertaamattakaan.

Suomen puolustuksessa riittää edelleen laatua, mutta kyseenalaistava sormi nousee äkkiä osoittamaan näitä pudotuksia, jos Suomelle tulee viime vuoden tapaan taas ongelmia avauspelaamisessa. Modernissa jääkiekossa puolustajien pelinopeus korostuu, ja nuorten kisat ovat yleensä läpileikkaus moderneista jääkiekkoilmiöistä kärjistettynä.

Kokkonen ja Thomson ovat nimenomaan pelinopeita kiekollisia puolustajia, joten äkkiä herää kysymys, toistuvatko viime vuoden ongelmat uudelleen. Suomen suorahyökkäyspelaamisesta syntyneet maalit kun olivat hyvin vähissä. Henri JokiharjunOskari Laaksosen ja Urho Vaakanaisen myötä kiekollista osaamista on pakistossa edelleen, mutta Kokkoselle ja Thomsonillekin olisi puolustuksesta luullut löytyvän paikat.

Viimeisen viidentoista vuoden aikana vain kolme ykköskierroksella varattua suomalaista kenttäpelaajaa on jäänyt valitsematta samalla kaudella alle 20-vuotiaiden MM-kisajoukkueeseen: Kotkaniemi, Henrik Borgström ja Teuvo Teräväinen.

On täysin mahdollista, että tämä lista saa ensi juhannuksena jatkoa.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös