Mielipide

Näkemys: Suomen Pelaajayhdistyksen puheenjohtaja Sean Bergenheim asettui jääkiekon #MeToo-vallankumouksessa julkisesti valmentajien puolelle

LIIGA, NHL / Kolumni

NHL:ssä on saanut alkunsa #MeToo-liikettä muistuttava ilmiö valmennusmetodeista. Huippuvalmentajat Mike Babcock, Bill Peters ja Marc Crawford ovat saaneet entisiltä pelaajiltaan syytteitä niskaansa. Babcock Mitch Marneria nöyryyttäneestä valmennusmetodistaan, Peters rasistisesta kommentista sekä väkivaltaisesta käytöksestä, josta myös Crawfordia syytetään.

Viime lauantaina suomalaiset entiset NHL-pelaajat Kimmo TimonenOssi Väänänen ja Sean Bergenheim keskustelivat Viasatin studiossa kyseisestä aiheesta. Bergenheim esitti seuraavan näkemyksen:

– Jos Babcock olisi edelleen ollut Torontossa valmentajana, olisin ollut sitä mieltä, että se olisi ollut huono juttu Marnerilta tulla ulos tämän asian kanssa. Se vaikuttaa joukkueen pelaamiseen ja keskittymiseen seuraavaan otteluun tai jopa loppukauteen.

Marnerin kohtelusta hän sanoi:

– Minulle henkilökohtaisesti se on valmentamistapa, mikä tietyillä valmentajilla voi olla.

Mielipide on jo sinänsä vähättelevä epäasiallista kohtelua tai väkivaltaa kohdanneen pelaajan näkökulmasta. Shokeeraavaa kommentissa on se, että Bergenheim on Pelaajayhdistyksen puheenjohtaja.

Eli Liiga- ja Mestis-pelaajien etuja ajavan yhdistyksen ylin edustaja on sitä mieltä, että pelaajan tulee joukkueen edun nimissä pidättäytyä tuomasta julkisuuteen aktiivivalmentajansa mahdollisia väärikäytöksiä. Lausunto on suorastaan mielipuolinen mitä tahansa työpaikkakiusaamista ajatellen.

"Pidä turpasi kiinni, ettei ilmapiiri kärsi".

Yleinen arvio on, että tähän mennessä esille tulleet törkyvalmentajatapaukset ovat vasta myrskyn alku. Loogisesti ajateltuna Suomessakaan ei ole voinut välttyä vastaavilta ongelmilta. Bergenheimin linjauksen jälkeen pelaajalta vaatii täällä entistäkin enemmän kanttia nostaa ongelmia esiin. Ymmärtääkö entinen NHL-pelaaja Bergenheim lainkaan asemaansa?

Hän oli tänä vuonna ehdolla sekä eduskunta- että eurovaaleissa (rkp.). Näköjään aika heikoilla poliittisilla kyvyillä.

Pelaajayhdistys on perustettu 1970-luvulla edistämään pelaajien etua. Bergenheim valittiin yhdistyksen puheenjohtajaksi kesäkuussa ja nyt ex-laitahyökkääjä sysäsi ilmapiiriä menneisyyteen. NHL:ssä viime viikkoina nähtyä vallankäyttömallien vallankumouksen alkua ei taida olla tulossa Suomeen lähiaikoina.

"Pidä turpasi kiinni, ettei ilmapiiri kärsi".

Pelaajayhdistyksen hallituksessa luulisi olevan palautekeskustelun paikka.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös