Mielipide

Näkemys: Stanley Cup -finaalien kuudennen ottelun painekattila odottaa − tappioasemassa Bluesilla ei olisi enää varaa harjoitella

NHL / Kolumni
Jääkiekossa puhutaan aina pelien koventuessa, että erikoistilanteiden merkitys kasvaa ja ylivoima ratkaisee otteluita. NHL:n finaaleissa taktis-tekniset loitsut voi heittää romukoppaan, sillä kyse on vain ja ainoastaan paineen kestämisestä.

St. Louis Blues ei ole pelannut Stanley Cup -finaaleissa liki 50 vuoteen ja nyt nähty hulabaloo kolmannen ja neljännen finaalin ympärillä kertoo selvää kieltään siitä, että kansa St. Louisissa on pähkinöinä. Halli oli täynnä ja toistakymmentätuhatta silmäparia seurasi pelejä valtavalta screeniltä ulkoilmasta käsin.

Boston Bruins puolestaan on voittanut himoitun pystin viimeksi vuonna 2011. Joskin ennen sitä muutama massachusettslaisten lasten sukupolvi ehti aikuistua vuoden 1972 mestaruuden jälkeen. Bruins on toki pelannut finaaleja useamminkin, mutta suurta voittamisen kulttuuria heilläkään ei jonoksi asti ole.

Molemmat joukkueet taitavat pelitapansa loistavasti ja päävalmentajat Craig Berube ja Bruce Cassidy kirjoittavat tarvittaessa uusia reseptejä nopealla kynällä. Pelilliset seikat ovat sarjassa juuri niin tasain kuin voitot 2−2 antavat ymmärtää.

Patrice Bergeronin, Zdeno Charan ja Brad Marchandin kaltaisten johtajien myötä Bruinsilla on kuitenkin tieto siitä, miten tällaiset painetilanteet kaukalossa käsitellään. He ovat olleet sekä voittamassa että häviämässä − 2011 finaalisarjassa kaatui voittamisen näkökulmasta kokematon Vancouver Canucks. 2013 tuli pataan Chicago Blackhawksilta, joka eli organisaationa kulta-aikaa.

Blues on pelannut sinnikkäästi ja on edelleen vahvasti vähintään mukana sarjassa, jossa sillä on vastassa rutinoitunut joukkue. Enterprice Centerin yleisö tarjosi kolmannessa ja neljännessä finaalissa kovimman tuen, mitä desibeleillä NHL:ssä ollaan hetkeen mitattu. Nyt on varmaa, että sarja matkaa vielä kerran Missourin osavaltioon.

Tuolloin ottelusarja on varmuudella katkolla jommalle kummalle joukkueelle, ja Sinisten fanit tulevat varmasti soitattamaan äänihuuliaan vielä viimeisen kerran − eivätkä jätä yhtään huutoa huutamatta. Jos Bruins onnistuu kaappaamaan kolmannen kiinnityksen kotihallissaan viidennestä finaalista, tapahtuuko Bluesille jälleen sama, mikä sille kävi kolmoskamppailussa?

Bruins on osoittanut tietävänsä keinot, joilla se kääntää vastustajansa kannattajien huutomyrskyn Bluesille itselleen negatiiviseksi paineeksi. Juuri kolmospelin mahalasku on sellainen, joka paljasti Bluesin heikkoudet kotiaskissa. Nelospeli oli taas vakuuttavampi esitys yhden harjoituskerran jälkeen. Kutospelissä varaa vastaavaan "fail fast"-ajatteluun ei enää ole.

Blues kirjoittaa tarinaa, jonka päähenkilöinä ovat inhimilliset, virheitäkin tekevät hahmot, kuten maalivahti Jordan Binnington, puolustaja Colton Parayko sekä hyökkääjät Vladimir Tarasenko ja Sammy Blais. Yllätykset ja huimat kasvutarinat ovat urheilun suola. Toisaalta varmaotteisesti pelaavia kestomenestyjiä ihannoidaan.

Bruins on johtanut sarjaa kahdesti, mutta vain huomatakseen sinnikkään vastustajansa tulevan rinnalle. Viides ottelu mittaa Bluesin hermokontrollin kestävyyden maksimaalisella teholla. Mikäli Alex Pietrangelon kipparoima ryhmä pääsee voitto taskussaan katkaisupeliin kotihalliin, voi Lord Stanleyn maljaa nostella yllättäjäjoukkue. Selkä seinää vasten paikka on mahdollisesti jopa liian tiukka.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös