Mielipide

Näkemys: Sotaveteraanien tukeminen on esimerkillistä työtä Liigalta, mutta talvisodan hengen korostaminen on tarpeetonta

LIIGA / Kolumni
Sotaveteraanien tuominen kaukaloon sykähdyttää ja luo syvää kunnioitusta, mutta yhdysvaltalaismaisen patriotismin ei soisi rantautuvan kotimaan pelikentille.

Isänmaallisuus ja jääkiekko ovat Suomessa kaksi tiukasti toisiinsa kietoutuvaa asiaa. Parhaiten tämä näkyy siinä, että maajoukkueiden paidassa komeilee lähes suora kopio Suomen vaakunan leijonasta. Kuten Popeda laulaa: kun Suomi pelaa lätkää, se iskee joka jätkään ja niin edelleen.

Myös Liiga päätti ryhtyä erityisen isänmaalliseksi kuluvalla viikolla. Vaikka itsenäisyyspäivän juhlistaminen kuuluu luonnollisena osana tähän viikkoon, sen lisäksi sarjan PR-osasto kaivoi poteroistaan esille talvisodan muistamisteeman.

Tällä viikolla yhteensä 13 ottelussa pelataan "talvisodan hengessä". Ymmärrän, että kyseisen sodan merkitys suomalaisten DNA:ssa on hyvin vahva, ja sodan 80-vuotispäivää täytyykin muistella. Kyseessä on sen verran tärkeä sukupolviperintö.

Sota on kuitenkin kaukana urheilusta, jonka voi kategorisoida luokkaan pelit ja leikit. En näe erityisen hohdokkaana sitä, että liigaseurat pelaavat M05-maastopukupelipaidoissa tai että sotaväkeen kuuluvat henkilöt ovat jäällä ennen ottelun alkua. Koko tapa muistuttaa suoraan yhdysvaltalaista perinnettä armeijan kytkemisestä urheilutapahtumiin.

Talvisodan henki on puolestaan käsitteen alkuperäisessä merkityksessään melko väsynyt termi nykyaikaan. Suomalainen elämäntapa on muuttunut äärimmäisen paljon yksilökeskeisemmäksi 80 vuoden takaisesta ja siksi talvisodan hengen korostaminen seurajoukkuekilpailussa on jopa hieman noloa.

Maanpuolustus on edelleen suomalaisille todella arvokas asia, minkä ansiosta koko talvisodan henkeä ei pidetä kyseenalaistettavana asiana. Eipä ihme, että viime keväänä kansallinen kriisi oli jo lähellä, kun Bratislavan kultaleijonat olivat vähällä jäädä ilman hävittäjäsaattuetta ennen Seutulaan laskeutumista.

Älkää kuitenkaan vielä teilatko minua sydämettömäksi isänmaan petturiksi, sillä kyllä tähän Liigan markkinointitempaukseen kuului myös todella hyviäkin asioita.

On hienoa, että Liiga osallistuu näin näkyvästi tukemaan sotaveteraaneja ja -leskiä. Veteraanien aloituskiekon pudotukset lämmittävät myös hieman näin kyynistäkin mieltä todella paljon. Liigaseurojen taloudellinen tuki veteraaniyhdistyksille on myös arvostettava teko.

Veteraanien kunnioittamisen pitäisi silti olla näissä teemapeleissä kaiken keskiössä, ilman sen suurempia sotahengen korostamisia.

» Lähetä palautetta toimitukselle