Mielipide

Näkemys: Sami Vatanen on Suomen unohdetuin ison roolin NHL-pelaaja, johon Devils luottaa enemmän kuin Norris-voittajaan

NHL / Kolumni
Sami Vatanen ei saa ansaitsemaansa huomiota peliesityksistään, mistä vaatimaton mies tuskin on moksiskaan.

Suomesta on viime vuosina noussut NHL-tähtiä kuin sieniä sateella, ja muutamat yksilöt vetävät huomiota huomattavasti enemmän kuin toiset. Siksipä myös pimentoon on jäänyt monia pelaajia, ja yksi tällainen pelaaja on Sami Vatanen.

Vatanen on 28-vuotiaana kutakuinkin NHL-puolustajan parhaassa peli-iässä. Vatasen viime kausi meni piloille loukkaantumisten ja sairastelujen vuoksi, eikä suomalaiset ole myöskään nähneet miehen otteita koko kansan valokeilassa, eli maajoukkueessa.

Vatasen pelaajaprofiili on myöskin muovautunut NHL:ssä siitä, mitä se oli vielä Liigassa. Ei Vatanen loista kentän näyttävimpänä pelaajana, eikä vaatimattomaan tyyliinsä pyri olemaan suuremmin esillä. Vatasesta onkin muodostunut arvokas yleispuolustaja.

Hyvä osoitus Vatasen merkityksestä Devilsille on alkukauden peliminuutit. Edellisessä voitto-ottelussa Vancouver Canucksia vastaan Vatanen kirjautti eniten peliaikaa paholaispaidoista. Alivoimalla mies uurasti peräti yli kahdeksan minuuttia, ja alivoima-aikaa Vatanen onkin kellottanut selvästi eniten Devils-puolustajista alkukauden aikana.

Vatasen roolin arveltiin pienentyvän, kun Devils hankki kesällä riveihinsä vuoden 2013 liigan parhaan puolustajan P.K. Subbanin. Toistaiseksi supertähden asemaa nauttivan ja huomiosta elävän Subbanin tulo ei ole horjuttanut valmennuksen luottoa Vataseen.

Puolustajan perustehtävät Vatanen hoitaa hyvin tällä hetkellä. Kaksinkamppailuissa Vatanen pärjää vahvasti pienestä koostaan huolimatta, ja pelin avaaminen hoituu laadukkaasti. Puolustusalueella Vatanen ei höntyile ja lukee tilanteita oikein. Voisi oikeastaan sanoa, että Vatanen pelaa viisaasti ja peliä ymmärtäen, toisin kuin Subban.

Toisaalta edistyneiden tilastojen valossa Vatanen on kuitenkin NHL:ssä melko keskitason puolustaja, mutta heikohkossa Devilsin alakerrassa miehen merkitys on hyvinkin tärkeä. Puolustamisen aliarvostamisesta johtuen Vatasta ei jatkossakaan noteerata suuremmin, mikä hänelle kuitenkin sopii miehen luonteen tietäen vallan mainiosti. 

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös