Mielipide

Näkemys: Ruotsin on pelattava turnauksen paras ottelunsa peitotakseen Suomen

MAAJOUKKUE / Kolumni
Mikä ihme se muka on, jos MM-kisojen A-lohkon kakkonen, Suomi, kaataa puolivälierässä B-lohkon kolmosen, Ruotsin?

Ruotsilla on tänä vuonna hirmuinen MM-kisajoukkue. Alkulohkovaiheessa se teki enemmän maaleja kuin mikään muu joukkue, 41 kappaletta. Tulivoimaa ei voi kiistää.

Suomi lähtee Ruotsin kaatoon altavastaaja-asemasta. Suomella on viritetty Liiga-tason joukkue, Ruotsilla selkeästi NHL-tason. Suomella on maalinteon lopettanut Kaapo Kakko, Ruotsilla tähtiä kuten Oliver Ekman-Larsson, William Nylander ja Patric Hörnqvist. Voittaakseen puolivälierän Leijonat tarvitsee ihmeen.

Päläpäläpälä.

Ruotsin puolustus vuotaa. Se päästi alkulohkovaiheessa lähes kaksi kertaa niin paljon maaleja kuin Suomi. Venäjä osui sitä vastaan kuudesti pelkästään yhdessä erässä. Ruotsi oli alkulohkossaan vasta kolmas Venäjän ja Tšekin jälkeen.

Suomen joukkue on ollut kasassa viikkokausia. Ruotsin joukkueeseen liittyi Gabriel Landeskog vielä alkulohkon puolivälissä. Suomi on käyttänyt ottelua edeltävän päivän harjoitteluun ja lepäämiseen, Ruotsi matkustamiseen.

Suomen pelaamisen ydin on tiivis viisikko, joka puolustaa kurinalaisesti eikä ota turhia riskejä. Ruotsi nojaa yksilötaitoonsa sekä tulivoimaansa ja joutuu onnistuakseen ottamaan riskejä koko ajan.

Onko Suomi altavastaaja? Kyllä. Vaatiiko Ruotsin voittaminen ihmettä? Ei.

Ruotsin kaatamiseen vaaditaan toki lähes virheetön huippusuoritus, mutta juuri sitä varten Leijonat on yhdessä harjoitellut, viikkokausia. Mikä ihme se muka on, jos A-lohkon kakkonen, Suomi, kaataa puolivälierässä B-lohkon kolmosen, Ruotsin?

Suomen huonouden ja altavastaaja-aseman korostaminen on helppoa, koska silloin ei oikeasti ole mitään hävittävää. Mikäli Ruotsi antaa Suomelle puolivälierässä turpiin, voi jälkikäteen sanoa, että olihan tämä arvattavissa. Ja mikäli Suomi voittaa, on se entistä painavampi syy heittäytyä mukaan MM-kisahulluuteen, koska Daavid-Suomi voitti Goljat-Ruotsin.

Mikäli Suomi häviää Ruotsille, on todennäköistä, ettei se ottelussa kyennyt huippusuoritukseensa.

Mutta sehän ei ole huippu-urheilussa lainkaan tavaton asetelma. Kyllä Ruotsinkin on pelattava turnauksen toistaiseksi paras ottelunsa, jotta Suomi kaatuisi.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös