Mielipide

Näkemys: Ruotsi suli perinteisesti lopussa

MAAJOUKKUE / Kolumni

Selvästi Suomea heikompi Ruotsi oli onnekkailla maaleilla saanut johtoaseman ja räpisteli köysissä koko kolmannen erän kuin luvunlaskua vaille tyrmätty nyrkkeilijä.

Lopulta nähtiin suomalaisille tuttu tarina: Ruotsi romahti tappioon ja matkaa kisoista kotiin ennen mitalipelejä, kun Leijonat taas jatkavat omaa sadunomaista retkeään kohti Bratislavaa ja vuoden 2011 kevään toisintoa.

Ruotsalainen kansanluonne oli esillä ottelussa kaksi jälkimmäistä erää ja jatkoajan alun lähes tulkoon joka vaihdossa. Johtoasemastaan yllättynyt joukkue ei uskaltanut pelata, ei uskaltanut hyökätä ja kuvitteli kilpikonnapuolustuksella sinnittelevänsä maaliin asti.

Maali ei kuitenkaan ollut sinikeltainen, vaan ylpeiden ja urheiden suomalaisten tasoitus- ja voitto-osuma. Kapteeni Marko Anttila näytti johtajan esimerkkiä − "management by perkeleen" vastine jääkiekossa on "winning by Mörkö".

Suru ruotsalaisille on toki valitettavan tuttua heidän kannaltaan, kun väkivahva Leijonat kerta toisensa jälkeen aina leikittelee pikkuveljellään. Parin maalin etumatka oli lopulta vain karjuvan leijonan leikittelyä saaliillaan.

Fiaskoon toi perinteistä makua myös totaalisesti horjunut ruotsalaisten maalivahtipeli. Jo Tommy Salon ajoista käynnistynyt imuroinnin jatkumo sai yhden luvun lisää, kun Henrik Lundqvistin pään sisällä olevat pelkotilat ja epävarmuus näkyivät piippuhyllyn viimeiselle riville asti. Ja niinhän siinä kävi, että ruotsalaiskassari ei olisi tosipaikassa saanut edes rantapalloakaan kiinni.

Tietysti suomalaisille kiekkokannattajille tämä on yhtä lailla niin monien edeltävien kisojen muistoissa. Yksikään Leijonien fani ja Suomi-kiekon ystävä ei varmasti hetkeäkään epäillyt joukkueen nousua voittoon, kun heidät on lähes aina tavattu palkita lopussa, vaikka matkalle mahtuu heikompiakin hetkiä.

Mutta olkaamme kuitenkin hyviä voittajia. Ruotsalaisia ei ole tarvetta enää polkea alas tappion jälkeen − pikkuveljemme murhe on jo täydellinen ilman ilkkumista, kun heidän kannaltaan liiankin monta kertaa nähty käsikirjoitus näyteltiin jälleen uudelleen.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös