Mielipide

Näkemys: Riikka Sallisen pelinumeron jäädytys miesten joukkueeseen oli liian pitkälle vietyä tasa-arvoa tyylikkäästä seremoniasta huolimatta

LIIGA / Kolumni
Riikka Sallisen kunnianosoitus oli tyylikäs teko JYPiltä, mutta pelinumeron vetämisestä miespelaajien rinnalle jäi puhtaan julkisuustempauksen mielikuva.

Viime lauantaina JYP teki suomalaista kiekkohistoriaa, sillä se jäädytti ensimmäisenä liigaseurana naispelaajan pelinumeron pois seuran miesjoukkueiden käytöstä. Näin ollen Riikka Sallisen paita roikkuu jatkossa Ari-Pekka Siekkisen, Pertti RastelanPentti Mikkilän ja Risto Kurkisen pelinumeroiden rinnalla.

Aiemmin Suomessa Ilves on jäädyttänyt Marianne Ihalaisen ja Anne Haanpään sekä Blues Päivi Virran numeron, mutta jäädytykset koskevat ainoastaan naisten joukkueita. Tässä katsannossa Sallisen jäädytys oli merkitysarvoltaan ja näkyvyydeltään täysin eri luokkaa edellä mainittuihin verrattuna.

JYPin järjestämä seremonia Salliselle oli todella hienosti järjestetty ja sisälsi paljon tunnetta. Itse asiassa monet liigaseurojen jäädytysseremoniat ovat olleet tätä paljon valjumpia esityksiä. Se erosi kuitenkin siinä määrin monista muista jäädytyksistä, että puheet ja huomionosoitukset kohdistuivat hyvin pitkälti Salliseen urheilijana eikä niinkään hänen merkitykseensä seuralle.

Sallinen on toki kaikkien aikojen suomalainen naisjääkiekkoilija, jonka huimaa uraa on syytäkin kunnioittaa näkyvästi. Mutta oliko pelinumeron jäädytys miesten ottelussa runsaslukuisen yleisön läsnä ollessa sittenkin JYPin julkisuustemppu, jolla seura keräsi helpot sympatiapisteet itselleen?

Sallisen nostaminen seuran kunnioitettujen miespelaajien rinnalle on toki historiallinen teko, mutta mielestäni JYP ei kuitenkaan ajattelut asiaa aivan loppuun asti. Tilanne on nyt nimittäin se, että seuran miesjoukkueet eivät käytä Sallisen numeroa, mutta naiset voivat käyttää jäädytettyjen miespelaajien numeroita. Hassu tilanne, kun kaikesta huolimatta Sallisen merkitys JYPin mieskiekkoilulle on täysin olematon.

naiskiekon tila Jyväskylässä on tällä hetkellä hyvin huono.

Tämän hetken naisten Mestistä pelaavassa JYPin joukkueessa Roosa Yliniva käyttää Rastelan numeroa 10 ja Anna Vanhala Mikkilän numeroa 19. Ja itse asiassa yksikään tämän hetken naisten pääsarjajoukkueista ei ole poistanut seuran jäädyttämien miespelaajien numeroita käytöstään. Voisi sanoa, että Sallisen rinnastaminen JYPin mieslegendoihin on liian pitkälle vietyä tasa-arvoa.

Kun puhutaan JYPin naisten joukkueesta, niin tämä asia jäi melkoisen pienelle huomiolle Sallisen seremoniassa. Tämä kuvastaakin karusti sitä, että naiskiekon tila Jyväskylässä on tällä hetkellä hyvin huono. Ei tämä seremonia varsinaisesti edistänyt naiskiekon asemaa, vaikka huomiota yhdelle legendalle tulikin.

Sallisen kohdalla täytyy ottaa huomioon myös se, ettei hän ole pelkästään kiekkolegenda. Hänet muistetaan myös yhtenä aikansa parhaista naispesäpalloilijoista, ja meriittejä on muistakin palloilulajeista. Mielestäni pelinumeron jäädyttämistä parempi tapa kunnioittaa Sallisen erityistä urheilu-uraa olisi ollut nimetä alun perin raviradastaan nimensä saanut Hippoksen urheilupaikkojen keskittymä pesäpallon ja jääkiekon legendan mukaisesti Riikka Sallisen urheilupuistoksi

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös