Mielipide

Näkemys: Rehtori Dufva oppilaineen on Liigan kevätjuhlan inhotuin vieras

LIIGA / Kolumni
Alun hämmennyksen ja totuttelun jälkeen kuri ja järjestys astuivat voimaan JYPissä. Voi olla, että Risto Dufvan hahmo hiipii tulevina viikkoina monen vastustajan valmentajan ja pelaajan yöuniin.

Jokaisella, kuten juuri sinullakin, on kokemuksia mitä erilaisimmista juhlista. Yleensä ilmapiiri on rennon letkeä ja ympärilläsi pyörii useita tärkeitä ihmisiä. Sitten on vieraita, joiden läsnäolo on kuin välttämätön paha.

Edellisestä maanantaista lähtien kiekkoyleisön huomion kerännyt JYP on nyt noussut tähän inhokkivieraiden rooliin. 24 oppilaan luokassa vallinnut kaaos ja levottomuus loppui sillä hetkellä, kun vuorotteluvapaalta palannut rehtori Risto Dufva astui Hippoksen jääkiekkolukion luokkahuoneeseen.

***

Paluu perusasioiden äärelle tapahtui nopeasti. Pelillisiä nyansseja ja kuvioita helpotettiin ja taktisia elementtejä yksinkertaistettiin. Merkittävin ero Dufvan valmennusotteessa Lauri Merikiven aikaan on se, että Dufva antaa ohjeita ja palautetta selvästi nuorta edeltäjäänsä enemmän.

Merikiven alaisuudessa JYP ei tiennyt, mihin se oli menossa. Ongelmiin ei löydetty ratkaisuja ja paniikin koittaessa sormet menivät suuhun. Nyt sormi ei mene edes nenään, kuten Merikiven viimeisissä peleissä kävi.

Dufvan tämän kauden kaksi ensimmäistä peliä HIFK:ta ja Tapparaa vastaan osoittivat, että tyylikkäästi pukeutuva herra on tuonut voittamisen peruselementin joukkueeseen. Dufvan perusideana on päästä johtoon jossain vaiheessa ottelua, jonka jälkeen loppu pelataan vaihto kerrallaan täydellä fokuksella.

***

Liigan tämän lukuvuoden kevätjuhla alkaa maaliskuun puolivälissä. Tämän hetkisillä otteilla kutsu nähin juhliin tulee kolahtamaan Puistokadun lämpimän officen postiluukusta. JYPin nousua pudotuspeliviivan yläpuolelle tukee myös se, että Ilves, SaiPa ja Sport ovat tulleet vastaan perä edellä.

Kuinka sattuikaan, että seuraavissa kolmessa ottelussaan JYP kohtaa juuri Ilveksen kahdesti ja SaiPan kotona.

Liigan erittäin tasainen keskikasti avaa saumoja JYPille pitkään kevääseen. Sarjakärki Kärppien jälkeen tulevan haastajaryhmän joukkueet ovat pääosin laadukkaita, mutta oululaisiin verrattuna auttamatta liian aseettomia. Tässä katsannossa JYPillä on hyvät saumat muita joukkueita vastaan.

***

Dufvan luotsaama JYP näyttääkin joukkueelta, jota kukaan ei halua vastaansa pudotuspelisarjaan. Merikiven alaisuudessa JYPin pistesaldo ei vastannut odotusarvoa muun muassa laukaisu- ja torjuntatilastojen valossa. Dufvan tuotua joukkueeseen puuttuvan palasen, joilla tiukat pelit kääntyvät voitoiksi JYP on parempi joukkue kuin sarjatilanne näyttää.

Käykö siis niin, että kesän koittaessa ja oppilaiden kirmatessa etelän auringon lämpöön Dufva pokkaa Liigan vuoden hymypojan tittelin itselleen? Matka on toki vielä julmetun pitkä, mutta JYPin konkaripitoiseen joukkueeseen RD-merkkinen lääke on näyttänyt tepsivän väkevästi.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös