Mielipide

Näkemys: Red Wingsin heikko puolustajatilanne sataa suoraan Oliwer Kasken laariin

NHL / Kolumni
Suomalaispuolustajan tie kokoonpanoon olisi melkein missä tahansa muussa NHL-joukkueessa kivisempi.

Detroit Red Wings jäi kuluneella kaudella jo kolmatta kertaa peräkkäin NHL:n pudotuspelien ulkopuolelle. Sarjan kestomenestyjänä tunnetulle organisaatiolle tilanne on uusi, sillä edellisen kerran Red Wings on jäänyt pudotuspelien ulkopuolelle kolmena kautena putkeen 1980-luvun alussa. 

Kuluneella kaudella Red Wingsin heikoin osa-alue oli selkeästi sen puolustus, joka koostui lähinnä uransa parhaat päivät jo nähneistä pelaajista. Red Wingsia vastaan tehtiin vasta kymmenenneksi eniten maaleja tasaviisikoin peliaikaan suhteutettuna, mutta tilanne olisi voinut olla paljon pahempikin ilman kaikessa hiljaisuudessa erinomaisen kauden maalinsuulla erittäin vaikeissa olosuhteissa pelannutta Jimmy Howardia.

Tästä kertoo se, että Red Wingsia vastaan luotiin kaikki tilanteet huomioiden sekä tasaviisikoin kolmanneksi eniten maaliodottamaa ja neljänneksi eniten laukauksia. Perustellusti voidaan väittää, että Red Wingsin puolustus on kolmen heikoimman joukossa koko NHL:n mittapuulla. 

Red Wings kauppasi siirtotakarajalla parhaan puolustajansa Nick Jensenin siirtotakarajalla Washington Capitalsiin, eikä isoimmat minuutit viime kaudella pelanneen Niklas Kronwallin jatkosta ole vielä varmuutta.

Kuva © Micah Blake McCurdy (HockeyViz)

Jäljelle jäävistä yksisuuntaisella sopimuksella pelaavista pelaajista eniten vastuuta saaneet Jonathan Ericsson, Danny DeKeyser ja Mike Green ovat kaikki todella heikkoja hyökkäyssuuntaan erityisesti tasaviisikoin. Jopa Green, joka on aiemmin tunnettu nimenomaan hyökkäyspään osaamisestaan, on edellisen kahden kauden näyttöjen perusteella jopa ylivoimalla keskivertoa heikompi puolustaja. 

Tässä kohtaa esiin astuu Oliwer Kaski, jonka kanssa Red Wings solmi vastikään yksivuotisen tulokassopimuksen. Kaski, joka löi viime kaudella läpi Pelicansin paidassa ja voitti Liigan puolustajien pistepörssin ylivoimaisella tavalla, toisi ennakolta Red Wingsin puolustukseen monia elementtejä, joita se kipeästi tällä hetkellä kaipaa.

Kaski on tunnettu erityisesti hyökkäyspään osaajana ja ylivoimaspesialistina. Tällä hetkellä Red Wingsilla ei ole ylivoimallaan selkeää ykköspyssyä Greenin tason laskettua viime kausina roimasti. Lisäksi joukkueen puolustajista yksikään ei ole erityisen laadukas laukojana, kun taas Kaski loistaa juuri tällä osa-alueella ja viimeisteli kuluneella kaudella 19 täysosumaa. 

Joukkueen puolustajista yksikään ei ole erityisen laadukas laukojana, kun taas Kaski loistaa juuri tällä osa-alueella

Täysin avoimet ovet Kaskella ei kuitenkaan NHL:ään ole, sillä Red Wingsilla on myös useita muita nuoria puolustajia kärkkymässä paikkaa pelaavasta kokoonpanosta. Kasken kovin kilpakumppani lienee 21-vuotias tšekkipuolustaja Filip Hronek, joka pelasi jo viime kaudella 46 NHL-ottelua Red Wingsin paidassa tehoin 5+18 ja teki MM-kisoissa kymmeneen otteluun 11 tehopistettä. Hronek on lähtökohtaisesti Kasken edellä organisaation sisäisessä hierarkiassa.

Myös 21-vuotias Dennis Cholowski, Red Wingsin ensimmäisen kierroksen varaus kesältä 2016, pääsi viime kaudella pelaamaan suurimman osan kaudestaan ylhäällä ja häntä käytettiin usein myös ylivoimalla. Muita mahdollisia haastajia ovat SHL:ssä viime kaudella pelannut 20-vuotias Gustav Lindström ja viime kesän varaustilaisuuden toisella kierroksella varattu 19-vuotias Jared McIsaac

Kasken tie ei siis edes yhdessä NHL:n huonoimmista puolustuksista ole kiveen hakattu, vaan kamppailu viimeisistä paikoista Red Wingsin alakerrassa tulee olemaan syksyn harjoitusleirillä todella kovaa. Erityisesti puolustuspelaamisen suhteen Kaskella ei ole juurikaan varaa antaa tasoitusta kilpakumppaneilleen. Toisaalta suomalaispuolustajan laukaus ja peliäly ovat valttikortteja, joiden avulla NHL-paikka jo ensi kaudella on täysin mahdollinen.

» Lähetä palautetta toimitukselle