Mielipide

Näkemys: Rauta on kuumaa, mutta kukaan ei tao − miksi Naisten Liiga ei kiinnosta?

Muut Sarjat / Kolumni
Jääkiekon Naisten Liigalla menee urheilullisella puolella kenties paremmin kuin koskaan. Jääkiekko lajina on nostamassa kunnolla päätään myös naisten ja tyttöjen parissa. Siitä huolimatta tilanne on taloudellisesti edelleen valitettavan kehno ja ennen kaikkea Naisten Liigan markkinointi on vielä lapsenkengissä.

Kun ajattelee naisten jääkiekon tilaa Suomessa, aiheuttaa se omissa mielen sopukoissa enemmänkin surua kuin iloa tai toivoa.

Se ei suinkaan johdu siitä, että Naisten Liigan pelillinen taso olisi jotenkin harmittavan huono, tai että Suomi ei esimerkiksi maajoukkuetasolla pärjäisi arvokisoissa. Päinvastoin. Itse asiassa Naisten Liigalla menee monellakin saralla paremmin kuin koskaan ennen.

Näen kuitenkin, että edellä mainittu liiga ja sen taso voisi olla entistäkin korkeampi. Se saavutettaisiin suhteellisen pienilläkin toimenpiteillä.

Missä on markkinointi? Missä ovat sponsorit?

Menemättä liikaa idealistiselle puolelle, täytyy mainita se, että markkinoinnilliset seikat ovat Naisten Liigassa aika alkutekijöissään. Liigalla ei ole varsinaisia suuria sponsoreita, jotka pumppaisivat systemaattisesti rahaa sarjaan ja varsinkaan seuroille itselleen.

Tämähän tietenkin johtuu siitä, että Naisten Liigaa ei olla nähty markkinoinnillisesti kannattavana vaihtoehtona. Fakta kuitenkin on se, että Jääkiekkoliiton panostaessa naisten kiekkoon entistä enemmän ja tyttöjen löytäessä tietään jäähalleille isommalla höyryllä kuin koskaan ennen, olisi aika, ja ennen kaikkea otollinen ajankohta toimenpiteille myös markkinoinnin puolella.

NAISTEN LIIGAN TÄMÄN HETKEN SUURIN ONGELMA ON SE, ETTÄ PELAAJAT, TIENAAMISEN SIJAAN, MAKSAVAT PELAAMISESTAAN.

Asia, mitä liiga eniten tarvitsee, on pääsponsori.

Näin tapahtui jalkapalloilun puolella hiljattain, kun pikaruokajätti Subway ilmoitti solmineensa monivuotisen sopimuksen naisten jalkapalloliigan kanssa. Nimeä uudelle sarjalle ei olla vielä tätä kirjoittaessa julkistettu. Kumppanuus globaalin jättifirman kanssa tuo sarjalle ja lajille paljon lisää rahaa, jolla sitä voidaan kehittää eteenpäin.

Vastaavanlaiselle sponsoroinnille olisi huutava tarve myös jääkiekon puolella. Vaikea kuitenkin kuvitella, miksi ihmeessä yritykset eivät haluaisi sijoittaa yhteen suurimmin kasvavista sarjoista?

Naisten Liigan tämän hetken suurin ongelma on se, että pelaajat, tienaamisen sijaan, maksavat pelaamisestaan. Tuntuu järjettömältä ajatus siitä, että pelaajat joutuvat kustantamaan oman pelaamisensa, saamatta siitä oikeastaan minkäänlaista kunnollista korvausta.

Tällä hetkellä Naisten Liigassa pelataan pudotuspelejä, pelit ovat hyvätasoisia ja hyviä kamppailuja, myöskin seurojen väliset tasoerot ovat kaventuneet ja sarja on entistä tasaisempi.

Kotikisat ja menestys niissä herättivät jonkinlaisen naiskiekkobuumin Suomessa. Miksi kukaan ei käytä sitä hyödykseen?

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös