Mielipide

Näkemys: Pysähdy, analysoi, hauku tuomarit, älä tunnusta virheitäsi

LIIGA / Kolumni
Jukka Rautakorven ratkaisevan välierätappion jälkeisissä kommenteissa nähtiin jälleen kerran, että liigavalmentajat ovat useimmiten kyvyttömiä myöntämään omia virheitään ja mieluiten vyöryttävät tappiot jonkun muun syyksi.

Juhani Tamminen ei aina noudattanut omaa mantraansa, missä pysähtymisen ja analyysin jälkeen piti tehdä johtopäätökset ja jatkaa matkaa. Vaikka "Tami" tapasi ladata täyslaidallisia milloin mihinkin suuntaan, toivoisi valmentajien edes joskus pystyvän noudattamaan kiekkoleijona #79:n teesejä.

Rinkelinmäellä Jukka Rautakorpi toisti sitä samaa, loppuun kaluttua kaavaa. Tappara-valmentaja keskittyi viimeisen peliminuutin huutamaan tuomareille, ei valmentamaan omaa joukkuettaan. Ottelun jälkeen syypääksi tappiolle löytyivät tuomarijohtaja Jyri Rönn, ottelun tuomarit, Liiga, järjestelmä, videotarkistukset ja tekniikka.

Sen sijaan mitään syyllisyyttä ei löytynyt Tapparan valmennuksesta. Tappara hävisi kuuden ottelun pudotuspelisarjan HPK:ta vastaan. Sarjan, jossa Rautakorvella oli jo lähtökohtaisesti käytössään laajempi ja laadukkaampi joukkue, ja jossa altavastaaja joutui flunssa-aallon vuoksi kaivamaan A-junioreita kentälle.

Voisiko olla niin, että Rautakorpi teki virheitä sarjan aikana? Ehkä jopa niin, että suurin syy Tapparan tappioon seisoi joukkueen penkin takana?

Helpon maalin längistään lirauttanut maalivahti pystyy lähes aina ottelun jälkeen myöntämään virheensä, usein myös ottamaan oppia ja kehittymään niistä virheistä. Oman miehensä puolustusalueella hukannut pakki tietää möhlineensä, eikä lähde sitä laittamaan huonon jään, liian kirkkaiden valojen tai turhan kovaa meteliä pitäneiden läpsyttimien piikkiin.

Sen sijaan valmentajat eivät omia virheitään myönnä. Joitakin poikkeuksia sääntöön toki löytyy, mutta pääsääntö on, että kaikki syy vyörytetään johonkin muualle, mitään ei myönnetä, koskaan.

Rautakorpi on vetänyt tällä samalla linjalla kohta 25 vuotta. Samanaikaisesti hän on yhä yksi suomalaisen jääkiekon parhaista valmentajista, joten on itsestäänselvää, että kokenut luotsi on pystynyt kehittymään − mikä taas varmasti on vaatinut itsetutkiskelua ja omien virheidensä toteamista.

Ei sinne kirkkaiden valojen eteen katkeran tappion hetkellä ole välttämätöntä mennä itseään ruoskimaan. Mutta täysi sumutus ja kaikkien muiden lynkkaus tuntuu typerältä ja tarpeettomalta metodilta.

Jukka, sinä hävisit tämän sarjan, sinä olit heikoin lenkki ja sinulta nähtiin eniten virheitä. Itsellesi sen uskallat varmasti myöntää, ehkä joukkueellesikin. Älä siis vieritä vastuuta ja syitä muiden niskoille.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös