Mielipide

Näkemys: Pudotuspelit olivat Lightningille katastrofi, mutta muutoksiin ei ole aihetta

NHL / Kolumni
Tampa Bay Lightningin neljää peräkkäistä tapppiota Columbus Blue Jacketsia vastaan voidaan pitää syystä suurena yllätyksenä, mutta suuret muutokset muutaman ottelun perusteella olisivat seuralta ylireagointia.

Tampa Bay Lightning lähti pudotuspeleihin valtavana ennakkosuosikkina, ja hyvästä syystä. Joukkue pelasi lähihistorian parhaan runkosarjan keräten 82 ottelusta peräti 62 voittoa ja 128 pistettä, kun taas ensimmäisellä kierroksella vastaan tullut Columbus Blue Jackets taisteli pudotuspelipaikastaan viimeisille kierroksille asti.

Vedonlyöntimarkkina piti Lightningia selkeänä, noin 77 prosentin suosikkina Blue Jacketsia vastaan. Jarmo Kekäläisen joukkueen neljälle peräkkäiselle voitolle annettiin vain muutaman prosentin todennäköisyys. Totuus on kuitenkin, että myös kaksi kertaa sadasta tapahtuva tapahtuma tapahtuu joskus, niin kuin kävi nyt, kun Blue Jackets nappasi paikan toiselta kierrokselta neljän peräkkäisen voiton jälkeen.

Mikäli kaksi satunnaista NHL:n pudotuspelijoukkuetta edelliseltä vuosikymmeneltä pelaavat paras seitsemästä -pudotuspelisarjan toisiaan vastaan, parempi joukkue voittaa keskimäärin vain hieman yli 60 prosenttia kerroista. Esimerkiksi NBA:ssa vastaava lukema on noin 80 prosenttia.

Tämän vuoksi esimerkiksi päävalmentaja Jon Cooperin potkut tai suuret muutokset kokoonpanossa kesällä olisivat erittäin typeriä ratkaisuja Lightningilta ottaen huomioon, kuinka loistavaa jääkiekkoa joukkue pelasi 95 prosenttia kaudesta. Blue Jacketsin neljää perättäistä voittoa voidaan jo pitää jättiyllätyksenä jääkiekon kontekstissa, mutta kritiikki olisi ollut armoton myös tappioon päättyneen seitsemän ottelun sarjan jälkeen.

Lähihistoriasta Washington Capitals ja Aleksandr Ovetškin ovat loistavia esimerkkejä, jotka mainittiin myös tässä tekstissä. Kaudella 2016-2017 Capitals voitti Lightningin tavoin runkosarjan selvällä erolla. Joukkue oli toisella kierroksella Pittsburgh Penguinsia vastaan melko selvä suosikki, ja loikin jokaisessa seitsemästä ottelusta enemmän maalipaikkoja. Sarja päättyi kuitenkin pittsburghilaisjoukkueen voittoon.

Kesällä yleinen mielipide oli, että Capitalsin olisi tehtäviä suuria muutoksia, mikäli se mielisi joskus voittaa mestaruuden. Erityisen paljon kritiikkiä sai Ovetškin, jota pidettiin häviäjänä ja syynä sille, miksi Capitals ei koskaan menestynyt keväisin.

Seuraavalla kaudella Capitals ei menestynyt runkosarjassa vastaavalla tavalla, ja pudotuspelien toiselle kierrokselle selvinneistä joukkueista sen mestaruuden todennäköisyydet olivat kaikista pienimmät. Tästä huolimatta Capitals juhli kesäkuussa mestaruutta häviäjäksi tituleeratun Ovetškinin johdolla.

On myös totta, ettei Lightning jäänyt Blue Jacketsia vastaan totaalisesti jalkoihin. Tasaviisikoin Lightning oli koko sarjaa tarkasteltaessa monella mittarilla parempi joukkue, vaikkakin melko kaukana runkosarjan tasostaan. Blue Jacketsin murhaavan tehokas ylivoima, Vezina Trophy -suosikki Andrei Vasilevskin heikko sarja ja virkaveli Sergei Bobrovskin huippuvire olivat suurimmat yksittäiset tekijät, jotka mahdollistivat Kekäläisen joukkueen jatkopaikan.

Samalla Blue Jacketsin ja Islandersin kaltaiset yllätykset tekevät jääkiekon pudotuspeleistä niin jännittävän tapahtuman. Otteluiden tempo on korkealla tasolla, kentällä sattuu ja tapahtuu, ja jokaisella joukkueella on joka ilta vähintään kohtuullinen sauma voittaa.

Kuitenkin on hyvä pitää mielessä, kuinka suuri merkitys satunnaisuudella on neljän ottelun mittaisessa sarjassa, ennen kun leimaat Nikita Kutšerovin ja Steven Stamkosin liian pehmeiksi, Cooperin kyvyttömäksi pudotuspelivalmentajaksi ja Lightningin häviäväksi joukkueeksi.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös