Mielipide

Näkemys: Pronssipeli kuuluu Liigaan

LIIGA / Kolumni
Liiga-kausi on edennyt loppumetreille. Yksi merkki kauden päättymisen lähestymisestä on pronssipelin herättämä keskustelu. Vaikka äänekkäimmät ovatkin toista mieltä, pronssipeli kuuluu Liigaan.

"Ei voisi pronssipeli vähempää kiinnostaa, täysin turha peli!"

Joka kevät Liigan välierien jälkeen sama kommentti nousee ilmoille useasta suunnasta heitettynä.

Ensireaktio raskaan pettymyksen jälkeen on ymmärrettävä. Pronssipeliin tuskin valmistaudutaan missään samalla intensiteetillä kuin finaalisarjaan, mutta se ei tarkoita etteikö pronssiottelulle olisi paikkaansa. Liigassa on läpi historian pelattu pronssista. SM-sarjassa ensimmäiset pronssimitalit jaettiin jo vuonna 1934, joten voidaan puhua jo aika pitkästä perinteestä.

On myös näkemyksiä, joiden mukaan pronssin voi jakaa pelaamatta. Se vasta pronssin arvon polkisikin olemattomaksi. Sitä paitsi, myös yleisömäärien perusteella pronssipelille on paikkansa. Nimen omaan pelille, ei ottelusarjalle.

"Jos pronssipeli ei kiinnosta, kukaan ei pakota sitä katsomaan"

Esimerkiksi viime keväänä TPS:n ja HIFK:n välinen pronssiottelu toi hallille yli 7000 silmäparia. Dramaattisessa ottelussa TPS ehti jo juhlimaan pronssimitaleita, mutta tarkemman tutkimuksen jälkeen kiekko ei missään vaiheessa ylittänyt maaliviivaa. Hetkeä myöhemmin HIFK iski voittomaalin ja pääsi juhlimaan pronssia. Siis juhlimaan, kumpikaan joukkue ei ottelussa näyttänyt, etteikö olisi kiinnostanut pelata.

Lisäksi pronssiottelu on pelaajille mahdollisuus päättää pitkä, yhdessä kuljettu kausi voitokkaasti ja hyvällä fiiliksellä. Onhan se pelaajillekin mukavampi lähteä kauden päättävään saunailtaan voittajana kuin häviäjinä. 

Ottelu on varmuudella kauden viimeinen, monelle pelaajalle myös viimeinen nykyisessä seurassaan − tai koko uralla. Viimeinen mahdollisuus hyvästellä fanit ansaitsemallaan tavalla.

Ja onhan pelissä myös urheilullinen panos. Vaikka tänä vuonna Tapparalle tai HIFK:lle himmeämpi mitali ei aiheuta kansanjuhlaa, monelle pienemmälle seuralle pronssimitali olisi huikea saavutus ja monelle pelaajille metallinen lätkä on hieno, konkreettinen muisto hyvin sujuneesta kaudesta.

Jos pronssipeli ei kiinnosta, kukaan ei pakota sitä katsomaan. Jääkiekkoa ja bisnestä tehdään kuitenkin ensisijaisesti heille, joita kiinnostaa. Ja kiinnostuneita kiistattomasti riittää, joten pronssipelille on Liigassa paikkansa.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös