Mielipide

Näkemys: Pittsburgh Penguins kampesi itsensä jälleen mestariehdokkaiden joukkoon, vaikka joukkueen loukkaantumissuma on ollut karmea

NHL / Kolumni
Pittsburgh Penguins on selvinnyt avainpelaajiensa pitkistä loukkaantumisista mestarillisesti. Pitkäaikainen kestomenestyjä on jälleen yksi isoimmista mestariehdokkaista.

Jos jonkin joukkueen voi sanoa kärsineen epäonnesta, se on eittämättä tämän kauden Pittsburgh Penguins. Mike Sullivanin valmentama joukkue on kärsinyt loukkaantumisista sellaisella volyymillä, että joukkueen nykyinen sarjasijoitus on suoranainen ihme.

Penguinsin sairastuvan ovet ovat käyneet aivan kauden alkamisesta asti, ja tälläkin hetkellä moni pelaaja on poissa pelistä. Yli viikon pituisista loukkaantumisista kärsineiden lista on raju: Jevgeni MalkinBryan RustPatric HörnqvistAlex GalchenyukKris LetangJustin SchultzBrian DumoulinNick BjugstadJake Guentzel ja kaiken huippuna jo yli kaksi kuukautta sivussa ollut kapteeni Sidney Crosby.

Penguinsin loistovireen suurimpana yksittäisenä tekijänä voi nostaa esiin Malkinin.

Sen jälkeen, kun Crosby jäi sivuun marraskuun yhdeksännen päivän pelatun ottelun jälkeen, Penguins on pelannut 28 ottelua ja voittanut niistä 18. Pisteitä joukkue on tuona aikana kerännyt sarjassa toiseksi eniten, mikä on huikea temppu ilman joukkueen ylivoimaista johtohahmoa.

Penguinsin loistovireen suurimpana yksittäisenä tekijänä voi nostaa esiin Malkinin. Venäläiskörmy toipui omasta loukkaantumisestaan pelikuntoon juuri ennen Crosbyn jäämistä sivuun ja tämän jälkeen jälki on ollut vaikuttavaa.

Ilman Crosbya Penguins on ollut todella Malkinin joukkue, ja hän on ykkössentterin tontilla takonut 26 otteluun hurjat 38 tehopistettä. Lisäksi Malkinin edistyneet tilastot tasakentällisin ovat todella vakuuttavat – parhaimpina esimerkkeinä prosentuaalinen maaliodottamalukema 62,04 ja Corsi-lukema 55,84. Tätä ei voi juuri pitää yllätyksenä, sillä Malkin on monesti aiemminkin nostanut tasoaan Crosbyn ollessa sivussa.

Joukkueesta löytyy myös kaksi muuta pelaajaa, jotka ovat pelanneet kaikessa hiljaisuudessa todellista huippukautta. Kyseiset herrat ovat hyökkääjä Bryan Rust sekä maalivahti Tristan Jarry.

27-vuotias Rust on noussut alemmista kentällisistä Penguinsin avainhyökkääjien joukkoon. Malkinin rinnalla Rust on takonut tulosta reippaasti yli piste per peli -tahdilla. Rust onkin päävalmentaja Sullivanin ehdottomia luottopelaajia, sillä tuloksenteon lisäksi yhdysvaltalaishyökkääjä uurastaa vahvasti alivoimalla.

Joukkue lukeutuu tasakentällisin pelattaessa sarjan kymmenen parhaimman kerhoon niin Corsi-, Fenwick- kuin maaliodottamatilastossakin.

Yksi koko kauden komeimmista kasvutarinoista on kuitenkin Jarryn nousu AHL:stä Penguinsin ykkösmaalivahdiksi ohi Matt Murrayn. Minimipalkalla pelaavan Jarryn tilastot ovat lähes kaikilta osin paremmat kuin kaksi kertaa Penguinsille mestaruuden torjuneella Murraylla. Jarryn huima nousu tuokin mieleen eittämättä Jordan Binningtonin tarinan viime kaudelta.

Kaikista vastoinkäymisistä huolimatta Penguins on ollut pelillisesti NHL:n kärkeä koko kauden ajan. Joukkue lukeutuu tasakentällisin pelattaessa sarjan kymmenen parhaimman kerhoon niin Corsi-, Fenwick- kuin maaliodottamatilastossakin. Tämän hetken ongelmista suurin lienee ylivoimapelin tehottomuus, jonka voi kuitenkin odottaa parantuvan Crosbyn palatessa pian kaukaloon.

Viime kevään pudotuspeleissä Penguins osoitti jo hiipumisen merkkejä parhaista vuosistaan, kun se hävisi avauskierroksella New York Islandersille suoraan 0–4. Tällä kaudella seura on kuitenkin onnistunut oikaisemaan kurssinsa. Joukkueella ei ole tällä kertaa rasituksena pitkiä pudotuspelikeväitä ja Crosbyn paluu on kultaakin kalliimpi asia. Penguins lukeutuu jälleen Stanley Cup -ehdokkaiden joukkoon.

Tilastot: Natural Stat Trick (poimittu 11.1.)

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös