Mielipide

Näkemys: Pitsiturnaus on nuorille pelaajille taivas, mutta seuroille ja konkareille se voi olla helvetti

LIIGA / Kolumni
Pitsiturnaus osoitti taas perjantaina hyvät ja huonot puolensa. Kiekkoturnausten legendalla on paikkansa suomalaisessa jääkiekkokentässä, mutta siinä on myös isoja riskejä seuroille.

Miettikääpä itsenne Jussi Ahokkaan housuihin! Pelaatte harjoituskauden ensimmäisiä otteluita, joiden merkitys on käytännössä olematon. Operoit ohuella pelaajamateriaalilla, jossa ei ole hirveästi särkymävaraa etenkään kärkipelaajien osalta.

Ja sitten se pahin mahdollinen skenaario toteutuu: joku tärkeä pelaaja loukkaantuu.

Kouvolan ylpeyden ohut keskushyökkääjäosasto koki Pitsiturnauksessa kovan iskun, kun hyökkääjä Kim Strömberg loukkasi jalkansa ja jätti turnauksen kesken.

KooKoo ei voi menettää Strömbergiä heti harjoituskaudella. Erik Karlsson ja Strömberg muodostavat kouvolalaisten kärkisentterikaksikon, eikä takana ole paikkaajia – saati sitten rahaa hommata uutta kaveria tilalle.

Vaikka Strömberg saattaa selvitä tilanteesta säikähdyksellä, päästään silti suoraan harjoitusotteluiden suurimpaan dilemmaan seurojen ja kokeneiden pelaajien kannalta.

Saavutettavaa on minimaalisesti. Kokeneilla pelaajilla ei ole juuri mitään todistettavaa tai saavutettavaa, eikä tuloksilla ole käytännössä merkitystä. Aikaisin pudonneista joukkueista huokui tänäkin vuonna enemmän helpotus kuin pettymys.

Toki turnaukset sitovat joukkuetta yhteen ja tarjoavat pelituntumaa pitkän kesän jälkeen, mutta avainpelaajan menettäminen elokuussa maksaa silti liian kalliisti.

Silti Pitsiturnauksessa on omat tärkeät elementtinsä, jonka takia sen pitääkin kuulua harjoituskauteen. Yksi niistä on fanit. Pitsiturnaus on urheilutapahtumana heittämällä suomalaisen urheilukentän kärkipäätä. Paino sanalla tapahtuma. Pelillisesti turnaukselta on hölmöä odottaakaan ihmeitä, koska joukkueilla on harjoituskertoja takana vain muutamia.

Pitsiturnaus avaa myös mahdollisuuksia "valtteripihlajamäille". Nuorille pelaajille, jotka etsivät vielä paikkaansa suomalaisessa kiekkokentässä. He eivät ole superlupauksia, jotka murtavat tiensä aikuisten huipputasolle kuin itsestään, vaan enemmän "hissipelaajia", jotka junnaavat Mestiksen ja Liigan välimaastossa.

Ässissä syyskuun loppuun asti koeajalla oleva Pihlajamäki ilmoitti heti porilaisten turnauksen avausottelussa Lukkoa vastaan, että hän raivaa paikan joukkueesta vaikka väkisin. Vuonna 1996 syntynyt nuorukainen taisteli, puolusti ja sähisi siihen malliin, että Lukon kokeneet pelaajat olivat ihmeissään.

Vaikka turnaukseen mahtui muutama helppo virhe ja tyhmä jäähy, Pihlajamäki kuittasi ne teot välieräottelussa TPS:ää vastaan. Ässät johti ottelua viimeisillä minuuteilla maalein 2-0 ja joutui pitkään puolustustaisteluun omalla alueella.

Pihlajamäki otti muutaman kipeän blokkauksen ja haastoi vielä vääntötilanteen jälkeen TPS:n hurjamaineisen Jonne Virtasen perinteisiin perjantaivalsseihin. Selkään tuli, mutta samalla saattoi tulla myös liigasopimus.

Pitsiturnaus on melkoinen riski seuroille ja kokeneille pelaajille, mutta nuorille "hissipelaajille" ja faneille se on elintärkeä.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös