Mielipide

Näkemys: Pistepörssi ratkaistaan väärin kriteerein – Liigan itsetyydytyselesekoilu voi maksaa rahaa Malte Strömwallille

LIIGA / Kolumni

Kun Liigan runkosarjaa on jäljellä yksi ottelukierros, sarjasijoitusten lisäksi jännitettävää riittää pelaajakohtaisten pörssien puolella. Piste- ja maalipörssin kärkisijaa jakavat KooKoon Malte Strömwall ja Kärppien Ville Leskinen.

Leskinen keikkuu tällä hetkellä pistepörssin kärkipaikalla tehoilla 28+27 ja Strömwall on nappaamassa maalikuninkuuden tehoin 28+27.

Siis mitä?

Kyllä, pelaajat ovat tasapisteissä, mutta eri pörsseihin on saatu silti eri johtaja. Se johtuu siitä, että tasatilanteessa paremmuuden ratkaisevat seikat ovat Liigan säännöissä pistepörssissä erilaiset kuin maalipörssissä. Leskinen on tällä hetkellä pistepörssissä edellä, koska hänen tehotilastolukemansa on kilpakumppaninsa vastaavaa positiivisempi. Strömwallin taas johtaa tällä hetkellä maalipörssiä, koska hän on pelannut Leskistä vähemmän otteluja.

Samasta pistemäärästä huolimatta pelaajat ovat lähtökohtaisesti hyvin eriarvoisessa asetelmassa. Ottelumäärän käyttäminen ratkaisuna menee mainiosti, mutta jo muinaisen tehotilaston käyttäminen tällaisen pörssin ratkaisemiseen on täysin käsittämätöntä.

Ei tarvitse olla kummoinen ennustajaeukko tai todennäköisyyslaskija, että voi arvioida suuren mestarisuosikin Kärppien ykköspyssyn saavan paremman tehotilaston kuin häntäpäässä roikkuvan KooKoon oman hymypojan.

Lisäksi tulee muistaa, että Strömwallilta jäi epäoikeutetusti yli puolitoista ottelua väliin, kuten urheilun oikeusturvalautakunta hänen väitetyistä itsetyydystyseleestään totesi. Entä jos noissa otteluissa olisi tullut tehopisteitä?

Liigan päätuomarit siis tuomitsivat linjatuomarin tulkinnan perusteella aiemmin runkosarjassa Strömwallille pelirangaistuksen säädyttämästä eleestä ja kurinpitodelegaatio langetti vielä ottelun mittaisen pelikiellon päälle. Myöhemmin oikeusturvalautakunta totesi kummankin päätöksen perusteettomaksi.

Strömwallilla ei omien sanojensa mukaan ole sopimuksessaan bonuksia pörssivoittojen varalle, mutta kuten hän niin ikään itsekin kommentoi, kyse on myös reiluudesta ja tulevaisuudesta. Sekä Strömwallin että Leskisen ura jatkunee kesän jälkeen ulkomailla, mutta on väistämätön fakta, että tulevien vuosien sopimusneuvotteluihin livahtaisi pari ässää pelaajan hihaan, jos voisi kertoa olevansa sekä piste- että maalipörssin voittajat. 

Liiga on puuhastellut tässäkin asiassa käsittämättömästi. Laittakaamme kädet olkapäitä myöten ristiin, että pelaajat ratkaisevat kilpansa torstaina viimeisellä runkosarjaottelukierroksella reilusti tehopisteillä.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös