Mielipide

Näkemys: Pelicans on kasvanut varteenotettavaksi tekijäksi pelaajamarkkinoilla – seuraava askel on saavuttaa tulosta

LIIGA / Kolumni
Moninkertaiset suomenmestarit Juhamatti Aaltonen ja Tomi Karhunen valitsivat siirtyä Pelicansiin, vaikka muitakin ottajia olisi todennäköisesti ollut. Tilanne on Pelicansille uusi, ja menestysodotukset nousevat uudelle tasolle.

Juhamatti Aaltonen siirtyi helmikuussa kesken kauden SHL:stä Pelicansiin. Vaikka hyökkääjällä on ikää yli 30 vuotta ja kahden viime kauden tulokset SHL:stä olivat totuttua vaisumpia, on moninkertaisella suomenmestarilla, maailmanmestarilla ja olympiamitalistilla edelleen Euroopassa kova arvo.

Pelicansin urheilutoimenjohtajan Janne Laukkasen mukaan Aaltosella oli kova halu ja motivaatio tulla Lahteen. Pelicans ei ole tunnettu kovan luokan kotimaisia pelaajia houkuttelevana organisaationa. Antti Erkinjuntti on harvoja uransa huippuvuosina Pelicansiin siirtyneitä kotimaisia pelaajia ja hänelläkin oli alla vaisumpi kausi Tapparassa.

Vuoden 2012 hopeamitalistin riveissä on tällä vuosikymmenellä toki nähty mainioita ulkomaalaisvahvistuksia, kuten Ryan Lasch, Radek Smolenak ja Hynek Zohorna. Kahden viime kauden parhaat pistemiehet Oliwer Kaski ja Iikka Kangasniemi puolestaan nostivat pelinsä tasoa juuri Pelicansissa.

Lisäksi Pelicansissa on pelannut Vili Sopasen, Mikko Kousan ja Jesse Saarisen kaltaisia profiilipelaajia, joilla on vahva tausta lahtelaisessa kiekkoilussa.

Aaltonenkin pelasi läpimurtokautensa 2009-10 Pelicansissa, mutta on sen jälkeen pelannut Liigaa kasvattajaseurassaan Kärpissä ja HIFK:ssa, KHL:ää Jokereissa ja Metallurg Magnitogorskissa sekä SHL:ää Röglessä ja Skellefteå AIK:ssa. Tähtihyökkääjällä olisi luultavasti ollut ottajia muuallakin Euroopassa, mutta hän valitsi Pelicansin.

Aaltosella oli kova halu ja motivaatio tulla Lahteen.

Vastaavanlainen tilanne nähtiin pari viikkoa sitten, kun meritoitunut ja kokenut maalivahti Tomi Karhunen siirtyi Pelicansiin korvaamaan Pohjois-Amerikkaan siirtynyttä Jakub Skarekia. Kolme peräkkäistä suomenmestaruutta voittaneen torjujan kaksi viimeisintä kautta ovat olleet rikkonaisia, kun pelejä on kertynyt KHL:ssä kahdessa eri joukkueessa ja lisäksi NLA:ssa ja SHL:ssä.

Toissa kaudella Karhunen pelasi yhteensä vain 14 peliä kolmessa eri joukkueessa ja kahdessa eri sarjassa, eikä suoritustaso ollut aivan totuttua. Kuitenkin ensimmäisellä KHL-kaudellaan ja viime kaudella SHL:ssä hän pelasi hyvin.

30 vuotta täyttävälle ja kolme mestaruutta torjuneella maalivahdille olisi todennäköisesti ollut Euroopassa muitakin ottajia. Karhunen kuitenkin valitsi Pelicansin. Aaltosta ja Karhusta yhdistää Pelicans-valinnan lisäksi sekin, että molemmat olivat voittamassa Liigan mestaruutta Kärpissä keväällä 2014.

Päävalmentaja Ville Nieminen luotsasi Pelicansin heti ensimmäisellä kaudella organisaation toiseksi parhaaseen runkosarjasijoitukseen tällä vuosikymmenellään. Viime kaudesta Pelicans on vahvistunut Karhusen lisäksi muun muassa puolustaja Topi Jaakolalla ja hyökkääjälupauksilla, kuten Jonatan Tanus ja Miro-Pekka Saarelainen.

Jo viime kaudella hyökkääjälupaukset Jesse Ylönen ja Severi Lahtinen nousivat pelaavaan kokoonpanoon, ja alkavalla kaudella päävalmentaja Niemisellä on entistä enemmän laatua ja rotaatiota, joten myös odotukset ovat uudella tasolla.

Pelicansista on jo tullut varteenotettava vaihtoehto sekä menestystä että henkilökohtaista kehittymistä janoaville pelaajille. Seuraavaksi joukkueen on saavutettava tulosta ylläpitääkseen asemansa.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös