Mielipide

Näkemys: Pelaaja makasi NHL:ssä verta vuotaen jäässä, tuomarit sivuuttivat asian - Syy on jääkiekon säännöissä

NHL / Kolumni
Kun pelaaja makaa vertavuotavana jäällä, on tuomarin vihellettävä sata kertaa sadasta peli poikki, vaikka vastustajalla olisikin kiekko.

When a player is injured so that he cannot continue play or go to his bench, the play shall not be stopped until the injured player’s team has secured control of the puck. If the player’s team is in control of the puck at the time of injury, play shall be stopped immediately unless his team is in a scoring position.

In the case where it is obvious that a player has sustained a serious injury, the Referee and/or Linesman may stop the play immediately.

Tämä NHL:n liian monitulkintainen sääntökohta aiheutti kohua viikonloppuna Colorado Avalanchen kohdatessa vieraskaukalossa Vancouver Canucksin. Canucks haki tasoitusmaalia ilman maalivahtia, kun varsinaista peliaikaa oli jäljellä vajaa kolme minuuttia.

Canucksin ruotsalaistähti Elias Pettersson laukoi ranteella siniviivalta, ja Avalanchen hyökkääjä Matt Calvert heittäytyi peittämään laukausta. Kiekko kuitenkin osui Calvertia päähän, minkä jälkeen kanadalainen jäi makaamaan jäähän. Peli sai jatkua, vaikka jopa Pettersson yritti viestiä tuomaristolle Calvertin saamasta iskusta. Hetkeä myöhemmin Alexander Edler teki tasoitusmaalin, ja Calvert sai lopulta hoitoa vammaansa.

Toistan vielä, että myös takariviin kuuluu: päähän osuman saanut pelaaja viruu vertavuotavana jään pinnassa eikä pääse omin avuin ylös. Samaan aikaan vastustaja tekee kavennusmaalin.

Erotuomari ja linjatuomari varmasti näkivät tilanteen, mutta noudattivat väljempää sääntötulkintaa, joka mahdollisti pelin pitämisen käynnissä – ja kotijoukkueen sekä -yleisön tyytyväisinä.

Vakava vamma on sinänsä hyvin tulkinnanvarainen ilmaisu. Siksi sääntökirjaa pitää ehdottomasti yksinkertaistaa niin, että tuomarin on vihellettävä sata kertaa sadasta peli poikki, kun pelaaja makaa loukkaantuneena jäässä.

Avalanche-pelaajat olivat ottelun jälkeen ymmärrettävästi järkyttyneitä tuomariston ratkaisusta ja huolissaan seurakaveristaan. Ottelun lopputulos ei ollut päällimmäisenä mielessä, vaikka kosmista oikeutta olikin sen verran jäljellä, että Nathan MacKinnon teki vierasjoukkueelle voittomaalin jatkoajalla.

Irvokasta on sekin, että videoita voidaan hinkata minuuttitolkulla ja maali hylätä jälkikäteen, jos hyökkäävän pelaavan luistin ylittää siniviivan aavistuksen ennen kiekkoa, mutta vakava loukkaantuminen ei muuta tilannetta – peli jatkui ja maali hyväksyttiin.

Pelaajille tärkeintä oli kanssapelaajan terveys. Sama ilmiö näkyi, kun Calgary Flamesin puolustaja T.J. Brodie sai sairauskohtauksen harjoituksissa ja vietiin sairaalaan. Huolensa esitti myös Carolina Hurricanesin hyökkääjä Jordan Martinook, joka ei ole Brodien kanssa koskaan pelannut edes samassa seurassa.

Samanlaisen huolen pelaajien terveydestä soisi leviävän tuomareille ja koko NHL:ään.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös