Mielipide

Näkemys: Pallopelien väärinkäytetyin fraasi pätee kerrankin – alkanut Mestis-kausi ennätystasainen

MESTIS / Kolumni
Kuinka monta kertaa olet kuullut jonkin palloilusarjan alkaessa, että luvassa on tasainen kausi?

Laji kuin laji, sarja kuin sarja, niin luultavasti etukäteen povataan, että luvassa on tasainen kausi. Ainakin se on tasaisempi kuin ennen tai jopa ennätystasainen.

Ei se koskaan ole.

Suuret ovat suuria ja pienet pieniä, vaikka pikkuseurat kuinka ajattelisivat, että juuri tällä kaudella heillä on aito mahdollisuus haastaa parempansa. Tai vaikka markkinamiehet tietäisivät, että tasaisuudella on hyvä markkinoida. Kaikki on mahdollista.

No, ei ole.

Fraasin väärinkäyttöön on helppo keksiä yksi poikkeus. Tämän kauden Mestis on aidosti tasaisempi kuin kenties koskaan.

Sarjassa ei ole lähtökohtaisesti yhtään ylivertaista joukkuetta. Yksikään seura ei lähtenyt viikonloppuna alkaneeseen sarjaan yhtä hyvistä lähtökohdista kuin Kärpät, Tappara ja HIFK omaansa Liigassa.

Tämän kauden Mestis on aidosti tasaisempi kuin kenties koskaan.

Tasaisesta joukosta erottuu vain yksi: Imatran Ketterä. Puolustavalla mestarilla on kovat näytöt antanut valmentaja Matias Lehtonen ja nimivahva kenttäpelaajisto. Ei ero muihin silti valtava ole, ja maalivahtiosastolla on epävarmuutta. KeuPasta hankittu Samuli Tervo oli tilastollisesti viime kaudella alemman keskitason vahti ja kakkosveskari Santeri Lipiäisellä on takanaan hyvinkin haastava sesonki.

Tasaisuuden kannalta vieläkin merkittävämpää on, että Mestiksessä ei ole yhtään huonoa joukkuetta. Kaikki kuuluvat vähintään alempaan keskikastiin.

Ennakkoarvioissa siellä alemmassa keskikastissa ovat viimeisinä sarjanousija Hokki, RoKi ja Peliitat. Koska erot ovat pieniä, nämä voivat helpostikin pelata pudotuspelejä.

Sarjanousija Hokki joutuu kovaan kouluun, kun sarjapaikan säilyttämiseen ei riitä, että peittoaa pari heikkoa ryhmää, kun sellaisia ei ole. Mutta Kajaanissa on kasattu kilpailukykyinen ryhmä, jonka kruunasivat kaivattua kärkiosaamista hyökkäykseen tuoneet Samuel Salonen ja lainamies Sami Tamminen.

RoKin ainoa ongelma on, että ryhmä on hitusen tasapaksu. Peliitoilla on potentiaalisten nuorten hyökkääjien ja Pelicans-vahvistusten lisäksi sarjan lupaavin maalivahti Jasper Patrikainen

Hokki, RoKi ja Peliitat ovat suhteessa muihin lähtökohtaisesti parempia kuin Ässät, KooKoo, Jukurit tai SaiPa omalta osaltaan Liigassa.

Vaikka suomalaiset kiekkopäättäjät suljettuine sarjoineen eivät ole halunneet kasvattaa aidosti panoksellisten otteluiden määrää ja siten lisätä sarjojensa vetovoimaisuutta, on tämän kauden Mestis silti poikkeuksellisen kiinnostava.

Mestiksen ottelut ovat viihdyttäviä, sillä niissä voi tapahtua mitä vaan, kun pelaajien rutiinitaso ei ole vielä Liiga-tasoa ja virheitä syntyy enemmän. Nyt myös tuloksellisesti ja sarjataulukossa voi tapahtua mitä vaan.

Kaikki on mahdollista.

Paitsi Liiga-nousu.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös