Mielipide

Näkemys: Päävalmentaja Raimo Helmisen yltiöoptimistinen kokoonpanoleikki on käymässä Suomelle kalliiksi

MAAJOUKKUE / Kolumni

Nuorten Leijonien joukkueenrakennusprosessi on ollut mielenkiintoista seurattavaa läpi joulukuun. Kuukauden alussa mediatilaisuudessa nimettiin liki koko U20-ikäluokka kisaehdokkaiden listaan. Tuolloin oli jo selvää, että NHL-miehet Kaapo Kakko ja Jesperi Kotkaniemi eivät kisoihin ole tulossa. Juuri muuta arvoa tilaisuudella ei ollut.

Ensimmäinen leiriryhmä nimettiin joulukuun puolivälissä ja spekulaatio sai alkaa. Ryhmä oli vieläkin laaja, mutta pois tippui vahvoja kausia pelanneita nuoria, kuten Roni Hirvonen, Axel Rindell ja Topi Niemelä. Näitä tiputuksia ei perusteltu mitenkään.

Ensimmäisen leirin jälkeen alkoivat sekoilut. Leiriltä ei vielä ketään tiedotettu pudotettavaksi, mutta mukana ollut Ässien Otto Kivenmäki oli merkitty Ässien kokoonpanoon, kun muu leiriryhmä matkasi Tsekkiin. Myös Peliittojen Aleks Haatanen oli lähetetty kotiin tiedottamatta. Tiedotus leiriryhmän harventamisesta tuli vasta joulun alla.

Kivenmäen tilanteessa taustalla saattoi olla erimielisyyksiä valmennuksen kanssa, kun mies oli itse ilmoittanut seurajoukkueelleen olevansa matkalla leiriltä pois. Sekä Haatasella että Kivenmäellä oli hyviä pelejä alla maajoukkueessa, joten pudottamiset eivät välttämättä olleet puhtaasti pelillisiä.

Jo joulukuun alussa oli hyvin todennäköistä, että HIFK:n superlupaus Anton Lundell ei kisoihin tervehtyisi, mutta silti spekulaatiot hänen mukaan liittymisestään velloivat aivan kisojen kynnykselle asti. Raimo Helminen ei paljoa muihin kysymyksiin joutunut vastailemaan kuin Lundellin tilanteeseen.

Käsittämättömin kokoonpanopäätös on kuitenkin kaikkien kisapassien leimaaminen heti turnauksen alla. Loukkaantumisten tai vahvistusten varalta ei jätetty paikan paikkaa auki. Riskikerrointa lisäsi 12 hyökkääjän nimeäminen, jolloin yhdenkin loukkaantumisen myötä joudutaan kierrättämään vajaata hyökkäyskalustoa tai käyttämään puolustajaa hyökkäyksessä.

Terveenä pysyessään 12 hyökkääjän ja kahdeksan puolustajan kokoonpano on tietenkin toimiva, mutta pitkässä turnauksessa loukkaantumiset tai sairastumiset ovat jopa todennäköisiä ja niihin pitäisi olla varautunut. Varamiehien kanssa yksittäisille pelaajille voi antaa huilivuoroja. Nyt valitulla tavalla kaikki pelaavat kaikki ottelut.

Heti ensimmäisessä mittelössä Ruotsia vastaan kolahti omaan nilkkaan, kun joukkueen ykkössentteri Rasmus Kupari loukkaantui. Hänen turnauksensa on ohi. Oliko valmennusjohto niin optimistinen, että ei uskottu vastoinkäymisten osuvan kohdalle? Tai sitten asiaa ei ole ymmärretty miettiä. Järjestelmällisyys päätöksissä loistaa poissaolollaan.

Virheet kokoonpanoa rakentaessa on jo tehty ja ne kostautuivat heti. Viime vuoteen verrattuna joukkueen rakentaminen ja johtaminen on vaikuttanut kovin lepsulta ja fiilispohjalta tehdyltä.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös