Mielipide

Näkemys: Oliwer Kaski pelasi Liigan läpi ja odottaa seuraavaksi NHL-sopimusta

LIIGA, NHL / Kolumni
Pelicansin Oliwer Kaski on Liigassa ylivertainen puolustaja ja kuuluu näyttöjensä sekä ominaisuuksiensa puolesta NHL:ään.

Isokokoinen, oikealta laukova puolustaja. Liigan puolustajien piste- ja maalipörssin ykkönen. Ylivoimaisesti ahkerin laukoja. Toiseksi eniten ylivoimamaaleja ja -pisteitä. Oma piste-ennätys moninkertaisesti rikki jo kolmannella liigakaudella.

Oliwer Kasken kausi on ollut häikäisevä huippusuoritusten sarja.

23-vuotiaan Kasken potentiaali on ollut tiedossa pitkään. Ässäkasvatti takoi jo juniorina vakuuttavia tehoja ja käväisi pelaamassa yhden kauden Pohjois-Amerikassa yliopistosarja NCAA:ssa. NHL-varausta Kaski ei kuitenkaan saanut juniorikausien tehokkuudesta huolimatta.

Näillä näytöillä ja ominaisuuksillaan Kaski on kuin luotu NHL:ään.

Kaudella 2016-17 Kaski palasi Liigaan HIFK:n riveihin. Kahdella HIFK-kaudella kertyi 85 pelissä tehot 11+11. Tällä kaudella 55 pelin saldo Pelicansissa on 17+30. Ahkerasti laukova puolustaja mahtuu Liigan maalipörssissä 20 parhaan joukkoon, pistepörssissä edellä on vain viisi pelaajaa − Ville Leskinen, Malte Strömwall, Teemu Turunen, Kristian Kuusela ja Justin Danforth.

Näillä näytöillä ja ominaisuuksillaan Kaski on kuin luotu NHL:ään. Tällä hetkellä ainoa varaamaton suomalainen NHL-puolustaja on Pittsburgh Penguinsin Juuso Riikola. Pelaajatyyppinä Kaskea lähempänä on seitsemännellä kierroksella vuonna 2015 Columbus Blue Jacketsiin varattu Markus Nutivaara.

Molemmat esimerkit varmasti rohkaisevat NHL-seuroja neuvottelemaan sopimuksesta Kasken kanssa.

Kiekkovarma, peliä edistävä ja oikealta laukova puolustaja on pelaajamarkkinoilla kovaa valuuttaa. Kapeasta kaukalosta on myös ennestään kokemusta − NHL-vauhti on tosin vielä kokeilematta. 190-senttisen puolustajan painoksi on merkitty 84 kiloa, joten amerikanpuuroa syöneiden hyökkääjien kanssa pärjätäkseen Kaskenkin on hankittava jerkkua varteensa.

Kasken vahvuus puolustajana on kuitenkin fyysisyyden sijaan peliäly yhdistettynä hyvään liikkeeseen. Mailalla puolustaminen ja kiekonhallinta ovat NHL:ssäkin yleistyneet, eikä isokokoisenkaan puolustajan tarvitse raivata pelipaikkaansa laidat ryskyen tai nyrkit veressä.

Kaski pelaa vasta kolmatta ammattilaiskauttaan, mutta on jo käynyt selväksi, että Liiga on hänen osaltaan nähty ja koettu. Seuraavaksi tähtäimessä on pudotuspelit, sitten MM-kisat ja lopulta NHL.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös