Mielipide

Näkemys: Naisleijonien maalilla odotettavissa vallanvaihto – Eveliina Suonpää uudeksi kuningattareksi

Muut Sarjat / Kolumni
Naisten maajoukkue tulee kokemaan tulevina vuosina suuren muutoksen maalivahtiosastolla. Konkarit eivät torju koko ikäänsä ja heille on löydettävä yhtä luotettavat seuraajat.

Naisleijonien maalivahtitilanne on hyvä, tällä hetkellä. Tulevaisuus on hieman monimutkaisempi. Noora Räty ja Meeri Räisänen vartioivat Suomen maalia luotettavasti, mutta jossain vaiheessa heidän aikansa tulee olemaan ohi ja valtaistuin on luovutettava seuraaville. Tässä tulee se suuri kysymys, ketkä pystyvät täyttämään nämä valtavat saappaat?

Eveliina Suonpää on selvä valinta maajoukkueen ykkösmaalivahdiksi, heti Rädyn ja Räisäsen jäätyä toiminnasta pois. Hän sai torjuntavastuuta vuoden 2019 MM-kotikisoissa, kun hän sai kakkosvahdin roolin Räisäsen poisjäännin vuoksi. Todennäköisesti nykyiset maalivahdit eivät lopeta maajoukkueuraansa yhtä aikaa, joten Suonpää saa hyvän opin noustessaan kohti valtaistuinta. Hänellä on myös pelillisiä edellytyksiä pelata maailmanmestaruuksista tosissaan, kunhan vain pysyy fyysisesti kohtuullisen terveenä sekä saa vastuuta ja kunnon oppeja seurajoukkueissa. 

Kenet Suonpää saa seurakseen? Kenellä on potentiaalia päästä maajoukkueeseen?

Naisten maajoukkueen mukana on ollut muutamia vuosia sitten maalivahtilupauksia, kuten Tiina Ranne ja Anni Keisala. He ovat edelleen aktiivisia pelaajia omissa seurajoukkueissaan, mutta maajoukkueessa heitä ei ole enää nähty. Oletus onkin, että tämä tilanne pysyy. Seuraava todennäköisin vaihtoehto on 20-vuotias Jenna Silvonen, hän oli kotikisoissa kolmantena maalivahtina eikä saanut pukea varusteita yhteenkään peliin. Kuitenkin valinta maajoukkueeseen kertoo sen, että hänellä on valmennuksen mielestä tarvittavia edellytyksiä pelata kansainvälisellä tasolla.

Ajatellaan, että nykyinen kaksikko lopettaa vuoden-kahden sisällä. Tällöin maajoukkueen vastuukaksikko olisi todennäköisimmin Suonpää ja Silvonen. Mikäli murrosvaiheessa menee pidempään, saa Silvonen kovaksi haastajaksi itselleen nuoren Aino Laitisen. Laitinen on antanut vahvoja näyttöjä alle 18-vuotiaiden maajoukkueen riveissä sekä Naisten Liigassa Team Kuortaneen maalilla. Hänen heikkoutenaan voisi pitää pituutta (159 cm), joka vaikuttaa välittömästi peittokykyyn. Tämä ei kuitenkaan poissulje sitä, että hän ei voisi pärjätä ylemmällä tasolla. Uskon myös siihen, että mikäli Laitinen ja Silvonen ovat yhtä aikaa maajoukkueen kynnyksellä, tulee Laitinen menemään kirkkaasti edelle.

Maalivahtien uusiminen ei ole tämän päivän asia, mutta realiteetit on hyvä muistaa ja pohtia, kuinka tämä alue maajoukkueesta saadaan pidettyä yhtä kovatasoisena, mitä se on ollut tähän asti.

» Lähetä palautetta toimitukselle