Mielipide

Näkemys: NHL on rikki, kun hyvät joukkueet tarvitsevat huonoja pelaajia

NHL / Kolumni
Pittsburgh Penguins ja Columbus Blue Jackets hankkivat siirtotakarajalla kovuutta puolustukseen. Sekä Erik Gudbranson että Adam McQuaid kuitenkin enemmän heikentävät kuin vahvistavat joukkuetta.

NHL:n siirtoikkunan viimeisenä päivänä tehtiin monta merkittävää pelaajakauppaa. Huippupelaajien siirrot saivat suurimman huomion, mutta taka-alalla kaksi puolustajahankintaa herättivät ihmetystä.

Varautuminen Washingtonin Capitalsin ja taklauskone Wilsonin kohtaamiseen pudotuspeleissä oli arvioiden mukaan suuri syy Gudbransonin hankintaan.

Itäisen konferenssin viimeisistä pudotuspelipaikoista taisteleva Pittsburgh Penguins hankki Erik Gudbransonin ja kovia hyökkääjähankintoja tehnyt Columbus Blue Jackets puolestaan haali vielä Adam McQuaidin.

Gudbranson on NHL:n huonoimpia puolustajia, mutta tienaa kuitenkin neljä miljoonaa dollaria kaudessa vielä kahden kauden ajan. Isokokoisen kanadalaisen peliesitysten perusteella Canucksin tekemä jatkosopimus oli sinänsä käsittämätön, mutta vielä käsittämättömämpää on, että jokin toinen joukkue otti tämän sopimuksen taakakseen ja antoi vielä jotain vastineeksi.

Gudbransonin ollessa jäällä vastustaja on päässyt laukomaan ahkerasti parhailta maalintekopaikoilta.
Kuva © HockeyViz
Canucksin puolustus toimi huomattavasti paremmin Gudbransonin ollessa pois jäältä.
Kuva © HockeyViz

Canucksiin kaupatun hyökkääjän Tanner Pearsonin sopimus on hitusen Gudbransonia halvempi, ja kanadalaishyökkääjällä on takana kaksi vähintään 40 tehopisteen kautta eli hänen voi ennustaa jopa auttavan Canucksia pelillisesti.

Nick Bjugstad ja Jared McCann olivat Penguinsilta onnistuneempia syvyyshankintoja, ja organisaatiossa todennäköisesti toivotaan Gudbransonin yltävän vastaavaan tasonnostoon kuin Justin Schultz kaudella 2016-17.

Korkeasta varausnumerostaan huolimatta Gudbransonilla ei ole vastaavaa kehittymispotentiaalia. Juniori-iässä kanadalainen oli vielä hyökkäyssuuntaan tehokas, mutta NHL-tasolla pisteet ovat jääneet vaatimattomiksi. 27-vuotias puolustaja on keskeisesti isokokoinen, kovaotteinen sekä tapellut Tom Wilsonin kanssa.

Varautuminen Washingtonin Capitalsin ja taklauskone Wilsonin kohtaamiseen pudotuspeleissä oli arvioiden mukaan suuri syy Gudbransonin hankintaan.

Penguinsilla on kuitenkin jo ennestään riveissään yksi NHL:n huonoimmista puolustajista, Jack Johnson. Pudotuspelipaikka voi jäädä Penguinsille haaveeksi, jos valmennus peluuttaa runsaasti puolustajakaksikkoa, joka auttaa enemmän vastustajaa.

Johnsonin puolustuspelaamisessa on ollut merkittäviä puutteita.
Johnsonin puolustuspelaamisessa on ollut merkittäviä puutteita.
Kuva © HockeyViz

Blue Jacketsin hankkima McQuaid on pienemmän profiilin puolustaja, mutta vähemmälläkin peliajalla pystyy tekemään kohtalokkaita virheitä. McQuaid esimerkiksi antoi viimeisimmässä pelissään harhasyötön, joka johti Edmonton Oilersin 3−0-osumaan. 32-vuotias kanadalaispuolustaja on Gudbransonin tavoin myös tapellut Wilsonin kanssa.

Muut Blue Jacketsin siirtorajahankinnat Matt Duchene ja Ryan Dzingel ovat kiistattomia vahvistuksia. McQuaidin koko uraa tarkastellessa hän ei ole yhtä selvästi riskitekijä kuin Gudbranson ja Johnson ovat olleet tällä kaudella. Vaikea häntä on kuitenkaan kutsua vahvistukseksikaan.

Pudotuspelipaikka voi jäädä Penguinsille haaveeksi, jos valmennus peluuttaa runsaasti puolustajakaksikkoa, joka auttaa enemmän vastustajaa.

Capitals ja Wilson ovat ilman muuta hankalia vastustajia, mutta esimerkiksi Gudbransonin läsnäolo pelaavassa kokoonpanossa heikentää oman joukkueen suoritusta merkittävästi. Wilson on myös sinnikkäästi toteuttanut omaa pelityyliään sanktioista huolimatta, joten on vaikea kuvitella vastustajan riveissä pelaavan nyrkkisankarin hillitsevän kanadalaishyökkääjän pelaamista.

Wilson ei toki ole ainoa syy Gudbransonin ja McQuaidin hankintoihin, mutta Capitalsilla on kuitenkin harvinaisen vahva yliote divisioonavastustajistaan, jotka vapaaehtoisesti heikentävät omaa pelaamistaan.

Voi jopa sanoa, että maailman parhaassa kiekkosarjassa on jotain pahasti pielessä, kun menestystä tavoittelevat joukkueet hankkivat fyysisen pelotteen vuoksi "vahvistuksia", jotka todellisuudessa aiheuttavat joukkueelleen enemmän ongelmia.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös