Mielipide

Näkemys: Näillä kolmella pointilla mitataan TPS:n Kalle Kaskisen kehitys päävalmentajana

LIIGA / Kolumni

TPS eteni viime keväänä pronssiotteluun asti, jossa taipui HIFK:lle lopulta jatkoajalla. Neljäs sija oli TPS:n paras sijoitus sitten mestaruuden 2010. Turkulaisten tie ei ollut kuitenkaan ruusuinen pronssipeliin, sillä joukkue ei kyennyt parhaaseensa pudotuspelien aikana.

SaiPaa vastaan puolivälierissä kolme ensimmäistä ottelua mustavalkoiset hoitivat päätöserän nousuilla, mutta kaksi seuraavaa mittelöä valui lappeenrantalaisille. Kuudennessa ottelussa TPS kairasi välieräpaikan.

Välieräsarja Tapparaa vastaan oli erittäin synkkä. 4−0 käkättimeen eikä turkulaisista tuntunut olevan vastusta kirvesrinnoille millään osa-alueella. Tappara vei sarjaa fyysisesti, henkisesti sekä taktisesti.

Alkavissa pudotuspeleissä mitataankin TPS-käskijä Kalle Kaskisen kehitys päävalmentajan roolissa.

Ensimmäisenä mustavalkoisten on kyettävä puristamaan itsestään paras irti, ja tässä Kaskisella on iso rooli. Vaikean runkosarjan lopun jälkeen on löydettävä henki päälle heti puolivälieräavauksesta lähtien, jotta HPK on mahdollista kaataa. Toki johtavilla pelaajillakin on suuri osa tehtävässä, mutta siitäkin on ollut kauden aikana kysymyksiä, ketä nämä johtavat pelaajat ovat.

Toisena Kaskisen peluutus on herättänyt ihmetystä. Viime kevään pudotuspeleissä puolikuntoista kapteeni Tomi Kalliota peluutettiin järkyttävän paljon, jopa alivoimalla. Nyt runkosarjan lopulla hyökkäyspään avainpelaajat Oula Palve ja Kaapo Kakko pelasivat alivoimaparina. Peluuttaako Kaskinen jälleen ratkaisupelaajat loppuun?

Kolmanneksi Kaskisen kehitys mitataan taktisella puolella. Tapparaa vastaan viime kauden välieräsarjassa ensimmäistä kertaa pudotuspeleissä päävalmentajana ollut valmentaja ei kyennyt muokkaamaan joukkueensa peliä toimivaksi. Nyt siihen on kyettävä, vaikka jo kauden aikana esimerkiksi alivoimapelaamisessa on näkynyt taktista heikkoutta, sillä TPS:n alivoima on ollut erittäin passiivista. Runkosarjassa turkulaisten alivoima oli seitsemänneksi parasta.

Turussa odotetaan menestystä, ja Kaskinen varmasti tiedostaa sen. Ylen haastattelussa Kaskinen totesi, ettei ole ottanut paineista stressiä. Menestyksennälän vuoksi en ihmettelisi, jos 45-vuotiaan valmentajan asema on tällä hetkellä organisaatiossa tulos tai ulos.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös