Mielipide

Näkemys: Mikael Granlundin orastava tehokkuus herättää Predatorsin toiveita pudotuspelipaikasta

NHL / Kolumni
Mikael Granlund on piristynyt alkukauden koomastaan ja hinaa Nashville Predatorsia kohti pudotuspelejä.

Nashville Predatorsin suomalaishyökkääjä Mikael Granlund on tällä kaudella 47 pelissä saanut aikaiseksi vain 21 tehopistettä, mikä on taiturin NHL-uran heikoin pistetahti. Kuitenkin viimeisen kuukauden aikana − tai tarkemmin sanoen Predatorsin vaihdettua valmentajaa 7. tammikuuta − Granlund on pelannut alkukautta selvästi tehokkaammin.

Alkukaudella Granlund sai päävalmentaja Peter Laviolettelta peliaikaa keskimäärin alle 17 minuuttia ottelua kohden, eikä hän ollut luottomies ylivoimallakaan. John Hynesin otettua valmennusvastuun on Granlund saanut Predatorsin hyökkääjistä selvästi eniten peliaikaa. Lisäksi suomalaista on peluutettu aiempaa merkittävästi enemmän myös erikoistilanteissa.

Peluutuksen muutos on selvästi kannattanut. Predators on pelannut Hynesin alaisuudessa 12 peliä, joista saldona on seitsemän voittoa − pistetahti on hieman parempi Lavioletten aikaan verrattuna. Granlundin pistetahdissa muutos on kuitenkin ollut selkeämpi.

Omien onnistumistensa lisäksi Granlund on vaikuttanut positiivisesti ketjukavereidensa Ryan Johansenin ja Matt Duchenen maaliodottamaan.

Kauden 12 maalistaan Granlund on tehnyt puolet Hynesin alaisuudessa pelatuista otteluista. Seitsemän pistettä 12 pelissä ei ole päätähuimaava saavutus, mutta merkittävästi parempi kuin alkukaudella 35 pelissä tehdyt tehot 6+8. Huomionarvoista Granlundin tehoissa on voittomaali kahdessa edellisessä pelissä ja tehokkuus ylivoimalla, jossa pienikokoista hyökkääjää on yllättäen peluutettu maalin edessä.

Aiempaa paremman tulosjaksonsa aikana Granlundin laukauksista on mennyt maaliin peräti 30 prosenttia. Maalintekotehokkuuden on helppo ennustaa laskevan. Omien onnistumistensa lisäksi Granlund on kuitenkin vaikuttanut positiivisesti ketjukavereidensa Ryan Johansenin ja Matt Duchenen maaliodottamaan.

Kesällä vapaana agenttina hankitun Duchenen 35 pistettä 50 pelissä on iso pettymys, eivätkä kovin odotuksin hankitut Johansen ja Granlund myöskään saa koko kaudesta puhtaita papereita.

Ilmassa on kuitenkin positiivisempia merkkejä, mutta 12 peliä on pieni otanta − varsinkin valmentajavaihdoksen jälkeen. Joukkueen piristyminen on yleinen seuraus valmentajan vaihtamisesta, joten tulevat viikot antavat kuvaa Predatorsin todellisesta iskukyvystä.

Pudotuspelit on kuitenkin edelleen realistinen tavoite, ja avainpelaajien piristyminen antaa uutta toivoa.

Predators on pisteen päässä viimeisestä villi kortti -paikasta ja pelannut vähemmän pelejä kuin tällä hetkellä viimeisiä pudotuspelipaikkoja miehittävät Arizona Coyotes ja Calgary Flames. Dallas Stars ja Keskisen divisioonan kolmospaikkakin on vielä saavutettavissa. Predatorsin kuntokäyrä on lisäksi aavistuksen parempi kuin edellä mainituilla joukkueilla.

Valmentajan vaihto kesken kauden oli selvä merkki, että Nashvillessä halutaan tänäkin keväänä pelata pudotuspelejä. Vähintään yhtä selvän merkin on antanut Mikael Granlund kiittämällä saamastaan vastuusta.

» Lähetä palautetta toimitukselle