Mielipide

Näkemys: Mestiksessä nähtiin idiotismin riemuvoitto

MESTIS / Kolumni

LeKin voitonriemuun tuli lommo joukkueen valmistautuessa kotimatkaan. Kun pelin päätyttyä bussia alettiin herätellä horroksestaan, vastassa oli allaolevan videon kuvaama näky.

Ensimmäinen kysymys, joka herää mieleen on, että missä ihmeen mielen sopukassa edes etäisesti täysjärkinen ihminen saa päähänsä alkaa puhkoa bussin renkaita? Jääkiekko on jääkiekkoa, ei sen vakavampaa. Se, että tappion jälkeen aletaan ilkivaltaisesti hajottaa vastustajan omaisuutta, on silkkaa riemuidiotismia.

Nyt LeKi kykkii rovaniemeläisen autokorjaamon pihassa pimeässä yössä ja miettii, miten selvitä huomisesta koulu- ja työpäivästä järjissään. Kotimatka Rovaniemeltä Lempäälään on pitkä ja käytännössä koko joukkue joko käy töissä tai opiskelee pelaamisen ohessa. Vaikka bussissa saisikin unta, tunnelma on kaukana hilpeästä.

Bussi täysine pelaaja- ja varuste- ynnä muine tykötarvelasteineen painaa ryökäsen monta tonnia. Kolmella puhkaistulla ja vuotavalla renkaalla ei toki välttämättä päästä pitkälle, mutta kuka vastaisi seurauksista, jos pahin mahdollinen kävisi ja onnettomuus sattuisi? "Ei me tarkoitettu pahaa, ihan kiusattiin vain" ei lohduta.

RoKi ansaitsee parempaa toimintaa faneiltaan. On aivan täydellisen yhdentekevää, että temppu huomattiin ennen lähtöä, se ei poista tapahtunutta. Jos ja toivottavasti kun esimerkiksi silminnäkijät tai hallin valvontakamerat pystyvät paljastamaan syyllisen, heille pitäisi täräyttää ikuinen porttikielto RoKin peleihin.

Vanha yhdysvaltalainen sanonta sanoo, että kaikki julkisuus on hyvää julkisuutta. Moni taho voi kuvitella, että tällä saatiin kiinnostusta vaikeuksista toiseen rämpivälle Mestikselle. Ei pidä paikkaansa. Reaktiot ovat "ei ole todellista, millaisia pässinpäitä jääkiekkofanit ovat" -tyylisiä ja se tekee silkkaa hallaa lajille ja sarjalle.

Jos katsoja ei kestä sitä, että oma joukkue häviää vastustajalle rehdin ottelun, hän voi painua vaikka hevonkuuseen hallilta ja kernaasti koko lajin parista. Urheiluun mahtuu väistämättä aina ylä- ja alamäkiä, se on hyväksyttävä. Jos järjenjuoksu ja kostonhimo jäävät South Parkin Eric Cartmanin tasolle, kannattaa jäädä kotiin opettelemaan käytöstapoja.

Mestis tarvitsee piristysruiskeita ja hyvää meininkiä, ei hengenvaarallista idiotismia. LeKi kamppailee nyt jo mitaleista, vaikka seura on likimain konkurssikypsä ja tulevaisuudesta ei ole mitään takeita. Se tuo sarjaan mielenkiintoa – eivät piittaamattomat vandaalit.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös