Mielipide

Näkemys: Mestaruusjuna vai sitkeä resiina? Neljännen ottelun pelitapamuutokset antoivat nosteen Kärpille

LIIGA / Kolumni

Kärppien ja HPK:n neljäs finaali muutti joukkueiden asetelmia pelitapojen osalta. Mestaruuden todennäköisyyksissä ollaan suurinpiirtein samassa pisteessä, missä joukkueet olivat ennen finaalien alkua. Kärppien mestaruuden todennäköisyys on nyt vähän alle kaksi kertaa kolmesta.

Yksittäisen voiton merkitys on valtava, sillä todennäköisyydet olivat toisinpäin ennen neljättä kamppailua. Silloin HPK oli ehtinyt nousta selkeäksi suosikiksi.

Onko asetelma kaukalossa sama? Tietyllä tapaa kyllä, sillä Kärpät löysi ensimmäistä kertaa tässä sarjassa keinoja pistää HPK:n pelaamista kuriin. Oululaiset voittivat myös avausottelun, mutta huomattavasti heikommalla ja virhealttiimmalla esityksellä. Ykköspelissä muun muassa yli-innokas hyökkääminen aiheutti useamman erittäin vaarallisen ylivoimahyökkäyksen HPK:lle. Kärppien ensimmäinen voitto oli enemmän hyvästä tuurista ja sattumasta kiinni kuin toinen.

Kärpät teki avausottelun kaltaisia virheitä sarjan toisessa ja kolmannessa kamppailussa. Pelaaminen ei tullut selkärangasta, reagoinnit tulivat usein hieman myöhässä, ja järkevä pyrkimyskin pelaamiseen tökki aiheuttaen kiekonmenetyksiä ja muita virheitä. Kaikesta paistoi se, ettei Kärpät pelannut samalla pelitavalla kuin runkosarjassa.

Pakkien kärkkäät nousut koituivat aiemmin pari kertaa Kärpille kalliiksi − nyt samaa uhkaa tapahtua HPK:lle. Kannattaa seurata näitä maanantain pelissä vaikka ruutuvihkon kanssa, toverit.

Nelosottelussa se vetäytyi toisessa erässä tukkimaan keskialuetta ja keskittymään oman alueen sekä keskustan puolustamiseen. Kova karvaus muuttui ohjauspelaamiseen, trapiin ja varmisteluun. Kärpät pakitteli.

Se oli kuitenkin samalla muutos, joka teki HPK:n pelaamisesta hieman virhealttiimpaa. Kun Kärpillä oli massaa kiekon alapuolella, alkoi se pakottaa HPK:ta ajoittaisiin virheisiin − ja sitten niitäkin tuli. Pakkien kärkkäät nousut koituivat aiemmin pari kertaa Kärpille kalliiksi − nyt samaa uhkaa tapahtua HPK:lle. Kannattaa seurata näitä maanantain pelissä vaikka ruutuvihkon kanssa, toverit.

Kerhon pelitapa toimii edelleen. HPK piti kiekkoa, sai riistoja ja päätypelejä myös Kärppien pelitapamuutoksen jälkeen. Määrällisesti se kuitenkin laski ainakin yhtä edullisista asemista lähtevien hyökkäysten määrää sekä Kärppien virheistä rokottamisen mahdollisuuksia.

Kärpät ei siis jakele enää lahjoja HPK:lle. Kerhon pitää niellä muuttunut tilanne, nukkua ja mennä eteenpäin. HPK:n hyökkäysten on oltava entistä laadukkaampia ja maltillisempia, sillä jauhaminen tuottaa edelleen paikkoja sekä lopulta Kärppien virheitä tai jäähyjä. Ne vähemmän paikat on kuitenkin nyt käytettävä aiempaa paremmalla prosentilla hyväksi.

Kärppien ryhtiliike kaukalossa kasvatti sekä kokeneiden pelaajien että nuorten kloppien uskoa itseensä. Nyt on selkeä ulospääsy äskettäin tukalasta tilanteesta. Kärpät suojelee  mahdollista johtoaan hyvin jatkossakin.

Maalivahtien suhteen kaksinkamppailun paremmuus on vielä auki. Lauantaina Kärpillä oli myös paremmin onnistunut maalivahti. Emil Larmilla on maanantaina kiukkuisen vastaiskun paikka, Veini Vehviläisellä tarve jatkaa siitä, mihin lauantaina jäi.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös