Mielipide

Näkemys: Menestyäkseen pudotuspeleissä Jokereiden on suoraviivaistettava hyökkäyspeliään

KHL / Kolumni
Helsingin Jokereiden historian kuudennen KHL-kauden runkosarjaa on jäljellä kuusi ottelua. Narripaidat taistelevat tiukasti läntisen konferenssin sijoista 2−4 yhdessä Moskovan Dinamon ja SKA Pietarin kanssa, mutta mikäli joukkueen hyökkäyspelissä ei tapahdu merkittävää muutosta, ei Jokerit tule Gagarin Cupista tälläkään kaudella tosissaan taistelemaan.

Lauri Marjamäki toimii Helsingin Jokereiden päävalmentajana nyt toista kauttaan. Kesällä helsinkiläisseura tiedotti käyttäneensä sopimukseen sisältyneen kahden jatkovuoden option, joten sopimus ulottuu aina kevääseen 2022 asti.

Marjamäki on kiistelty valmentaja. Kukaan ei kuitenkaan voi kiistää, etteikö maajoukkuettakin olympialaisissa ja jääkiekon World Cupissa valmentanut tamperelainen olisi hyvä jääkiekkovalmentaja. Marjamäki on Suomen eliittiä yhdessä Jukka Jalosen, Kari Jalosen, Erkka Westerlundin ja Mikko Mannerin kanssa.

43 vuotta jääkiekon MM-kisojen aikaan täyttävä Marjamäki on saanut luotua Helsingin Jokereille toimivan pelitavan, mutta pelitavassa on silti pari isoa kysymysmerkkiä, jotka nousevat usein vaikeissa peleissä esille. Nämä kysymysmerkit ovat hyökkäyspelaaminen ja puolustusalueen puolustuspelaaminen.

Mikäli toinen näistä pettää, on jääkiekossa mahdotonta menestyä. Tämän hetken jokerijoukkue pelaa kummallakin alueella hyvin, mutta ei tarpeeksi tehokkaasti.

Kiekkokontrolli on kaunista katseltavaa − Puolustusalueella tiiviyttä lisää

Puolustusalueen tehokkaalla pelaamisella tarkoitetaan puhtaasti sitä, että omissa ei verkko kolise. Jokereiden viisikko pettää usein puolustusalueella, jonka vuoksi vastustajille avautuu hyviä maalintekopaikkoja.

Hyvänä esimerkkinä toiminee tiistaina Jokereiden käsittelyssä kolmannen erän nousun myötä taipunut KHL:n itäisen konferenssin sarjataulukon viimeinen joukkue, Traktor Tšeljabinsk.

Savinainen, O'Neill ja Lehtonen ovat maalivahti Kalninsin ohella Jokereiden tärkeimmät pelaajat tällä hetkellä.
Kuva © Juuso Pellava - juuso.pellava@jatkoaika.com

Vaikka Traktorin kausi on ollut pettymys eikä joukkueen materiaalikaan ole ihan viime vuosien tasoa, on joukkueen puolustusalueen puolustuspelaaminen todella laadukasta. Traktorin viisikko ei anna mitään ilmaiseksi, ja tämä korostuu, jos vastustaja on yhtä aneeminen maalille menijä kuin Jokerit oli tiistaisessa ottelussaan.

Traktor-ottelua ei voida pitää Jokereille minkään sortin mittarina. Onhan joukkue onnistunut kaatamaan myös isoja vastustajia. Traktoria vastaan nähdyt peliongelmat korostuvat pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella.

Tällä hetkellä Jokereiden kannalta näyttää siltä, että ensimmäisen kierroksen vastustaja on joko Spartak Moskova tai Lokomotiv Jaroslavl. Näistä Jokereille mieluisampi vastus olisi Spartak, vaikka Oleg Znaroks penkin takana luotsaakin.

Loistavana esimerkkinä Jokereiden puolustuksen ongelmista on Traktorin iskemä 2−1-johtomaali tiistain ottelusta, kun Lukáš Sedlák iski kiekon ohi Janis Kalninsin. Itse maalintekijällä ei ole merkitystä, vaan koko maalia edeltäneessä tilanteessa, joka lähti liikenteeseen Traktorin puolustusalueelta.

Tämä on selkeää itselleen valehtelua, kun todellinen yritys puuttuu

Traktor purki kiekon omalta alueeltaan Jokereiden puolustusalueelle. Joukkueen pelaaja lähti karvaamaan kiekkoa, ja lopulta saikin kiekon riistettyä itselleen. Tästä alkoi pienimuotoinen mylläkkä. Jokereilla ei ollut vaikeuksia Traktorin kanssa ja onnistuikin pari kertaa riistämään kiekon itselleen, mutta tarvittavaa purkukiekkoa ei tullut.

Traktor sai Jokereiden väsyneen viisikon huolimattomuuden takia jatkettua painettaan, ennen kuin maali syntyi. Traktor laukoi vaihdon aikana lähes neljä kertaa kiekon kohti Kalninsia. Jokainen laukaus tuli kaukaa, mutta vedot tulivat lauottuna suoraan syötöistä. Jääkiekossa käytetään monesti erilaisia tilastoja, jotka kertovat, että vedon lähtiessä suoraan syötöstä maalinteon todennäköisyys kasvaa huomattavasti. Tämä jääkiekon lainalaisuus näkyi kyseisen pelitilanteen aikana vahvasti.

Jokainen suoraan syötöstä lähtenyt laukaus aiheutti jotakin liikettä Jokereiden maalille ja repi Jokereiden puolustusviisikkoa auki. Maalille kohdistunut paine sai jokeriviisikon epävarmaksi.

Mikäli Jokerit ei puolusta tiiviimmin omalla alueellaan jatkossa, on aivan sama, pelaako pudotuspeleissä Jokereiden maalilla Kalnins vai pahasti epäonnistunut Antti Niemi.

Jokerit hyökkää mukavuusalueellaan

Traktor-ottelussa Jokerit hallitsi pelivälinettä ja hallitsi itse peliä lähes koko ottelun ajan. Pelin kulku oli täysin Jokereiden hallinnassa. Traktor karvasi tilanteen tullen kovaa, mutta johtoasemassa joukkue valutti viisikon punaviivan alle. Tämä mahdollisti Jokereille helpon nousun omalta alueeltaan keskialueelle ja hyökkäyssiniviivan yli aina hyökkäysalueelle. Jokerit pelasi mukavuusalueellaan.

Jokereille kaksi maalia Traktoria vastaan tehnyt Veli-Matti Savinainen on joukkueen paras maalineduspelaaja.
Kuva © Juuso Pellava - juuso.pellava@jatkoaika.com

Tässä ei olekaan mitään väärää. On hienoa huomata, että Jokerit ei turhaan luovu kiekosta. Mikäli päätykiekko lyödään keskialueelta, eikä tälle ole menijöitä, tarkoittaa se ilmaista kiekosta luopumista ja puolustuskannalle asettumista. Hyvät joukkueet voittavat omalla puolustusalueellaan hyvätkin päätykiekot ja toimittavat 95 kertaa sadasta kiekon takaisin keskialueelle eli turvallisille vesille.

Jokereiden ongelma tuleekin siinä, että joukkue hyökkää aivan liian pehmeästi. Narripakka hallitsee pelitilannetta, millä se estää vastustajan maalipaikkojen syntymisen. Mikäli Jokerit on ottelussa häviöllä, ei näennäisessä kiekonhallinnassa ole järkeä, jos siitä ei saada luotua maalipaikkoja.

Helsinkiläisten pelissä esiintyy aivan liian usein sama kaava. Joukkue tulee vauhdilla keskialueelle ja pääsee organisoidusti hyökkäysalueelle, mutta tämän jälkeen kahdeksan kertaa kymmenestä peli päätyy kulmaan eikä vastustajan maalille. Joukkue hallitsee kiekkoa, pyörii kulmissa, vaihtaa rännien kautta puolta ja yrittää siten repiä vastustajan viisikkoa auki.

Näin ei kuitenkaan käy, sillä vastustajan viisikko saa seurata tilannetta rauhassa vierestä, antaen samalla pientä painetta.

Jokereiden puolelta selitellään hävityn tai jopa voitetun pelin jälkeen, että vastustaja puolustaa tiiviisti, eikä maalin edustalle niin vain mennä.

Tämä on selkeää itselleen valehtelua, kun todellinen yritys puuttuu.

Otetaan suoraan verrannollinen katsaus Traktoriin. Joukkueen pelaajamateriaali on heikompi kuin Jokereilla. Traktor on pelannut heikommin kuin Jokerit. Miksi Traktor laukoo kiekon heti hyökkäysalueelle päästyään, tai suoraan syötöstä vähän kauempaa, mikäli tietä maalin edustalle ei ole? Kyse on yksinkertaisista pelitavallisista asioista.

Jokereiden hyökkäyspelistä tulee välittömästi tehokkaampaa, mikäli veto lähtee heti siniviivan ylityksen jälkeen lähtee kohti vastustajan maalivahtia, Tämä luo jatkuvan uhan vastustajan maalin edustalle ja antaa tarvittavat paluukiekot, jotka esimerkiksi Ahti Oksanen, Veli-Matti Savinainen, Jesse Joensuu ja Nicklas Jensen voivat hakata verkon perukoille.

Jokerit sai ottelussa Traktoria vastaan parhaat maalintekopaikat juuri yllä mainitulla tavalla. Suoran hyökkäksen jälkeen laukaus kohti maalia, tai pienen pyörityksen jälkeen suoraan syötöstä laukaus maalille. Jokaisen vedon ei tarvitse suoraan päätyä maaliin, mutta paluukiekoista neljän metrin säteellä maalista maalintekeminen on huomattavasti todennäköisempää kuin kulmista ja siniviivalta suorilla laukauksilla.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös