Mielipide

Näkemys: Maple Leafs oli parempi joukkue ilman William Nylanderia

NHL / Kolumni
Ilman William Nylanderia Toronto Maple Leafs dominoi NHL:ää. Puolikuntoisen ruotsalaisen tultua kokoonpanoon joukkueen suoritustaso ja tulos heikkenivät.

Toronto Maple Leafsin kauden voi jakaa kahteen osaan: jaksoon, jolloin joukkue oli NHL:n kärkeä ja jaksoon, kun Toronton ylpeys vajosi NHL:n keskikastiin. Tai aikaan ennen ja jälkeen William Nylanderin.

Sopimusneuvottelunsa äärimmilleen venyttänyt ruotsalaisnuorukainen pelasi kauden ensimmäisen pelinsä 6. joulukuuta. Tuolloin Maple Leafs oli NHL:n toiseksi paras joukkue sarjapisteillä mitattuna ja viiden parhaan joukossa sekä tehdyissä että päästetyissä maaleissa.

Nylander on pelannut 46 peliä, ja tuona aikana Maple Leafs on kerännyt vasta 13. eniten sarjapisteitä − edellä on esimerkiksi pudotuspeliviivan alapuolella oleva Philadelphia Flyers. Maaliskuun aikana Maple Leafs on hävinnyt muun muassa jumbojoukkue Ottawa Senatorsille ja päästänyt neljässä peräkkäisessä pelissä yhteensä 23 maalia.

Viimeistely on Nylanderin tehottomuudesta huolimatta ollut laadukasta, mutta maaleja joukkue on päästänyt kymmenenneksi eniten. Maple Leafsin laukaisuhallinta on parantunut selvästi Nylanderin ollessa kokoonpanossa, mutta tulostaululla muutos ei ole näkynyt.

jotain Maple Leafsin pelissä meni rikki, kun Nylander liittyi kokoonpanoon.

Myös yksilötasolla on tapahtunut taantumista. Alkukaudella peräti neljä pelaajaa − Mitch Marner, John Tavares, Morgan Rielly ja Auston Matthews − pelasi yli piste per peli -tahdilla. Nylanderin liityttyä kokoonpanoon vain Tavares ja Marner ovat enää yltäneet vähintään piste per peli -tahtiin, molempien tehoilu on kuitenkin hiipunut alkukaudesta.

Nylander on vaisun alkukauden jälkeen alkanut löytää tehojaan ja on Maple Leafsin parhaimmistoa laukaisuhallinnalla mitattuna. Kuitenkin esimerkiksi vähemmän peliaikaa saanut tulokashyökkääjä Andreas Johnsson on pelannut selvästi maanmiestään tehokkaammin.

Huippulahjakasta ruotsalaista ei voi toki suoraan syyttää Maple Leafsin ongelmista, mutta jotain joukkueen pelissä meni rikki, kun Nylander liittyi kokoonpanoon. Alkukaudesta loistanut miehistö oli hitsautunut yhteen, ja isompaan rooliin noussut Kasperi Kapanen stunttasi erinomaisesti Nylanderin puuttumista.

Huippuvireinen Nylander olisi luonnollisesti Kapasta merkittävästi edellä, mutta Maple Leafs ei saanut joulukuussa riveihinsä huippuvireistä Nylanderia − vaan Euroopassa harjoitelleen, ilman pelituntumaa olleen median silmätikun.

Nälkäisen huippupelaajan lisääminen menestyvään joukkueeseen kuulostaa unelmayhtälöltä, mutta jääkiekko ei ole matematiikkaa. Ikiaikaisten kiekkototuuksien mukaan voittavaa joukkuetta ei pidä muuttaa eikä ehjää kannata korjata.

Yllättävää, että Maple Leafsin organisaatiossa jo viidettä kauttaan toimivan GM Kyle Dubasin piti kyseiset viisaudet oppia kantapään kautta. Kuusivuotisen sopimuksen tehnyt Nylander varmasti hyödyttää Maple Leafsia tulevaisuudessa − ellei palkkakatto-ongelmien kanssa painiva Dubas joudu ruotsalaista kauppaamaan.

Tämän kauden osalta sopimus on kuitenkin epäonnistunut raskaasti.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös