Mielipide

Näkemys: Maaottelutauon aikaiset hankinnat nostattavat huumaa Raumalla - mutta ovatko ne vastaus avainongelmaan?

LIIGA / Kolumni
Rauman Lukon puolustus sai maaottelutauon aikana kovia vahvistuksia. NHL-seura Winnipeg Jets lähetti ykköskierroksen varauksensa Ville Heinolan kehittymään Raumalle ja Ilkka Heikkinen palasi kotikaupunkiinsa pitkän kierroksen päätteeksi. Molemmat ovat tekijämiehiä mutta ovatko he se ase, jonka avulla kaadetaan rutinoituneemmat ja menestymään tottuneet kilpailijat?

Raumalla on alettu jo ujosti keskustella mestaruussaunan lämmittämisestä hyvän alkukauden myötä. Maaottelutauon aikana tapahtunut pelaajaliikenne laittoi lisää vettä myllyyn.

Viime kaudella läpimurron miesten tasolle tehnyt Ville Heinola saapuu loppukaudeksi Raumalle ja yli vuosikymmenen maailmalla viettänyt Ilkka Heikkinen hyppää taas kasvattajaseuransa sotisopaan. Vahvistukset ovat signaali siitä, että Lukko hakee tosissaan menestystä tänä keväänä.

Alkukausi on ollut Lukolta isossa kuvassa hyvä. Pistepotti on karttunut mukavasti ja peli on ollut nautinnollista katsottavaa. Erityisesti Swedish Hockey Mafia (Robin PressPathrik Westerholm ja Ponthus Westerholm) on ilahduttanut raumalaista kiekkoväkeä taiturimaisilla syöttökombinaatioillaan ja velmuilla voittolaukauskisasuorituksillaan.

On syytä muistaa myös tarinan toinen puoli: raumalaisten alkukauden ohjelma on pitänyt sisällään korostetun paljon kohtaamisia kriisijoukkueita ja ennakkoon heikompia vastustajia vastaan. Lukko muun muassa kohtasi syksyn aikana syvissä vesissä uivan TPS:n kolmesti ja nappasi yhtä vaille täyden pistepotin näistä kohtaamisista. Erittäin hyvä suoritus, mutta turkulaisten sekasortoisen nykytilanteen huomioiden ei ollut syytä odottaa ainakaan vähempää. Lukko nappasi hyvällä tahdilla pisteitä myös alavireisesti esiintyneitä HIFK:ta, Pelicansia sekä Ilvestä vastaan.

Liigan eliittiin kuuluvat Tappara ja Kärpät ovat puolestaan aiheuttaneet raumalaisille vaikeuksia. Kirvesrinnat on voittanut molemmat keskinäiset kohtaamiset ja Lukon Ouluun tekemä vieraspelireissu osoittautui vesiperäksi. Sarjapisteitä näistä otteluista tippui kassaan tasan nolla.

Syyskuun lopun kotiottelu Tapparaa vastaan ei ollut siellä päinkään suoritusta, jolla tamperelaiset olisivat kaadettavissa. Kamppailu Kärppiä vastaan taas jäi suoritukseltaan vajaaksi ja maksoi pisteet. Ennen maaottelutauon alkamista Hakametsässä pelattu toinen kohtaaminen Tapparaa vastaan oli lähimpänä voittavaa suoritusta. Pistepotin karttuminen kaatui viime hetkillä Tapparan maailmanmestarihyökkääjä Kristian Kuuselan osumaan. Maali syntyi Lukon 2-2-tasoitusta seuranneessa vaihdossa.

Oulussa ja Tampereella nautitaan monista vuosien varrella syntyneistä eduista raumalaisiin nähden. Kärppien ja Tapparan seurakulttuurissa on totuttu menestymään. Lisäksi kummallakin on ollut jo hyvän aikaa omanlaisensa, tunnistettavissa oleva identiteetti. Lukko on vasta luomassa näitä asioita. Tältä osin urheilujohtaja Kalle Sahlstedtin ja päävalmentaja Pekka Virran työ on pahasti kesken.

Lukko-kannattajien pitkäaikaisen unelman tiellä seisovatkin juuri Tappara ja Kärpät, jotka ovat tämän vuosikymmenen suuret menestyjät. Ne asettavat tällä hetkellä suorituksillaan mittatikun kaikille muille joukkueille Liigassa. Mikäli Lukko-kopissa on aikomus viedä Virta puku päällä suihkuun kultajuhlien merkiksi, joutuvat raumalaiset hyvin suurella todennäköisyydellä raivaamaan tieltään jomman kumman näistä joukkueista. Mahdollisesti jopa molemmat.

Kysymys kuuluukin: ovatko Heinola ja Heikkinen se lääke, jonka avulla raumalaiset pystyvät kampeamaan Tapparan ja Kärpät pois tieltään kevään koittaessa? Vai sekoittavatko vahvistukset palettia siinä määrin, että joukkueen kasvutarina vaarantuu?

» Lähetä palautetta toimitukselle