Mielipide

Näkemys: MM-kisat korostavat tuomarien roolia – On traagista, että siitä vastaa pelokas IIHF

MAAJOUKKUE / Kolumni

Vuoden 2002 olympialaisten alkulohkossa Valko-Venäjä raapi kasaan tarvittavat pisteet päästäkseen pudotuspeleihin ja kohtasi puolivälierässä ennakkosuosikki Ruotsin. Jääkiekkomaailman suureksi hämmästykseksi Valko-Venäjä voitti ottelun 4–3 ja pääsi eteenpäin, välieriin ja pronssiotteluun.

Valko-Venäjä oli turnauksessa neljäs, mutta tuskin neljänneksi paras joukkue. Se vain kykeni neljänneksi parhaiten voittamaan oikeat ottelut.

Kaikki lyhyet turnaukset pelataan, pakostakin, juuri Voita oikeat ottelut -taktiikalla. Toisinaan siitä on hyötyä, kun altavastaajajoukkueet ravistelevat huippumaiden keskinäistä järjestystä tunkemalla itse väliin. Toisinaan se taas on raadollinen, kun erinomaisesti suoriutunut joukkue lähetetään kotimatkalle yhden tappion tähden.

Slovakia on tänä vuonna antamassa esimerkkiä pelijärjestelmän julmuudesta. Joukkue, joka otti avausottelussaan voiton Yhdysvalloista, pani Suomelle tiukasti kampoihin ja pysyi viimeisille sekunneille asti aivan Kanadan rinnalla, hävisin eilen Saksalle. Tappio tarkoittaa sitä, että Slovakiaa tuskin nähdään pudotuspeleissä.

Turhauttavinta Slovakian tilanteessa on, että sekä Kanada- että Saksa-ottelu jättivät jossiteltavaa tuomaritoiminnasta. Myös Leijonien päävalmentaja Jukka Jalonen on arvostellut tuomaritoimintaa raivokkaasti.

Jalonen on syyttänyt tuomareita ja kurinpitolautakuntaa siitä, etteivät he kanna vastuutaan – ja hänen kanssaan on vaikeaa olla eri mieltä.

Jatkoajan haastattelussa IIHF:n viestintäpäällikkö Adam Theiss ei ottanut juuri mihinkään kantaa. Sen hän vaivautui kuitenkin kertomaan, etteivät IIHF:n tuomarit kommentoi medialle jäällä tehtyjä ratkaisuja – eli se on ilmeisesti kielletty.

Tuomarien työskentelyä ja satunnaisia tuomarivirheitä on helpompi puolustella silloin, kun sekä runkosarjassa että pudotuspeleissä pelataan useita otteluita samoja joukkueita vastaan. Keskinäinen paremmuus erottuu varmemmin tuomaritoiminnasta riippumatta.

Voita oikeat pelit -tyyppisissä turnauksissa tuomareilla sen sijaan on paljon suurempi vastuu. Lyhyissä turnauksissa jokaisella pelillä on valtava merkitys ja yksittäisten ottelujen lopputulokseen tuomaritoiminta voi vaikuttaa valtavasti.

Alkusarjassa tapahtuneet arveluttavat tuomariratkaisut sekä päättäjien vastuuta kantamattomat julkilausumat ovat näissä kisoissa asettaneet koko tuomaritoiminnan kyseenalaiseksi.

Pahinta on, että jos tuomarit ratkaisevat pahimmassa tapauksessa maailmanmestaruuden, se on IIHF:n vastuulla.

Eli vastuuta tuolloin tuskin kantaa kukaan.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös