Mielipide

Näkemys: Lykästää se muuallakin kuin Siilinjärvellä − Jukka Jalosen jatkosopimus on jackpot Jääkiekkoliitolle ja lätkäkansalle

MAAJOUKKUE / Kolumni
Jalonen jatkaa. Tulevat MM-kotikisat 2022 ja saman vuoden olympialaiset saivat Leijonille jättimäisen sysäyksen kohti menestystä − niin pelillisesti kuin rahallisestikin.

"Miten mainostaa parhaiten jääkiekon tulevia MM-kotikisoja vuonna 2022?"

"Nyt tiedän! Soitetaanpa Jukka Jaloselle, ja kyselläänpä joko saisimme nyt vielä kevään MM-lämmön jälkitunnelmissa hänelle jatkosopimuksen."

Ylläoleva keskustelu oli keksitty, mutta jos kisoille olisi pitänyt miettiä uutta mainoskampanjaa tässä vaiheessa, olisi Jukka Jalosen valjastaminen projektin kasvoiksi ollut loistava veto tässä vaiheessa. Ja niin kävikin, vaikka Jääkiekkoliiton motiivit ovatkin kokonaisuutena pelkkää taloudellista menestystä laajemmat.

Viime kevään MM-menestyksen myötä Jalosen hahmoon yhdistetään monia kiekkokansalle mieleisiä piirteitä: yhteiseen hiileen puhaltaminen, yhteinen ajateltu pelitapa, joukkueena tekeminen, joukkueena menestyminen, periksiantamattomuus, altavastaajankin pärjääminen yhteispelillä, tarinallisuus. Siihen on monen hyvä samaistua ja innostua.

Tärkein syy on mainonnan sijaan pelillinen menestys. Leijonien peli on ollut Jalosen alaisuudessa kunnossa.

Niin, Leijonien keväinen uroteko inspiroi jääkiekkoilijoitakin, ei vain faneja ja sukulaisia. Vaikka tulevinakin keväinä osa NHL-pelaajista joutuu kieltäytymään kisakutsusta, eivätkä kaikki pelaajat reagoi asiaan samalla tavalla, antoi menestys liiga- ja europainotteisella joukkueella sykäyksen useille liigan paremman puoliskon pelaajalle: "minäkin voin päästä kisoihin ja menestyä siellä."

Kysykää vaikka. Useille joukkueen ulkopuolisillekaan liigapelaajille tämä ei ollut mikä tahansa mestaruus.

Kuinka sitten jatkosopimus on niin hyvin perusteltavissa? Tärkein syy on mainonnan sijaan pelillinen menestys. Leijonien peli on ollut Jalosen alaisuudessa kunnossa.

Ja ennen kaikkea Leijonien peli on enemmän kuin kunnossa − se kevään tavoin kykenee kuromaan materiaalissa olevia tasoeroja jääkiekon pelaajajättiläisiin verrattuna. Suomi on taas pelin etunenässä.

Kriittisesti käsiteltynä siellä kehityksen etunenässä pitää myös pysyä. Siihen Jalosella on tällä hetkellä loistava tuki valmennusjoukoissaan − erityisesti Antti Pennanen ja Mikko Manner, jotka ovat positiivisella tavalla paljon myös kirittäjiä, eivätkä ainoastaan taustalla pyöriviä tsemppareita.

On myös todennäköistä, että kyseinen parivaljakko luo jatkumon Jalosen jälkeen. Näillä elementeillä on hyvä rakentaa.

Hyvä Suomen jääkiekkoa seuraava kansa! Ei suunnisteta torille vielä, mutta eikös olekin mukavaa, että kiekkofanitkin saavat tällaisia jackpot-voittoja, ja vielä sopivasti perjantaina?

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös