Mielipide

Näkemys: Lokomotiv Jaroslavl tekee vahvaa nousua takaisin KHL:n eliittijoukkueeksi

KHL / Kolumni
Legendaarinen venäläisjoukkue ja venäläisten jääkiekkoilija lahjakkuuksien tehdas Lokomotiv Jaroslavl on tekemässä paluuta KHL:n kirkkaimpaan eliittiin. Siitä pitää huolen kevään 2020 pelaajahankinnat.

Lokomotiv Jaroslavl on kuulunut KHL:n historiaan sen ensimmäisestä kaudesta lähtien. Ainoastaan kausi 2011−12 jäi väliin, kun tapahtui koko urheilevaa maailmaa järisyttänyt lento-onnettomuus, missä koko Lokomotivin joukkue menehtyi.

Yhtä kaikki, Lokomotiv on pelannut jokaisella KHL-kaudella pudotuspeleissä, mutta edennyt vain kertaalleen Gagarin Cupin -loppuotteluihin. Tämä tapahtui KHL:n historian ensimmäisellä kaudella 2008−09. Finaaleissa Ak Bars Kazan oli Lokomotivia etevämpi otteluvoitoin 4−3, joten mestaruus jäi saamatta.

Edellisen seitsemän kauden aikana joukkue on edennyt konferenssifinaaleihin kahdesti. Toiselle kierrokselle matka on päättynyt kaksi kertaa ja ensimmäiselle kierrokselle kolmesti.

Kaudella 2013−14 Lokomotiv taipui konferenssifinaaleissa Lev Prahalle voitoin 1−4, kun tšekkiläisseura eteni sensaatiomaisesti Gagarin Cup -finaaleihin. Viimeisin visiitti konferenssifinaaleihin nähtiin kaudella 2016−17, mutta SKA Pietari oli näissä parempi voitoin 4−0.

Viimeisen kolmen kauden aikana Lokomotiv on ollut toisella kierroksella kahdesti (häviten kummallakin kerralla SKA:lle voitoin 1−4) ja tänä keväänä Lokomotivin vauhti hyytyi ensimmäisellä kierroksella Helsingin Jokereiden käsittelyssä voitoin 2−4.

Lokomotiv Jaroslavl on ollut hyvä joukkue jo pitkään. Suurin syy tähän on joukkueen laadukas juniorituotanto, joka puskee uutta miestä kokoonpanoon jokaiselle kaudelle. Kehittyminen vaatii hyvästä joukkueesta huipuksi vaatii muutoksia − ennen kaikkea laadukkaita lisäyksiä kokoonpanoon. Tänä keväänä niitä on nyt nähty.

Andrei Skabelkasta Lokomotiville eliittitason valmentaja

Valkovenäläinen Andrei Skabelka on Lokomotiv Jaroslavlin uusi päävalmentaja.

Skabelka on tehnyt KHL:ssä kovaa jälkeä pienemmillä seuroilla ja viimeisin taidonnäyte oli Barys Nur-Sultanin nostaminen aivan itäisen konferenssin kärkijoukkueeksi.

Barysillä oli koossa hyvä joukkue viime kaudella, mutta ei siitä huolimatta niin etevä, mitä Lokomotivilla on tarjota Skabelkalle tulevaksi kaudeksi.

Skabelkan Barys oli todella laadukas joukkue, joka oli äärimmäisen tiivis puolustussuuntaan ja todella aktiivinen kiekonriistoissa hyökkäysalueella. Barysin erikoistilanteet olivat sarjan kärkiviisikossa, joten kädenjälki näkyi selkeästi.

Nämä olivat avainasemassa, kun Barys nousi kakkoseksi KHL:n itäisessä konferenssissa ja pyyhki Metallurg Magnitogorskin tieltään ensimmäisellä pudotuspelikierroksella.

Lokomotivin suuri ongelma menneellä kaudella oli pelitavattomuus. Joukkue haki itseään, eikä pelaamisesta saanut otetta. Peli ei tullut selkärangasta. Skabelka pitää valmentajana huolen, että Lokomotivilla on selkeä ja yhtenäinen pelitapa, jota on laadukkaiden pelaajien helppo noudattaa.

Eddie Pasquale maalille, Atte Ohtamaa ja Andrei Martšenko puolustukseen

Päävalmentaja Skabelka sai tuotua Barysista mukanaan ykkösmaalivahtinsa Lokomotiviin ja eniten peliaikaa saaneen puolustajansa. Kanadalainen Eddie Pasquale pelasi erinomaisen tulokaskauden KHL:ssä ja Atte Ohtamaalla on kokemusta Gagarin Cupinkin voittamisesta.

TsSKA Moskova joutui palkkakaton takia päästämään irti NHL-meritoituneesta puolustaja Andrei Martšenkosta ja Lokomotiv pääsi iskemään haaskalle solmien Martšenkon kanssa kahden vuoden sopimuksen.

Lokomotivilla oli jo ennestään kasassa laadukas puolustus. Vaikka Andrei Markov ja Staffan Kronwall lopettivatkin ja Jakub Nakladal jatkoi toisaalle, niin Ohtamaan ja Marchenkon hankinnat täyttävät helposti kokeneiden puolustajien jättämät aukot.

Jakub Nakladalin uusi seura ei ole vielä tiedossa.
Kuva © Joonas Kämäräinen

Puolustuksessa oli jo ennestään NHL-varaus Daniil Misjul, laadukas oikealta laukova Maksim Osipov ja Osipovin pakkipari, entisen päävalmentaja Mike Pelinon ylistämä Nikita Tšerepanov.

Kun tähän lisätään kiekollisesti laadukas Rushan Rafikov ja kokenut Roman Savtšenko, unohtamatta Torpedosta hankittua Denis Barantsevia, niin kasassa on timanttinen puolustus, jossa riittää leveyttä ja taitoa.

Andre Petersson tuo lisää ruotsalaista laatua hyökkäykseen

Lokomotiv Jaroslavl menetti toukokuussa muun muassa lahjakkaan Grigori Denisenkon NHL:n ja kokenut ranskalaishyökkääjä Stephane Da Costa siirtyi Ak Barsiin, mutta nämä menetykset ei satu monipuolista ja äärimmäisen lahjakasta Lokomotivin hyökkäystä.

Kovin vahvistus kevään siirtomarkkinoilla on 30-vuotias Andre Petersson, joka teki Lokomotivin kanssa kahden vuoden sopimuksen. Petersson on Skabelkalle tuttu pelaaja kaudelta 2018−19 Barysin riveistä. Tuolloin ruotsalaishyökkääjä teki tähänastisen KHL-uransa kovimmat pisteet ja oli 23 tehdyllä maalilla ja 45 tehopisteellä joukkueensa toiseksi paras pistemies.

Petersson aloittaa syksyllä seitsemännen KHL-kautensa. Kuudesta aiemmasta kaudesta kolmella hyökkääjä on ylittänyt 20 tehdyn maalin rajan.

Peterssonin lisäksi joukkueessa pelaa kaksi muutakin ruotsalaishyökkääjää, kun Magnus Pääjärvi ja Anton Lander täydentävät joukkueen viiden pelaajan ulkomaalaiskiintiön.

Hyökkäykseen tuli Peterssonin lisäksi vahvistusta Riiasta, kun joukkue hankki vuonna 1999 syntyneen Kirill Slepetsin oikeudet vaihdossa hyökkääjä Brock Trotterin oikeuksiin.

Habarovskissa syntynyt Slepets on NHL-joukkue Carolina Hurricanesin viidennen kierroksen varaus kesältä 2019. Hyökkääjän sopimus ei rasita joukkueen palkkakattoa.

Slepets edusti Lokomotivia KHL:ssä jo kaudella 2018−19 ja onnistui kymmenessä pelissä iskemään yhden maalinkin.

Nuori hyökkäys jälleen vuoden kokeneempi

Rautatieläisten hyökkäyksessä on paljon taitoa ja potentiaalia. Ongelmaksi viime kevään pudotuspeleissä muodostui joukkueen kepeys. Nuorista pelaajista, kuten Nikolai Kovalenkosta, Artur Kajumovista ja Denisenkosta näkyi kokemattomuus, eikä nuorista supertähdistä ollut menestymään isojen paineiden alla.

Nyt organisaation nuoret pelaajat ovat vuoden kokeneempia ja laadukkaan pelitavan puolesta valmiimpia menestymään, sekä pelaamaan vahvuuksillaan.

Mielenkiintoista on myös nähdä, miten joukkueen tehokkaat hyökkääjät Vladimir Tkatšjov ja Denis Aleksejev suoriutuvat tulevasta kaudesta paremman valmentajan alaisuudessa.

Joukkueen kokonaiskuvaa katsoessa voi hyvillä mielin todeta, että vahvan maalivahti- ja puolustuspelin päälle on helppo rakentaa tehokas joukkue, jolla on kaikki eväät nousta takaisin KHL:n ihan terävimpään kärkeen.

» Lähetä palautetta toimitukselle