Mielipide

Näkemys: Liigan palkkakiista on kaikilta pois − Pelaajayhdistys sahaa omaa oksaansa

LIIGA / Kolumni

Koronavirus on tuonut myös jääkiekkoon suurta taloudellista epävarmuutta. Säästöjä pitäisi saada myös pelaajarintamalta, mutta työnantajien ja työntekijöiden näkemykset eroavat voimakkaasti.

Iso kärjistävä tekijä on huhtikuun alussa voimaantullut lakimuutos, jonka mukaan myös määräaikaisia työntekijöitä voidaan lomauttaa. Jääkiekossa tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että seurat voivat lomauttaa pelaajansa. Asiaan toki liittyy suuri mutta: lomautuksen aikana pelaaja voi irtisanoa sopimuksensa ja on vapaa siirtymään uuteen seuraan.

Tässä tilanteessa onkin todella vaikea nähdä varsinkaan pienten seurojen luopuvan tähtipelaajistaan, sillä se olisi samantien byebye baby, baby goodbye. Kärsijäksi joutuneekin pienipalkkaisemmat pelaajat, joiden vetovoima muihin seuroihin ei ole läheskään samalla tasolla.

On vaikea nähdä, että tällä tavalla tarvittavia säästöjä saadaan aikaiseksi.

Toinen keino leikata voisi olla palkanalennukset, joita on myös väläytelty. Pelaajayhdistys on tullut seuroja vastaan tarjoamalla maksimissaan kahdeksan prosentin leikkausta yli 24 000 euroa tienaavien pelaajien palkkoihin, kun taas seurojen puolelta on väläytelty huomattavasti isompia leikkauksia. Esimerkiksi Keskisuomalaisen mukaan JYPin pelaajilta on pyydetty 25% leikkausta palkkoihinsa.

Olennaista on huomata, että ainakaan julkisesti yhteistä linjaa ei ole seuroille syntynyt siitä, millaisia leikkauksia tehtäisiin, jos tehtäisiin.

Otetaan esimerkiksi Liigassa meritoitunut pelaaja, joka tienaa 180 000 euroa. Seura leikkaisi hänen palkastaan 45 0000 euroa, kun taas Pelaajayhdistyksen ehdotuksella säästöä tulisi maksimissaan noin 14 000 euroa. Siis 14 000 euron säästö tähtipelajaa kohden, kun seurojen kohdalla haetaan satojen tuhansien eurojen tai jopa miljoonaluokan välttämättömiä leikkauksia.

En ihmettele, jos seurat eivät kahdeksan prosentin tarjousta purematta niele.

Välittömän säästötarpeen vuoksi pienipalkkaisia pelaajia tullaankin todennäköisesti lomauttamaan, mutta säästöt jäävät silti pieniksi. Isopalkkaisten pelaajien lomauttaminen on yksinkertaisesti liian suuri riski. Vaikka toisin on haluttu, säästöjä kaivetaan pienituloisten kukkarosta.

Seuraavat kuukaudet näyttävätkin, millainen umpikuja tai Villi länsi Liigan sopimuskentästä tulee. Useat seurat ovat jo vakavan kassakriisin partaalla, eikä tilanteeseen ole nähtävillä akuuttia parannusta.

Ja jos ratkaisu ei löydy, seuraukset ovat katalat. Huonovointinen seura johtaa äkkiä huonovointisiin pelaajiin. 

Lyhytnäköisyydellä jopa työttömiin sellaisiin, kun seura lakkaakin olemasta.

Muokattu 8.4.2020 kello 22.56: Lisätty otsikkoon sana Liiga.

» Lähetä palautetta toimitukselle